Elfstedentochtrijder


Elfstedentochtrijder 1.0

afbeelding

Bron: Saffier1
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland)

schaatsenrijder die deelneemt aan de Elfstedentocht; deelnemer aan de Elfstedentocht; elfstedenrijder
Deelname aan de Elfstedentocht is alleen mogelijk voor leden van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden die ingeloot zijn om de tocht te rijden. Vaak gevolgd door de naam van de betreffende persoon en/of voorafgegaan door een kenmerkend bijvoeglijk naamwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Elfstedentochtrijder…

is een schaatsenrijder; is een persoon

  • [Legitimiteit] is als ingeloot lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden gerechtigd om aan de Elfstedentocht deel te nemen
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een schaatsenrijder die deelneemt aan de Elfstedentocht

    Algemene voorbeelden


    Het plaatsje Hindeloopen is een van de Friese Elfsteden. Rond het stadje zijn volop mogelijkheden om 's winters mooie schaatstochten te maken. Een mooie plek voor een schaatsmuseum dat enkele opzienbaarlijke stukken in haar collectie heeft zoals de grootste schaats ter wereld en een afgevroren teen van een Elfstedentochtrijder.

    http://www.hotspotholland.nl/uitstapjes/47/schaatsmuseum

    Vooraf houdt Frank Westerman een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het verenigd Europa. Mansholt, uit de Dollardklei getrokken, is verzetsheld, Elfstedentochtrijder en apostel van de maakbaarheidsgedachte.

    http://www.zin.nl/2012/04/25/tijdreis-door-%E2%80%99t-groninger-land/,

    Bij de Gemeente Wassenaar leeft het idee, om alle Wassenaarse Elfstedentochtrijders die de tocht hebben uitgereden, nog eens bij elkaar te brengen. Het initiatief lag bij Ton Rueck waarna een klein comité werd geformeerd waar ook sportwethouder Nico Alkmade, ook in het bezit van het befaamde kruisje, zich graag bij aansluit.

    http://www.wassenaar.nl/nieuws/2009/01/23/wassenaarse_elfstedentochtrijders_reunie,

    Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg, de drie mannen die in 1963 als eerste over de eindstreep van de roemruchte Elfstedentocht reden, zijn te zien in de film De hel van '63. Dat heeft regisseur Steven de Jong dinsdag gemeld. Het inmiddels hoogbejaarde drietal verschijnt in beeld tijdens een epiloogscène bij het bronzen beeld van een Elfstedentochtrijder in Leeuwarden.

    http://www.film1.nl/blog/11863-Winnaars-Elfstedentocht-63-in-film.html,

    Ervaren Elfstedentochtrijders weten dat ook: geen betere isolatie dan een krant onder je borstrok.

    http://www.p-plus.nl/nieuws/econexishuis,

    Na de gelijke finishen van 1933 en 1940 werd de Elfstedentochtrijders dit verboden. Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Jeen Nauta, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven kwamen tijdens de Elfstedentocht van 1956 toch tegelijk over de finish en overtraden dus dit verbod.

    http://open-site.org/International/Nederlands/Sport/Schaatsen/Evenementen/Elfstedentocht/1956/

    Op 25 februari 1985 speelde bij de inhuldiging van de Elfstedentochtrijders in Eindhoven een gelegenheidsband. De muzikanten waren zelf ook enthousiaste schaatsers en lid van de plaatselijke ijsclub.

    http://www.nods.nl/historie.html