Florentijn


Florentijn 1.0

iemand die afkomstig is uit Florence; inwoner van Florence

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Florentijn…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Florence
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Florence; is geboren in Florence

    Algemene voorbeelden


    De Florentijn Dini was veertien jaar lang als directeur-generaal de tweede man van de Italiaanse nationale bank en is een partijloze technocraat.

    NRC,

    Sardijnen zijn een sympathiek volk, veel minder koel dan de Florentijnen. Firenze is dan ook een heel speciale stad, in Cagliari is het een stuk rustiger.

    De Standaard,

    De eigenlijke top vindt plaats in de Fortezza da Basso, oorspronkelijk een gevangenis die de Florentijnen ontzag moest inboezemen voor het gezag.

    De Standaard,

    De Florentijn Paolo Uccello (1397-1475) had het in zich om de meest attractieve en fantasievolle kunstenaar te worden sinds Giotto als hij wat minder excessief met het perspectief had geëxperimenteerd.

    NRC,

    In dat laatste hoofdstuk zien we tekeningen die Albrecht Dürer in Antwerpen heeft gemaakt en voorbeelden van stadsbeschrijvingen, in de eerste plaats die van de Florentijn Guicciardini.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Florentijn 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Florence
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Florentijn…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Fiorentina kan komend weekeinde weer beschikken over sterspeler Adrian Mutu [...]. De schorsing van Mutu loopt vrijdag af en dus is hij inzetbaar als Fiorentina het zondag opneemt tegen Catania [...]. De Florentijnen kunnen de Roemeen goed gebruiken. De ploeg [...] staat na acht speelronden slechts vijftiende met maar één punt meer dan nummer laatst Parma.

        http://www.vi.nl/Nieuws-item/188880/Mutu-keert-met-losse-handjes-terug-bij-Fiorentina.htm,

        In de Serie A hielden Fiorentina en Lazio Roma, met Paul Okon, mekaar in evenwicht (0-0) op de vijfde speeldag. Gabriel Batistuta liet een strafschop onbenut voor de Florentijnen, terwijl Luis Oliveira tweemaal alleen voor de Romeinse doelman Marchegiani maar evenveel keer faalde.

        De Standaard,

        In het seizoen 1956-1957, na het landskampioenschap van een jaar eerder, namen de Florentijnen het in het Europa Cup 1-toernooi op tegen het Real Madrid van de Italiaanse grootheid Alfredo di Stefano.

        http://www.voetbalprimeur.nl/site/artikel/2977/Murw_gebeukt_Fiorentina_slaat_altijd_terug.html