Haarlemmer


Haarlemmer 1.0

iemand die afkomstig is uit Haarlem; inwoner van Haarlem

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Haarlemmer…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Haarlem
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Haarlem; is geboren in Haarlem

    Algemene voorbeelden


    Frans bijvoorbeeld, een veertigjarige Haarlemmer, zit er maar stilletjes bij aan het ontbijt. Hij rijdt de tocht voor het eerst en maakt zich duidelijk zorgen. "Ik heb de toer al drie keer gereden, vannacht dan, in mijn hoofd", grapt hij. Eigenlijk ziet hij vreselijk op tegen de krachtinspanning die hij vandaag zal moeten leveren.

    De Standaard,

    Er moet in Haarlem een 'uitraaskamer' komen voor psychiatrische patiënten [...]. De voorziening is een pleidooi van wethouder Ruud Grondel (GroenLinks). Volgens hem zijn er nu geen voorzieningen in de stad waar verwarde Haarlemmers tijdelijk en ongestoord terecht kunnen. Door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg belanden steeds meer mensen met psychiatrische problemen op straat.

    Haarlems Dagblad

    Het gezin Bomans verhuist een half jaar later naar Haarlem. In deze stad hangt nog de damp van de negentiende eeuw, die Bomans volledig in zich opneemt. Schrijvend en sprekend herschept hij Haarlem mettertijd naar zijn beeld en gelijkenis. Haarlem verandert in 'Bomansstad'. Bomans lijkt daardoor een typische Haarlemmer. Hij zegt er zelfs geboren te zijn.

    http://www.bomans.demon.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Haarlemmer 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Haarlem
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Haarlemmer…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Caspar Wit wees de weg. Mark Mitchell, helaas dit seizoen pas laat in echte vorm, volgde dat goede voorbeeld. En daarmee werd de wedstrijd, tegen het vertragende werk van Haarlem in, een meer dan aardige om bij te wonen. Verdedigend gingen alle hens aan dek, en dat was nodig ook tegen de Haarlemmers die onder het bord meer gewicht meenamen.

        Meppeler Courant,

        Toen tegen het einde van het door Neptunus gewonnen duel de werper van de Haarlemmers werd vervangen, klonken er uit de dug-out van Neptunus joelende geluiden.

        NRC,

        Haarlemmer 2.0

        van Haarlem; uit Haarlem; in Haarlem

        Algemene voorbeelden


        Van 1998 tot 2003 was hij hoogleraar Rechtspsychologie bij het Departement Rechten van de Universiteit Antwerpen. Hij was lid van het faculteitsbestuur van de Rotterdamse juridische faculteit (1985-1986) en fractievoorzitter in de Haarlemmer Gemeenteraad (1990-1996, voor D66).

        http://www.petervankoppen.nl/Peter_van_Koppen/Nederlands_CV.html

        Vaste verbindingen


        Haarlemmer olie

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Haarlemmer 2.1

        van een club, vereniging of andere groep uit Haarlem

        Algemene voorbeelden


        In de defensie ging het verder goed bij Byte, maar aanvallend kwam de sleet er langzaam in. Mitchell dunkte nog wel fraai, maar de Meppeler schutters liepen op hun tandvlees tegen de Haarlemmer pressie.

        Meppeler Courant,