Hongaar


Hongaar 1.0

iemand met de Hongaarse nationaliteit; iemand die behoort tot het Hongaarse volk; iemand die afkomstig is uit Hongarije; inwoner van Hongarije

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Hongaar…

is een persoon

  • [Groep] heeft meestal de Hongaarse nationaliteit, maakt deel uit van het Hongaarse volk
  • [Plaats] woont doorgaans in Hongarije, maar ook, door grenswijzigingen in het verleden, in een van de buurlanden van Hongarije, voornamelijk Roemenië
  • [Plaats van herkomst] is meestal afkomstig uit Hongarije
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hezeft meestal de Hongaarse nationaliteit; is meestal Hongaars staatsburger

Algemene voorbeelden


Een wereldreferendum, uitgevoerd door de internationale federatie van voetbalgeschiedenis en statistieken, wees de Hongaar Sandor Puhl opnieuw als beste scheidsrechter van het jaar aan.

De Standaard,

Bartók was een duizendpoot en liet zich nog helpen op de koop toe. Zijn moeder kopieerde, zijn eerste vrouw schreef zijn partituren over, zijn tweede deed hetzelfde. Daarenboven maakte hij een klad van zijn talloze nieuwsgierige brieven. Na een bezoek aan dit gestold mierennest mogen we de stem van Bartók beluisteren, een sonore baritonstem, die volgens Dille alle Hongaren bezitten. Bartók vertaalt de woorden van een Roemeense ballade die hij tot cantate omwerkte.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Hongaren - eerbare burgers - werden midden op de dag aangehouden, moesten papieren tonen aan de militaire politie, of de beambten in burger van de staatsveiligheidspolitie, werden meegenomen en verdwenen.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Gorbatsjov slechtte met zijn beleid van glasnost in de Sovjet-Unie taboes: Stalins slachtoffers werden gerehabiliteerd, niet alleen de kleine, naamloze slachtoffers, ook de grote, de medestrijders van Lenin die in de jaren dertig werden geliquideerd. Het werkte in Oost-Europa als een motor achter de ontevredenheid: waarom mochten de Hongaren de opstand van 1956 geen revolutie noemen, maar heette het nog steeds een contrarevolutie?

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Communisme/tekenen.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een ethnische Hongaar

Drie miljoen etnische Hongaren werden plots een minderheid in landen als Roemenië, Slovakije of Servië: gebieden waarvan grote delen duizend jaar lang door de Hongaren waren beheerst.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding