Kazach


Kazach 1.0

iemand met de Kazachse nationaliteit; iemand die behoort tot het Kazachse volk; iemand die afkomstig is uit Kazachstan; inwoner van Kazachstan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Kazach…

is een persoon; is een levend wezen; is een wezen

  • [Plaats van herkomst] komt uit Kazachstan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Kazachse nationaliteit

    Algemene voorbeelden


    Hét spektakel van de dag kwam echter van Vinokourov. De Kazach reed op de Peyresourde weg van het groepje Armstrong-Ullrich. Samen met Mayo liep hij zelfs even tot meer dan één minuut uit en was dan ook virtueel gele truidrager. Maar in de afdaling maakten Armstrong en Ullrich veel goed, zodat Vinokourov derde blijft, op 19" seconden van Armstrong en op vier eenheden van boezemvriend Ullrich.

    http://www.sportupdate.be/wielrennen/tour.htm

    Vinokoerov zal niet deelnemen aan de Tour de France. De Kazach is onvoldoende hersteld van de verwondingen die hij vorige week opliep tijdens een valpartij in de Ronde van Zwitserland.

    http://www2.omroep.nl/nos/tour2002/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Kazach 1.1

    iemand die behoort tot een Turks volk dat nu voornamelijk leeft in Kazachstan, maar ook bv. in Rusland en in het noordwesten van China
    Meestal in het meervoud en sporadisch in het enkelvoud in toepassing op de hele bevolkingsgroep.

    Algemene voorbeelden


    De tentoonstelling 'Nomaden in Centraal-Azië' is [...] een verrassing voor wie ook hier een nomadische versie verwacht van de nagebouwde schrale winkelstalletjes en de arme huisjes uit ontwikkelingslanden waar het Tropenmuseum het patent op heeft [...]. De meer dan duizend voorwerpen van onder meer Kazachen, Tadjiken en Uzbeken, afkomstig uit de collectie van het Russisch Ethnografisch Museum in Sint Petersburg, werden nooit eerder buiten Rusland tentoongesteld en zijn nu secuur belicht uitgestald in nachtblauwe, donkere ruimten.

    NRC,