Macedonische


Macedonische 1.0

vrouw met de Macedonische nationaliteit; vrouw die behoort tot het Macedonische volk; vrouw die afkomstig uit de Republiek Macedonië; inwoonster van de Republiek Macedonië; ook: vrouw die behoort tot de Macedonische Slaven, het Zuid-Slavische volk dat de meerderheid van de bevolking in de Republiek Macedonië vormt
Vooral in het meervoud ook in toepassing op vertegenwoordigsters van een nationale sportploeg of andere groep uit Macedonië.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Macedonische…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    "U bent uitbehandeld", hadden artsen gezegd. Op aandringen van haar man besloot ze nog één poging te wagen, bij mevrouw Shinka, een Macedonische die over bijzondere gaven zou beschikken. Mevrouw Shinka, een in het zwart gekleed vrouwtje op sloffen, pakte zonder aarzeling haar pijnlijke voet en deed iets wat geen enkele arts bij Ricky had mogen doen: ze begon er in te knijpen.

    http://dittyeimers.nl/onderwerpen/gezondheid/149-pijn-pijngrens,

    Het was uiteindelijk een Macedonische die eigenlijk voor een Italiaanse doorging – wegens de Italiaanse keuken – die ons mocht bedienen van spijs en drank.

    http://gerritvandemosselaer.wordpress.com/2011/12/01/ich-war-ein-berliner/,

    Bijna vergaloppeerde het Nederlands team zich nog in de afgeladen sporthal in Skopje. Ruim veertig minuten hadden de handbalsters de beslissende wedstrijd onder controle met een lichte voorsprong, maar in het laatste kwartier namen de Macedonischen het initiatief over en dreigde Oranje het EK alsnog mis te lopen.

    http://www.nusport.nl/overig/2258533/nederlandse-handbalsters-ek.html,

    Ik ben zelf een Nederlander, en wil trouwen met een Macedonische (geen EU-Land). En ik wil niet dat ze na 3 maanden (of langer) weer terug moet.

    http://www.buitenlandsepartner.nl/archive/index.php/t-51272.html,

    Met pakweg honderdvijftig zijn ze. Nederlanders, Vlamingen, Fransen, en een Macedonische die letteren studeert. Jong en oud. Met de vrouwen in de meerderheid, maar dat is niet uitzonderlijk voor literaire bijeenkomsten.

    http://www.nrc.nl/boeken/2012/02/13/zwanenzang-van-het-franse-huis-voor-schrijvers-uit-de-pays-bas/index.php,

    De levens van een justitieassistente uit Parijs en een Macedonische die zelfgestookte alcohol verhandelt – twee vrouwen met een gecompliceerde gezinssituatie – raken met elkaar verstrengeld.

    http://www.agendamagazine.be/en/blog/new-releases-1010,

    Macedonische 2.0

    vrouw uit het oude Macedonië, een historische landstreek op het Balkanschiereiland dat zich uitstrekt over Noord-Griekenland, Zuidwest-Bulgarije en de huidige Republiek Macedonië; ook: vrouw uit Grieks Macedonië, een regio in het noorden van het huidige Griekenland

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Macedonische…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Maar de jonge Alexander had ook zijn kwade kanten. Hij was bijvoorbeeld nogal snel op zijn tenen getrapt. Zo zou zijn vader van Olympias scheiden, omdat hij een nieuwe vrouw had gevonden. Haar naam was Cleopatra. Zij was een Macedonische. Op het feest van het huwelijk riep een oom van de bruid dat dit huwelijk,nu eindelijk een echte erfgenaam van de troon van Macedonië zou opleveren. Dit schoot bij Alexander, die er bij was, in het verkeerde keelgat. Woedend riep Alexander naar hem: 'Je noemt me in het openbaar een bastaard!'.

      http://nl.wikibooks.org/wiki/Alexander_de_Grote/Alexanders_jeugd,

      De centurio glimlachte naar Darius, maar zijn aandacht werd afgeleid door de jonge Macedonische die uit het water oprees en terug in de richting van de oever schuifelde. Ze mocht er best zijn, dacht Gaius.

      http://www.schrijversweb.nl/tekst.php?id=6775,

      Het meisje dat men voor Pelopenas leidde, werd aan hem voorgesteld als Sana, een Macedonische en een slavin uit de noordelijke provinciën. Macedoniërs waren op dat ogenblik het meest gehate volk en als slaven waren ze het minst in trek bij de adel en burgerij van Rome en dus ook bij die van Thebae. Die vonden hen rebels en onbetrouwbaar.

      http://www.schrijversweb.nl/tekst.php?id=6775,

      Finea wierp een jaloerse blik op de volle borsten van de Macedonische en staarde naar haar lange benen. Lieve hemel, het is niet eerlijk dat een lage slavin zulke mooie benen heeft, vloekte de matronae van het huis Vittorius bij zichzelf.

      http://www.schrijversweb.nl/tekst.php?id=6775,