Moengonees


Moengonees 1.0

((vooral) in Suriname)

van het ressort of de plaats Moengo; uit Moengo; in Moengo; van de Moengonezen; bij de Moengonezen

Algemene voorbeelden


Griffith Edmund (geb. 3-10-39), begon in Nickerie met cricket en basketbal en als blote voetballer speelde hij voor Zwaluw. In 1956 kwam hij naar de stad en sloot zich aan bij de 2de klasser Dynamo. Zijn spel viel zodanig op dat hij van 1957-1959 werd opgenomen in de centrale training. In deze periode speelde hij echter geen interlands, wel nam hij deel aan enkele oefenwedstrijden van de nationale selektie tegen een sterk Moengonees elftal.

http://www.dbnl.org/tekst/stut004eers01_01/stut004eers01_01_0092.php,

Moengonese acteergroep launcht film Miamba. De acteergroep 'The 4 messengers' heeft deze week haar eerste film met de titel Miamba op de markt gebracht. Voor het maken van de half uur durende film hebben The 4 messengers, Mudji Amatdaklan in de hand genomen voor het schrijven van het script. Andwele Rozenhout deed het camera- en montagewerk.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:x8uFYPJ1th8J:werkgroepcaraibischeletteren.nl/moengonese-acteergroep-launcht-film-miamba/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&lr=lang_nl,

In het Ronnie Brunswijk stadion werd zaterdag Takdier Boys met 4-0 richting Wanica gestuurd door de Moengonese club tevens landskampioen Inter Moengo Tapoe (IMT). De wedstrijd leek na 45 minuten uitgespeeld te zijn. De ruststand in deze ontmoeting was 3-0.

http://www.boromang.nl/imt-met-4-0-te-sterk-voor-takdier-boys/,

De ondernemer verklaart een aanvraag te hebben ingediend bij het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) om in het bezit te komen van het grond rondom de mall, maar zegt tot nu toe hierover geen informatie te hebben ontvangen. Volgens hem betekent uitbreiding van de mall meer kleinondernemerschap en werkgelegenheid voor de Moengonese gemeenschap.

http://www.dwt.net/Archief/2004/Maart/22-03-04/binneland%20dc.htm,

ABOP draagt de Moengonese leerkracht Don Tosendjojo voor als minister van Handel & Industrie. Deze goede man is in het dagelijks leven leerkracht en directeur van een radio-station.

http://www.nieuws-suriname.nl/bestuurlijke-lichtgewichten-volgen-pl-toppers-op/

'Welkom in de Toekomst' ontstond na een intensieve serie radio-interviews met een brede afvaardiging uit de Moengonese samenleving. Het voorstel voor een kunstwerk in de publieke ruimte in Moengo betrof twee varianten: de ene een poort op een grasveld, de andere een voorstel voor een boog over de openbare weg.

http://www.mistermotley.nl/en/art-everyday-life/welkom-de-toekomst-2,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Moengonees 2.0

((vooral) in Suriname)

iemand die afkomstig is uit het Surinaamse ressort Moengo, gelegen in het district Marowijne; ook: inwoner van de plaats Moengo, gelegen in het gelijknamige ressort; inwoner van Moengo

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Moengonees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in het ressort of de plaats Moengo
  • [Plaats van herkomst] is doorgaans afkomstig uit het ressort of de plaats Moengo; is doorgaans geboren in het ressort of de plaats Moengo

    Algemene voorbeelden


    Timothy Wongsowidjojo is de nieuwe derdeklassekampioen van de Surinaamse Biljartbond (SBB). De Moengonees sleepte de titel zondagavond in de wacht na een zinderende finale tegen de tot dan ongeslagen Avinash Chotoe.

    http://www.srnieuws.com/bericht.php?id=90013,

    Van 1986 tot en met 1992 werd er een binnenlandse oorlog gevoerd tussen het Nationaal leger onder leiding van Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. De oorlog leidde tot veel schade omdat het gevecht vooral in Marowijne en in de omgeving van Moengo werd uitgevochten. Veel Moengonezen trokken weg en Moengo werd bijna een spookstad met weinig mensen.

    http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/steden/73588-het-bauxietstadje-moengo.html

    'Mongo, sa tan numroe wan', zong Max Nijman, een van Surinaamse beste zangers in zijn lied 'Ai Sranan'. Moengo is de beste. Hij is zelf Moengonees, dus misschien wilt u hem niet geloven. Maar de Indonesische zangeres, Tuti Trisedya' zong het bijna nog mooier en misschien overtuigender, sensueler: 'Mongo sa tan nomroe wan' als loflied aan al het mooie van Moengo.

    http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/steden/73588-het-bauxietstadje-moengo.html

    De winkelier Faizel Mahboeb, die zaterdagavond door twee criminelen voor zijn woning te Moengo is aangevallen en neergeschoten, was volgens buurtbewoners een echte Moengonees. Ten tijde van de Binnenlandse Oorlog had Mahboeb het district niet verlaten. Volgens een buurtbewoner is het Mahboeb geweest die ook een bijdrage heeft geleverd aan de wederopbouw van Moengo.

    http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/doodgeschoten-mahboeb-moengonees-hart-en-nieren/,

    Als alles naar verwachting verloopt, zal tegen eind februari de brug over de Cotticarrivier opgeleverd worden en hoeven Moengonezen de omweg via de Bushman Hill niet meer te maken. Er wordt dan ook vol verwachting uitgekeken naar de dag waarop de brug officieel voor het publiek zal worden opengesteld.

    http://www.srherald.com/suriname/2014/01/05/moengonezen-kijken-uit-naar-openstelling-brug-cotticarivier/,

    "Stel dat een Haïtiaan zijn drum speelt en een Moengonees het hoort en begint mee te spelen op zijn drum. Dan hoor je een unieke fusie van ritmes".

    http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/maximale-spreiding-van-activiteiten-bij-carifesta/,

    Deze tweedaagse trip wordt persoonlijk begeleidt door Ken Doorson, kunstenaar en geboren Moengonees en wordt uitgevoerd in kleine groepjes van maximaal 6 personen.

    http://www.waterproofsuriname.com/index.php/nederlands/tours1/moengo-cottica-rivier/