Neurenberger


Neurenberger 1.0

iemand die afkomstig is uit Neurenberg; inwoner van Neurenberg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Neurenberger…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Met naam en toenaam bekend zijn behalve Gerard David de Neurenberger, Hans Suss von Kulmbach en de Bruggelingen Hans Memling en Jan Provoost.

      De Standaard,

      Neurenberger 2.0

      van Neurenberg; uit Neurenberg; in Neurenberg

      Vaste verbindingen


      Neurenberger wetten

      1. ( geschiedenis)
        drie anti-joodse wetten die in het Duitse Neurenberg door de nazi's werden afgekondigd op 15 sept 1935, waardoor onder andere huwelijk of buitenechtelijke gemeenschap tussen Joden en ariërs werd verboden, de Joden het staatsburgerschap werd ontnomen en de hakenkruisvlag tot rijksvlag werd verklaard

        Synoniem: Neurenberger rassenwetten; Neurenbergse wetten

        1933: Boycot van joodse winkels, openbare verbrandingen van boeken van politieke tegenstanders en joodse schrijvers, 1935: Neurenberger wetten 'ter bescherming van het Duitse bloed', 1938: Onteigening van joods bezit.

        http://www.auschwitz.nl/index2.html,

      Neurenberger proces

      1. ( geschiedenis)
        proces dat na afloop van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse stad Neurenberg werd gehouden tegen kopstukken van het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak in de meervoudsvorm, omdat het eigenlijk om meerdere processen ging.

        Synoniem: proces van Neurenberg

        Inderdaad heeft hij in zijn laatste woord bij het Neurenberger proces die schuld nadrukkelijk erkend, en daarom - en omdat hij tegen de import van buitenlandse arbeiders was en die mensen niet te gruwelijk behandelde - hebben ze hem niet dood gemaakt maar, na twintig jaar in Spandau, losgelaten, zodat hij als oude man zijn luguber boek kon schrijven.

        De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,