Noord-Ier


Noord-Ier 1.0

iemand die behoort tot de Noord-Ierse bevolking; iemand die afkomstig is uit Noord-Ierland; inwoner van Noord-Ierland
In het meervoud in toepassing op de bevolking als geheel en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Noord-Ier…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Noord-Ierland, samen met Schotland en Wales een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië)
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Noord-Ierland; is geboren in Noord-Ierland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Britse nationaliteit, maar komt in sportwedstrijden met een eigen nationale sportploeg uit, zoals ook Engeland, Schotland en Wales met eigen ploegen vertegenwoordigd zijn
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal protestant of katholiek
  • [Taal] spreek Engels, Iers of Ulster Schots

Algemene voorbeelden


De protestantse marsen zijn met 34 procent toegenomen; de katholieke met 16 procent, berekenden wetenschappers van de University of Ulster in Coleraine. De anderhalf miljoen Noord-Ieren organiseerden vorig jaar 3.500 optochten. De overgrote meerderheid (2.574) van de stoeten was van protestantse signatuur.

De Standaard,

Van de 1,5 miljoen Noord-Ieren geeft slechts vijf procent geen godsdienstaanhorigheid op bij de tienjaarlijkse volkstellingen.

De Standaard,

In een vriendschappelijke wedstrijd versloeg Noord-Ierland de Rode Duivels met 3-0. De Belgen lagen in Belfast niet echt onder, maar de Noord-Ieren sprongen efficiënter om met de schaarse kansen.

De Standaard,

Steve Lemmens kon zich niet plaatsen voor de halve finale. De situatie zag er nochtans goed uit toen de Belg met 1-3 leidde. Een 65-break van zijn tegenstander Julian Logue bracht de match in evenwicht, 3-3. Bij 3-4 leek Lemmens weer op het goede spoor, maar geraakte toen niet meer in zijn ritme. De Noord-Ier sleepte drie frames op rij binnen en speelt vandaag de halve finale tegen de Schot Horne.

De Standaard,

Premier Bruton probeerde de Loyalisten gerust te stellen dat Dublin geen belang stelt in de Ira-droom van een verenigd Ierland (het Britse Noord-Ierland en de onafhankelijke Ierse Republiek) als de meerderheid van Noord-Ieren zo'n eenheid niet wenst.

De Standaard,

Met drie autobussen kwamen gisteren 165 jonge Noord-Ieren uit Belfast en Londonderry in Antwerpen aan.

De Standaard,

Met elke week dat het wapenbestand van de terroristen standhield, groeide de hoop en het vertrouwen van de Noord-Ieren dat de nachtmerrie van de voorbije kwarteeuw gedaan was.

De Standaard,

"Het resultaat in Belfast was een catastrofe", zei Leekens in het bondsgebouw. "De manier waarop we voetbalden zeker niet. De Noord-Ieren scoorden drie keer uit drie kansen. Dat wil zeggen dat we fouten maakten."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • katholieke Noord-Ieren
  • protestantse Noord-Ieren

De beslissing van de leiding van dit politiekorps, om de protestantse Orangisten na een dagenlange blokkade tóch door een katholieke wijk in Portadown te laten opstappen, was genomen om mensenlevens te sparen, zei Major. Toch blijft het een flater van belang, die de katholieke Noord-Ieren nog maar eens in hun overtuiging staaft dat zij tweederangsburgers blijven.

De Standaard,

Met de jaarlijkse marsen vieren de protestantse 'loyale' ordes de overwinningen van de protestantse Noord-Ieren op de rooms-katholieken.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2593214/1998/04/14/Eerste-Oranjemars-Belfast-verloopt-vreedzaam.dhtml,