Paramariboër


Paramariboër 1.0

iemand die afkomstig is uit de Surinaamse hoofdstad of het district Paramaribo; inwoner van Paramaribo

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Paramariboër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Paramaribo
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Paramaribo; is geboren in Paramaribo

    Algemene voorbeelden


    Na onderzoek bleek maandag dat Tiendalli zijn enkelband van zijn rechtervoet heeft verrekt in het duel met de Groningers. Het is nog niet bekend hoelang de 26-jarige Paramariboër uit de roulatie ligt en of hij aankomend weekeinde alweer in actie kan komen.

    http://www.soccernews.nl/news/145387/Tiendalli_verrekt_enkel_in_duel_met_FC_Groningen,

    Lorenzo Davids heeft het moeilijk bij FC Augsburg. De 25-jarige middenvelder werd onlangs zelfs uitgefloten door zijn eigen publiek. Over het gefluit sprak Davids veel met zijn neef Edgar. "Hij heeft tegen me gezegd dat ik niet moet opgeven en aan mezelf moet blijven werken. Dan ga je vanzelf tot de besten behoren." Dit weekend startte de Paramariboër 'gewoon' in de basis en speelde 64 minuten.

    http://www.nectoday.nl/nectoday/nieuws/2863,

    Van bijnamen wil architect Lucien Lafour niet horen. Het combinatiegebouw Nederlandse ambassade annex consulaat dat hij samen met zijn collega Rikkert Wijk in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken (Dienst gebouwen buitenland) voor Paramaribo ontwierp, heet nou eenmaal De Kanselarij. Paramariboërs of anderszins Surinamers kunnen verzinnen wat ze willen, maar Lafour blijft even eigenzinnig als streng: zijn gebouw is een schip op het droge noch een gestrande mammoettanker, ook al geen pagode en, in weerwil van de volksmond, vallen er evenmin parende schildpadden in te herkennen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2728880/1996/08/23/De-Kanselarij-in-Paramaribo-is-geen-paring-tussen-schildpadden.dhtml,

    Nu is een nadeel van het voorvoegselprocédé, dat het de woorden te lang maakt. Plak je een voorvoegsel voor Surinamer of Antilliaan, dan wordt het woord te lang voor een scheldwoord. Dat deze voorkeur voor korte woorden een rol speelt, blijkt mijns inziens uit het bestaan van de verkorte vormen Suri's, Antils en Parbo's 'Paramariboërs'.

    http://www.dbnl.org/tekst/_hol006198401_01/_hol006198401_01_0064.php,