Qatarees


Qatarees 1.0

van Qatar; uit Qatar; in Qatar; van de Qatarezen; bij de Qatarezen

Algemene voorbeelden


Het nieuws van vandaag (zondag): de Sunday Times bracht naar buiten over bewijs te beschikken dat corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 in Qatar aantoont. De Qatarese organisatie doet de aantijgingen echter af als onwaar.

http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/350949_qatarese-organisatie-wij-ontkennen-met-klem-alle-aantijgingen-over-malversaties,

Eric Gerets (59) heeft met zijn club Lekhwiya de Qatarese landstitel veroverd. Dankzij een 2-1 zege tegen Umm Salal telt de club met nog twee speeldagen te gaan een onoverbrugbare voorsprong van negen punten op eerste achtervolger El Jaish.

http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3624780/2014/03/29/Eric-Gerets-verovert-Qatarese-titel-met-Lekhwiya.dhtml,

De officiele munteenheid van Qatar is de Qatarese rial. De Qatarese rial is sinds 1980 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

http://www.omrekenen-valuta.nl/land/qatar/,

Jack Warner, een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, zou een bedrag van 1,2 miljoen dollar (860.000 euro) hebben geïncasseerd van een Qatarees bedrijf vlak nadat Qatar in december 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen. Dat bericht The Daily Telegraph dinsdag, op basis van documenten waarop het beslag heeft gelegd.

http://www.nu.nl/sport/3728808/fifa-bestuurder-kreeg-12-miljoen-dollar-van-qatarees-bedrijf.html,

Stel om de Qatarese markt te bewerken een agent of vertegenwoordiger aan. Deze kan ter plaatse zakelijke contacten onderhouden en zaken voor u regelen.

http://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/qatar/markttoegang

Tegenwoordig is 60 procent van de bevolking niet van oorsprong Qatarees.

http://www.valuta.nl/quatar_rial,

Bij de explosie van een gasfles zijn in de Qatarese hoofdstad Doha negen mensen omgekomen, zo heeft de staatstelevisie gemeld.

http://www.nieuwsdump.nl/nieuws/negen-doden-bij-explosie-in-qatarese-hoofdstad-doha,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Qatarees 2.0

iemand met de Qatarese nationaliteit; iemand die behoort tot het Qatarese volk; iemand die afkomstig is uit Qatar; inwoner van Qatar; Qatari
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Qatarees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Qatar, maar vaak ook in bv. een Arabische land, India, de Filipijnen, Iran, Pakistan of het Verenigd Koninkrijk.
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Qatar, maar vaak ook uit een Arabisch land, India, de Filipijnen, Iran, Pakistan of het Verenigd Koninkrijk; is geboren in Qatar of in een ander land
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Qatarese nationaliteit; is Qatarees staatsburger
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal islamitisch
  • [Taal] spreekt doorgaans Arabisch

Algemene voorbeelden


Het WK 2022 is door omkoping toegewezen aan Qatar. Dat stelt het Britse The Sunday Times zondag. Volgens de krant was er sprake van een geheim fonds waaruit officials betaald werden. Dit was een initiatief van Mohammed bin Hamman. De Qatarees was ten tijde (2010) van het toewijzen van het WK aan Qatar vicepresisent van de wereldvoetbalbond FIFA.

http://www.wkekvoetbal.nl/nieuws/714/bom-onder-wk-in-qatar-bewijzen-voor-omkoping.html,

Nicholas Kembo heeft zondag de marathon van Praag gewonnen. De tot Qatarees genaturaliseerde Keniaan zette op zes kilometer van de meet een eindsprint in en kwam uiteindelijk na 2:08.51 uur solo over de meet in de Tsjechische hoofdstad.

http://www.nieuws.nl/sport/20130512/Qatarees-Kembo-zegeviert-in-marathon-Praag,

Een man uit Qatar is in een Londens ziekenhuis bezweken aan het coronavirus, een virus dat verwant is met het dodelijke SARS-virus [...]. Het 49-jarige slachtoffer overleed vorige week in het Guy's and St Thomas Hospital in Londen. Hij werd in september overgevlogen naar Engeland voor een behandeling. De Qatarees is nummer 41 op de dodenlijst van het virus.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1669783,

De 43-jarige Qatarees Nasser Al-Attiyah (Mini) heeft woensdag in Chili de tiende etappe in de Dakar rally gewonnen.

http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20140116_00931544,

Het hoogspringen bij de mannen beloofde een knaller te worden. Met de Qatarees Barshim, die dit jaar al over 2m40 ging, en de Oekraïner Bondarenko, die in Lausanne zelfs over 2m41 ging, kwamen de twee beste hoogspringers van de laatste 20 jaar tegen elkaar uit.

http://www.atni.be/2013/08/15/wk-moskou-bondarenko-uitzonderlijk-sterk-in-hoogspringen-wr-wel-teveel-gevraagd/,

Islamitische Qatarezen zijn tegen de bouw van de eerste christelijke kerk in hun land. Zij vrezen een verzwakking van de islam in de Golfstaat.

http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?lStrAction=archief&oId=7560,