Rijnsburger


Rijnsburger 1.0

iemand die afkomstig is uit Rijnsburg; inwoner van Rijnsburg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Rijnsburger…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Rijnsburg
  • [Plaats van herkomst] is geboren in Rijnsburg; is afkomstig uit Rijnsburg

    Algemene voorbeelden


    Vooral de winst van Jan Siemerink op de vijftiende geplaatste Italiaan Davide Sanguinetti bij het ATP-toernooi van Queen's was opvallend. De linkshandige Rijnsburger versloeg zijn opponent met 6-3 en 7-6.

    NOS Nieuws,

    Een 63-jarige man uit Wassenaar is afgelopen dinsdag aangehouden na bedreiging van een Rijnsburger. De man, die op weg naar de Rijnsburger ook nog eens geflitst werd, doordat hij te hard reed, belde de politie met de mededeling, dat hij gewapend was en de man uit Rijnsburg zou neerschieten.

    http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2010/03/woedende-man-kondigt-politie-moord-aan,

    Er zijn ook wel redenen om aan te nemen dat er in Rijnsburg meer wordt geroddeld dan elders. De gezichtsbepalende inwoners zijn mannen die de kost verdienen met praten, want van zwijgen is nog nooit een handelaar rijk geworden. Daarbij komt dat een Rijnsburger nogal pronkerig is. Een bekend gezegde in het dorp luidt: 'Als een Katwijker een dubbeltje vindt, brengt hij het naar de bank. Een Rijnsburger legt het op de drempel.' In die sfeer is roddelen niet ongebruikelijk.

    de Volkskrant,

    Twee medewerkers van Rijkswaterstaat en een 26-jarige vrouw zijn maandagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de A44 [...]. Een 22-jarige Rijnsburger reed met te hoge snelheid over de weg, raakte door de gladheid in een slip en schepte het drietal. Ze liepen beenletsel op en zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De Rijnsburger bleek te veel te hebben gedronken.

    http://www.rtvkatwijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=4058&Itemid=33

    Een varkentje als huwelijkscadeau, dat leek een 28-jarige Meppeler wel wat. Hij kocht vorige week vrijdag een biggetje bij een boer uit Staphorst om het cadeau te geven aan een bruidspaar uit Rijnsburg, waarvan de bruidegom ook het beroep van agrariër uitoefent. De Meppeler verpakte het beestje in een klein houten sinaasappelkistje en zette het in de auto van de Rijnsburgers.

    Meppeler Courant,

    Rijnsburger 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Rijnsburg
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Rijnsburger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Afvallen of bijblijven, dat was dit weekeinde aan de orde voor Rijnsburgse Boys. Het werd het laatste, want de Rijnsburgers haalden een stuntje uit door koploper Katwijk met 0-1 te kloppen.

        http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2522446/2000/01/31/Rijnsburgers-haken-aan.dhtml,

        Nadat de Rijnsburgers een hoekschop hadden gekregen, werd deze niet goed weggewerkt. Resultaat was dat Rijnvogels weer onder druk kwam te staan.

        http://fcrijnvogelsb3.ditismijnteam.nl/blog/379313-wedstrijdverslag-korte-spelersanalyse.html,

        In de Vierde Divisie B (13 clubs) speelt het vorig jaar gedegradeerde Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers hebben het opnieuw moeilijk en staan begin november op de 9e plaats, met even veel punten als de nr 12.

        http://www.leidenamateurvoetbal.nl/index.php/component/content/article?id=3731&Itemid=,

        Rijnsburger 2.0

        van Rijnsburg; uit Rijnsburg; in Rijnsburg; van de Rijnsburgers

        Algemene voorbeelden


        Aan de kant van Oegstgeest werd de sporensituatie in 1954 tijdens de bouw van het Rijnsburger viaduct wederom gewijzigd. Op 29 november werd wissel 7 bij de remise verwijderd en kon op die dag uitsluitend worden ingerukt via de sporen 11 en C. Spoor B werd eveneens verwijderd.

        http://www.railatlas.nl/?p=187&page=3,

        Nog in de aanvang van de 19e eeuw wisselden de schout, secretaris en bode van het ambacht Rijnsburg jaarlijks met die van het ambacht Alkemade in het polderbestuur af, waaruit blijkt dat de invloed van de Rijnsburger Abdij nog lang heeft nagewerkt.

        http://www.rijnlandsemolenstichting.nl/index.php?id=3&molen=19

        De schrik was Rijnsburgse Boys nog niet te boven of nummer twee lag al in het netje. Een snijdende voorzet van Kenny Kroeze werd fraai teruggelegd met het hoofd door Martijn Berger en Buitenhuis was opnieuw de gevierde man. 0-2 na een goed half uur spelen. Dat had niemand verwacht. Het was wel het sein voor de gelouterde Rijnsburger hoofdklasser om een tandje bij te schakelen. De Hardenbergers werden teruggedrongen.

        http://www.reestenvechtsportradio.nl/nieuws8.html,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        • het Rijnsburger bloemencorso

        Is het gemakkelijk om als mindervalide door Noordwijk te rijden? "Je moet je aanpassen. Voor het Rijnsburger bloemencorso ben ik bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends met mijn scootmobiel wezen kijken. Dat moet wel, want 's middags is het veel te druk."

        http://joepderksen.blogspot.com/2007_08_01_archive.html,

        Een groep Krefelder burgers bezoekt elk jaar Leiden ter gelegenheid van het Rijnsburger bloemencorso.

        http://gemeente.leiden.nl/nc/bestuur/bis-bestuurlijk-informatie-systeem/actie/file/datum/25112003/bestand/996742/type/word/shash/668b71f2/.,

        Vaste verbindingen


        de Rijnsburger Collegianten

        1. ( geschiedenis; religie, mystiek en mythologie)
          leden van een zeventiende-eeuwse protestantse groepering met vrijzinnige opvattingen, die maandelijks bijeenkomsten (colleges) hielden waarin iedereen vrijelijk kon spreken en vanaf het jaar 1621 in Rijnsburg hun jaarlijkse vergadering hielden

          Synoniem: de Rijnsburgse Collegianten

          Na een verblijf in Ouderkerk aan de Amstel, kwam de 28-jarige Spinoza in 1661 in Rijnsburg terecht, waar de chirurgijn Herman Hooman een jaar eerder een huisje had laten bouwen. Onlogisch was die keus niet, want Rijnsburg lag vlakbij de universiteit van Leiden en in het dorp was het hoofdkwartier van de Rijnsburger Collegianten gevestigd, een vrijzinnige protestants kerkgenootschap, dat tegen het einde van de achttiende eeuw was weggekwijnd.

          http://www.despinoza.nl/spinoza/vereniging/zelfs_spinozas.shtml,

          Omstreeks 1660 verliet Spinoza Amsterdam en vestigde zich in Rijnsburg. Hier woonde hij wel eens bijeenkomsten bij van de 'Rijnsburger Collegianten'. Dit was een groep van ontwikkelde en vrijzinnige calvinisten waartoe onder andere zijn leermeester Franciscus van der Enden behoorde.

          http://www.jhm.nl/cultuur-en-geschiedenis/personen/s/spinoza,+baruch+de

          Rond 1625 kende Rijnsburg een belangrijke protestantse stroming die de Rijnsburger Collegianten werden genoemd. Zij hadden aanhang in het hele land. Onder die aanhang was ook een van de meest vrije geesten van zijn tijd: de wijsgeer Benedictus Spinoza. In 1661 kwam hij in conflict met de heersende religieuze opvattingen en ging hij enige jaren in Rijnsburg wonen. Het dorp ressorteerde direct onder de Staten van Holland: dat garandeerde Spinoza enige vrijheid.

          http://www.genootschapoudrijnsburg.nl/content/view/2/3/

        Rijnsburger ui

        1. soort ui die een lange dag nodig heeft om tot bolvorming te komen
          Aan deze ui danken de Rijnsburgers hun bijnaam "Uien".

          Dankzij het milde klimaat en de goede daglengte kan Nederland een Rijnsburger ui telen met een goede maat en hardheid. Wel mist Steenge samenhang in de Nederlandse kennisstructuur. "De ui kan moeilijk tegen extremen, zoals hitte, bakken met water of kou", stelt Steenge. "Het risico daarop groeit naarmate we meer naar het oosten gaan." Hij verwacht dat de Rijnsburger ui in Oost-Europa niet de goede kilo's en kwaliteit haalt.

          http://www.agd.nl/1022488/artikel/toekomsttelersexportuienrooskleurig.htm,

          De Rijnsburger ui heeft een daglengte van 16 uur nodig voor een goede bolvorming. In Nederland is dat op 21 mei. Ook groeit de ui niet bij een temperatuur onder de 6 graden, daarom is het milde klimaat in Nederland zo gunstig. In China of Oekraïne staan de daglengte en het klimaat de groei van harde exportuien in de weg.

          http://www.agd.nl/1022488/artikel/toekomsttelersexportuienrooskleurig.htm,

          De Berlikumer ui is van Friese afkomst. De Friese naam 'sipel' stamt uit het Latijn (cipolla), hetgeen er op wijst dat de ui al sedert de Romeinse tijd in Fryslân voorkwam. Het is een vroegrijp gewas, aangepast aan de klimatologische omstandigheden in de provincie. De Berlikumer bruine ui is overvleugeld door de Rijnsburger ui.

          http://www.grienenest.nl/Teksten%20planten/wortelen.htm

        Rijnsburger type

        1. type ui dat een lange dag nodig heeft om tot bolvorming te komen

          Synoniem: type Rijnsburg

          De ui, die in Nederland geteeld wordt, is van het type Rijnsburg. Dit is een type ui, die een lange dag nodig heeft om over te gaan tot bolvorming. Rassen van dit type kunnen alleen in gebieden geteeld worden liggend boven Parijs. Komt men in gebieden met een zeer lange daglengte (Finland) dan wordt de bolvorming van de ui zo sterk gestimuleerd, waardoor de ui te snel tot bolvorming komt, waardoor de ui te klein blijft. Bij veredeling kan slechts gebruik worden gemaakt van types, die een daglengte nodig hebben gelijk aan die van de Rijnsburger types.

          http://www.uienteelt.nl

        Rijnsburger 2.1

        van een sportclub, vereniging of andere groep uit Rijnsburg

        Algemene voorbeelden


        HHC maakte zich in de tweede helft op voor een Rijnsburger stormloop. Die kwam dan ook inderdaad.

        http://www.reestenvechtsportradio.nl/nieuws8.html,