Senegalees


Senegalees 1.0

van Senegal; uit Senegal; in Senegal; van de Senegalezen; bij de Senegalezen

Algemene voorbeelden


In Mauretanië, op de grens tussen de Arabische en de Afrikaanse wereld, maakt ze kennis met een cultuur die veel minder dan de Senegalese de stempel van de gewezen Franse kolonisator draagt.

De Standaard,

Een deel van hen had zich op de luchthaven van de Senegalese hoofdstad Dakar van zijn handboeien kunnen ontdoen.

De Standaard,

Op 22 december vertrekken de wagens vanuit Le Havre naar de Senegalese hoofdstad Dakar, waar op 1 januari de race begint.

De Standaard,

Na 1962, toen Franse troepen naar Dakar snelden om er de orde te herstellen na een couppoging tegen de Senegalese president Senghor, volgden vele interventies.

NRC,

De enige mensen met wie de schrijver regelmatig contact had waren de op zijn Deense dog lijkende sigarenman George en het Senegalese meisje Flo dat in café Rex op de hoek werkte.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Het toestel van de Senegalese luchtvaartmaatschappij Air Senegal stortte neer kort na de start van het vliegveld van Tambacounda, in het zuidoosten van Senegal.

De Standaard,

Ten tijde van de eerste wereldoorlog werden in het Franse koloniale leger Senegalese soldaten (in het Frans: 'tirailleurs') ingezet.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Senegalees 2.0

iemand met de Senegalese nationaliteit; iemand die behoort tot het Senegalese volk; iemand die afkomstig is uit Senegal; inwoner van Senegal
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Senegalees…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Senegal
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Senegal; is geboren in Senegal
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de Senegalese nationaliteit; is Senegalees staatsburger
  • [Taal] spreekt Frans of een van de inheemse talen, vooral Wolof

Algemene voorbeelden


Het verhaal deed de rondte dat het Duitse leger bang was voor de Senegalezen, omdat die 's nachts, nauwelijks zichtbaar door hun donkere huid, naar de loopgraven van de vijand zouden kruipen om de Duitse soldaten de keel door te snijden.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Toen Kapellen een eerste keer tegenprikte, verspeelde Sillah nogal knullig de bal aan Keita. De Senegalees bedankte beleefd, graaide het leder mee en schoof beheerst binnen.

De Standaard,

Uiteindelijk kreeg Senegal dan toch een penalty die Moussa Sow in de 77ste minuut omzette. Dat maakte dat de thuisploeg slechts een doelpunt verwijderd was van het eindtoernooi. Maar in de gretigheid om zich naar eeuwige roem te schieten, incasseerden de Senegalezen in de extra tijd nog dat doelpunt te veel.

http://m.demorgen.be/dm/m/nl/7136/WK-voetbal/article/detail/1741583/2013/11/16/Copa-houdt-met-Ivoorkust-het-Senegal-van-Kara-thuis.dhtml?originatingNavigationItemId=7136,

Terwijl Europa het niet eens kon worden, opereerden volgens hen de Afrikaanse landen wel als één blok. Daardoor trok de Senegalees J. Diouf aan het langste eind. Hij volgt de Libanees E. Saouma op als directeur-generaal.

NRC,

Ik heb vele projecten gezien, de vrouwenorganisaties en de spaar- en kredietprojecten zijn indrukwekkend, de projecten rond participatieve budgetten zijn werkelijk vernieuwend, maar de Senegalezen hebben me ook scholen getoond, opgezet door NGO's, die nu leegstaan bij gebrek aan loon voor de leraars, gezondheidscentra "made in Japan" die drie keer meer gekost hebben dan wanneer ze geïnstalleerd worden door de Senegalezen zelf.

http://users.skynet.be/cadtm/pages/nederlands/NEDdesgain.htm,

Sijbrands dankt zijn eerste plaats aan zijn ruime matchzege op de Senegalees N'Diaye.

NRC,

Om vier uur had zij zich in haar schoonheidsinstituut door een ijzersterke maar voorzichtige Senegalees laten masseren waarna ze tot vijf uur met een komkommermasker op het gezicht in een lauw algenbad had liggen sudderen.

Cargo, Patrick Conrad,

Pas in de zesde ronde stond hij zijn eerste punt af, aan niemand minder dan wereldkampioen Tsjizjov, die een net iets betere score haalde dan de Senegalees Samb en als tweede eindigde.

Nieuwsblad van het Noorden,

Senegalees 3.0

inheemse taal die in Senegal gesproken wordt, met name de taal Wolof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Senegalees…

is een taal

  • [Groep] is een West-Afrikaanse taal die behoort tot de Atlantische talen
  • [Plaats] wordt vooral gesproken in Senegal, Gambia en Mauretanië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verwant aan de Niger-Congotalen

    Algemene voorbeelden


    Het overbrengen van de Senegaleesjes lag moeilijker. De Belgische consul in Dakar [...] wou niet zomaar vijftien visa verlenen voor achtjarige kinderen. Het heeft het nodige heen-en-weer-gefax vereist [...], maar toch is het gelukt. Met twee weken vertraging weliswaar, zodat ook de stage zelf een week vertraging opliep. Zich niet bewust van alle herrie die ze veroorzaakt hebben, ravotten ze tijdens de pauze met hun Belgische leeftijdgenootjes, in een oorverdovende kakofonie van Nederlands, Frans en Senegalees.

    De Standaard,

    Santamaría kreeg zijn bijnaam "Mongo" van zijn vader. Het betekent "stamhoofd" in het Senegalees.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Mongo_Santamar%C3%ADa,

    Een programma met libretto of samenvatting zou handig zijn; in Groningen ontbrak dat. Italiaans en Frans worden het meest gebezigd, maar er wordt ook in het Senegalees en Engels gezongen, terwijl ik in een door de Japanse sopraan Hiroko Masaki gezongen aria zelfs Japans meende te horen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2523174/2000/01/18/Improvisatie-verrijkt-opera.dhtml,