Sileziër


Sileziër 1.0

iemand die afkomstig is uit de Midden-Europese landstreek Silezië, een gebied dat nu voor het grootste gedeelte tot Polen behoort; inwoner van Silezië

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Sileziër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Silezië
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Silezië; is geboren in Silezië
  • [Taal] spreekt vaak de Slavische streektaal Silezisch

    Algemene voorbeelden


    De Sileziërs hebben hun eigen taal en een lange gemeenschappelijke geschiedenis en wonen in een van de welvarendste regio's van Polen. Hun eis om autonomie te verkrijgen, klinkt steeds luider.

    http://www.presseurop.eu/nl/content/article/578761-sileziers-willen-autonomie,

    Een plaagzieke man spreekt met een Sileziër. Hij vindt het een prachtig land en het wordt bewoond door beste mensen, maar het is jammer dat zij overal de naam van ezelvreters hebben. De Sileziër vraagt of de man wel eens in zijn land is geweest. Dat blijkt het geval te zijn, meerdere keren zelfs. Dan merkt de Sileziër op dat hij dan van geluk mag spreken dat ze hem niet hebben opgegeten.

    http://www.verhalenbank.nl/items/show/41269

    Wij zitten met een militair opgescheept, tot grote droefheid waarschijnlijk van de Führertjes van onze inlandse, elkaar onderkruipende fascistische partijtjes. Onze man is, voorlopig misschien, Alexander, Ernst von Falkenhausen, een Sileziër van hetzelfde jaar als Karel van de Woestijne, om deze nog eens te noemen.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,