Sint-Niklazenaar


Sint-Niklazenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Sint-Niklaas; inwoner van Sint-Niklaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Sint-Niklazenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Sint-Niklaas
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Sint-Niklaas; is geboren in Sint-Niklaas
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft als bijnaam oliezeiker, rapenbrader of blauwselman

    Algemene voorbeelden


    Sint-Niklazenaars storen zich aan de verkeersproblemen op en rond de Grote Markt. Door al het eenrichtingsverkeer blijven automobilisten langer in de stad dan eigenlijk de bedoeling.

    Het Nieuwsblad,

    Drie Sint-Niklazenaren staan op de SP.A-lijst bij de Vlaamse verkiezingen van juni.

    Het Nieuwsblad,

    De Sint-Niklazenaar woont graag in zijn stad en voelt er zich veilig. Opmerkelijk genoeg is hij er absoluut niet fier op Sint-Niklazenaar te zijn, blijkt uit de Stadsmonitor van de Vlaamse overheid.

    De Standaard,

    Ik schreef er gisteren al over, de jaarlijkse vredesfeesten zijn een jaarlijkse traditie waar elke Sint-Niklasenaar trots op is. Als het weer een beetje meezit, staat heel Sint-Niklaas rond de markt te kijken hoe de heteluchtballons in alle vormen en maten opbollen en uiteindelijk het luchtruim kiezen.

    http://www.paljasken.be/vredesfeesten-in-sint-niklaas/,

    Wymeersch met zijn enorme tred in baan 1: vermoedelijk zou hij het direct kunnen schudden, zoniet was de rest van zijn tornooi gehypothekeerd omdat hij steeds de mindere tijd zou hebben gelopen van degenen die de buitenbaan hadden en hij dus tot binnenbanen veroordeeld zou blijven. Het had slechter gekund voor de Sint-Niklazenaar. Hij lootte baan 4 in de vierde reeks.

    De Standaard,

    Een week voor het WK wil Wymeersch nog een keertje dubbelen. De Sint-Niklasenaar kreeg gisteren al een goed idee van hoe sterk de tegenstand groeit: Obikwelu (vorig jaar juniorenwereldkampioen en in zaal pas aan zijn tweede 200 toe) zette 20.58 neer, in de B-reeks deed Geir Moen nog vijf honderdsten sneller.

    De Standaard,

    Met de zomer voor de deur houdt Sint-Niklaas grote schoonmaak. Na de drankautomaten lijken nu ook de kledingcontainers van vzw Humana ongewenst op het openbaar domein. Alarmerende geruchten over maffiapraktijken en een uitbreidingsaanvraag deden het schepencollege tot maatregelen overgaan. Momenteel staan er nog aan de Kapelstraat en aan de Ring. Sint-Niklazenaren gooien er geregeld en gul hun versleten kledij in.

    De Standaard,

    Er waren vroeger in Sint-Niklaas heel wat olieslagers, wat de Sint-Niklazenaars de spotnaam 'oliezekers' bezorgde, toch nog altijd iets milder dan de 'azijnzekers' van Temse.

    http://dbnl.org/tekst/dael009land01_01/dael009land01_01_0053.php,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen