Staphorster


Staphorster 1.0

iemand die afkomstig is uit Staphorst; inwoner van Staphorst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Staphorster…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Staphorst
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Staphorst; is geboren in Staphorst
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is doorgaans protestants en vaak streng gereformeerd

    Algemene voorbeelden


    Staphorster (16) verongelukt bij botsing met melkauto. Een verkeersongeval op de kruising van de Burgemeester van der Walstraat en de Gemeenteweg in Staphorst heeft woensdag het leven gekost aan een 16-jarige inwoner van die plaats.

    Meppeler Courant,

    Bovendien racen de jonge Staphorsters (allen rond de 20 jaar) uit principe niet op zondag.

    Meppeler Courant,

    Staphorsters gaan over het algemeen niet met vakantie, zeker de oudere generatie niet.

    Meppeler Courant,

    Bij Havelte vierde de tussentijds overgekomen Marco Dunnik van Staphorst zijn rentree. Omdat de Staphorster op zaterdag werkt, koos hij voor voetballen op zondag en kreeg in dit kader bezien overschrijving van de KNVB.

    Meppeler Courant,

    Dankzij het gevoel van de Staphorsters voor technologie, hun ondernemingsgeest en doorzettingsvermogen gaat het de gemeente zelfs zeer goed.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Staphorster 2.0

    van Staphorst; uit Staphorst; in Staphorst; van de Staphorsters; bij de Staphorsters

    Algemene voorbeelden


    Het gebied tussen het Meppeler Diep en de Staphorster Grote Stouwe is een gebied met hoge natuur- en landschappelijke waarden.

    Meppeler Courant,

    Het werd een 'overweldigende modeshow' en aan het einde van de avond liepen de Somalische meisjes in de korte jurken en schorten van de Staphorster vrouwen.

    NRC,

    Veel onderdelen hadden betrekking op het reddingszwemmen. De onderdelen waren pop of bal vervoeren lijnredding, wisselslagestafette, reddingsestafette en de verenigingsestafette [...]. Van de zeventien te winnen bekers won de Staphorster ploeg acht gouden, vijf zilveren en een bronzen beker.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • Staphorster boter
    • Staphorster dracht
    • Staphorster grondgebied
    • Staphorster jaarmarkt
    • Staphorster klederdracht
    • Staphorster krentenbrood
    • Staphorster Mannenkoor
    • Staphorster stipwerk

    De coöperatieve zuivelfabriek Ons Belang in Staphorst is gestopt met de produktie van de 'Staphorster boter'.

    Meppeler Courant,

    Mede door het fraaie lenteweer - de zon liet zich de hele dag zien - was het een drukte van belang op de traditionele Staphorster jaarmarkt.

    Meppeler Courant,

    De belangstelling was duidelijk voor mevrouw R. Bloemhof. Zij vertelde over het hoe en waarom van de Staphorster klederdracht. Eerst liet zij aan de hand van meerdere Staphorster poppen zien hoe men van kind af aan gekleed ging in klederdracht. Na de pauze kwam de heer H. Bloemhof, gekleed in Staphorster dracht.

    Meppeler Courant,

    Tijdens de actie die op 18 december wordt gevoerd worden echte Staphorster krentenbroden verkocht.

    Meppeler Courant,

    In de Gereformeerde kerk vrijgemaakt wordt er een concert gegeven door het Staphorster Mannenkoor, het Urker Mannenkoor en het Urker Jeugdkoor.

    Meppeler Courant,

    Vrijdag 23 juni kunnen bezoekers van De Landerije kennis maken met handgemaakte produkten uit Staphorst waaronder manden, houtsnijwerk, kazen en Staphorster stipwerk. Het stipwerk bestaat uit het met de hand aanbrengen van gekleurde verf op stoffen en houtwerk. Van de bewerkte stoffen maken de bewoners van Staphorst en Rouveen onderdelen van hun kleding.

    Meppeler Courant,

    Vaste verbindingen


    Staphorster variant

    1. ( politiek en bestuur)
      coalitievorm waarin de grote politieke partijen samenwerken met een of meer kleine christelijke partijen
      Zo genoemd omdat de inwoners van Staphorst vooral stemmen op die partijen, zoals de SGP en ChristenUnie. Ook wel gespeld als Staphorster Variant.

      Tijdens zijn openingsrede van de Staphorstdagen [...] heeft burgemeester drs. W.J. Plomp een kwinkslag gemaakt op de 'Staphorster Variant'. Naar aanleiding van de bekende uitdrukking 'De Staphorster Variant' repte de eerste burger van de 'Staphorster Diamant', die we volgens hem 'met elkaar slijpen'. 'We proberen al onze eigenschappen in zo'n diamant neer te leggen', zo liet Plomp bij de opening weten.

      Meppeler Courant,

      Dat Wold en Wieden naar de rechter dreigt te stappen omdat GS onzorgvuldig gehandeld zouden hebben, schoot CDA-statenlid J. Mastwijk in het verkeerde keelgat. Hij betitelde dit als 'de Staphorster variant': 'Het zou van goed gevoel voor democratie getuigen als het bestuur van Wold en Wieden het verzet nu zou staken en de energie zou steken in het werken aan het nieuwe waterschap, samen met het Meppelerdiep'.

      Meppeler Courant,

    het Staphorster Boertje

    1. bijnaam van de Staphorster Peter Stegeman (1840-1922), die naam verwierf als kruidendokter en kwakzalver
      Staphorster Boertje is vervolgens ook een gedeponeerde merknaam.

      In die negentiende eeuw was er in geheel Drenthe slechts één dokter en ook maar één apotheek en deze waren beiden in Meppel gevestigd. Daarnaast was er nog een militaire arts en raadpleegde men de voorlopers van het 'Staphorster Boertje'.

      Meppeler Courant,

      Aan de hand van die herinneringen kunnen we een prachtig beeld krijgen van het Meppeler bedrijf toen. Men maakte in die tijd nogal wat produkten voor het 'Staphorster boertje'. Stegeman, dat was zijn echte naam, beschikte over heel oude recepten van 'geneesmiddelen' die in zijn familie bewaard waren gebleven.

      Meppeler Courant,