Stellingwerver


Stellingwerver 1.0

iemand die afkomstig is uit het Friese gebied de Stellingwerven; inwoner van het Friese gebied de Stellingwerven; daarnaast ook: iemand die afkomstig is uit de Friese gemeente Ooststellingwerf of Weststellingwerf; inwoner van Ooststellingwerf of Weststellingwerf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Stellingwerver…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in de Stellingwerven, in het zuidoosten van Friesland, of in de gemeente Ooststellingwerf of Weststellingwerf
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit de Stellingwerven of uit Ooststellingwerf of Weststellingwerf; is geboren in de Stellingwerven of in Ooststellingwerf of Weststellingwerf
  • [Taal] spreekt vaak geen Fries maar het Nedersaksische dialect Stellingwerfs

    Algemene voorbeelden


    Het Stellingwerfs is een Nedersaksische streektaal die gesproken wordt in Zuidoost-Friesland (gemeente West- en Ooststellingwerf, grootste kernen: Wolvega en Oosterwolde) en in Noord-Overijssel, in het noordelijke deel van de gemeente Steenwijkerland. In het hele taalgebied wonen bijna 60.000 mensen. Hoewel het Stellingwerfs een betrekkelijk kleine taal is, heeft het een unieke positie binnen de streektalen van ons land. Dit heeft alles te maken met de onafhankelijke en zelfbewuste opstelling waarvoor de Stellingwervers van oudsher hebben gekozen.

    www.locomotie.nl/.../185-streektalen-een-eigenzinnige-enclave.html?,

    In Oldelamer is kortgeleden een bijzonder lakzegelstempel gevonden uit de tijd dat de Stellingwervers in conflict waren met de bisschop van Utrecht.

    http://www.historieweststellingwerf.nl/archeologie.html,

    "De Stellingwerver is van huis uit een Drent, hij heeft een eigen Saksisch dialect en spreekt geen Fries. Stellingwervers willen niet als gewone Friezen gezien worden, ze zetten zich er een beetje tegen af. De Friezen doen daar niet moeilijk over, Oost- en Weststellingwerf horen er nu eenmaal bij."

    Trouw,

    Een 49-jarige man uit Ooststellingwerf is opgepakt vanwege de geruchtmakende verdwijning van Joanne Noordink (27) uit Aalten. Joanne verdween op 11 december vorig jaar spoorloos. De Stellingwerver had goederen van de Aaltense vrouw in zijn bezit.

    Leeuwarder Courant,

    Het Stellingwerfs wordt bedreigd door Europeanisering en globalisering. De Stellingwervers kunnen daar zelf wat aan doen, door zich wat meer trots te tonen op hun spraak [...]. Verdeeldheid tussen de oostelijke provincies frustreert het streven van Oost- en Weststellingwerf naar eenzelfde status voor het Nedersaksisch als die voor het Fries.

    Leeuwarder Courant,

    Toen de groep Stellingwervers in de gaten kreeg dat de politie was gewaarschuwd, gingen ze er in een auto vandoor.

    Meppeler Courant,

    Stellingwerver 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Stellingwerven
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Stellingwerver…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        FC Wolvega schrok pas na een kwartier wakker. Een mislukte voorzet van René Deems zeilde tegen de lat, terwijl even later Edwin Ensing te zacht inschoot na een trekbal van Teun Dikken. Het waren voor rust praktisch de enige wapenfeiten van de Stellingwervers, die de Meppelers opvingen door met veel mensen achter de bal te spelen.

        Meppeler Courant,

        Stellingwerver 2.0

        van de Stellingwerven; uit de Stellingwerven; in de Stellingwerven; ook: van Ooststellingwerf of Weststellingwerf; uit Ooststellingwerf of Weststellingwerf; in Ooststellingwerf of Weststellingwerf; van de Stellingwervers

        Algemene voorbeelden


        Vier schaakteams van de basisscholen in Oost- en Weststellingwerf maakten zaterdag een goede beurt tijdens het Fries Kampioenschap Schoolschaken. In Gerkesklooster schaakten de zestien beste basisschoolteams van de provincie om de hoogste eer. Van de Stellingwerver scholen eindigden De Drie Dorpen uit Oldeholtwolde en Matthijsje uit Oosterstreek op een zeer verdienstelijk zesde en zevende plek.

        http://www.stellingwerf.nl/index.php?n_id=138081&s_id=587&autostart=1,

        Bijna 200 jaar is Ooststellingwerf samen met Weststellingwerf een min of meer zelfstandige eenheid geweest. Pas sinds 1500 is het Stellingwerver gebied onderdeel van Friesland geworden en opgedeeld in twee zogenaamde grietenijen Stellingwerf Oosteinde en Stellingwerf Westeinde.

        http://www.vakantielandnederland.nl/ooststellingwerf_(fr).htm

        De oldtimer tractoren van de "Oude Trekker en Motoren Vereniging" (O.T.M.V.) begon en eindigde de Stellingwerver toertocht in Donkerbroek.

        http://donkerbroek.nl/fotoboek/5/,

        Zaterdag is in de kerk van Oldeberkoop het startschot gegeven voor het maken van een Bijbel in de Stellingwerver taal. Piet Bult uit Nijeberkoop heeft het eerste bijbelboek Genesis in een Stellingwerver vertaling uitgereikt aan dominee dr. Rienk Klooster uit Jorwerd.

        http://www.compulaat.nl/stellingwarfs/Passe/pers-02-nl.htm,

        In de voorrondes won de kraanmachinist twee keer en hij eindigde een keer als derde. Daarmee had hij voldoende punten verzameld voor de dagfinale en voor de eindstrijd in Eenrum. En dit laatste was per slot van rekening het doel, aldus de Stellingwerver coureur, die in de slotrace in Celle overigens geen rol van betekenis speelde. Er bleek stof in de carburateur te zijn gekomen, waardoor de motor onvoldoende vermogen had.

        Meppeler Courant,