Temsenaar


Temsenaar 1.0

iemand die afkomstig is uit Temse; inwoner van Temse

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Temsenaar…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Temse
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Temse; is geboren in Temse

    Algemene voorbeelden


    Isidoor Weemaes is één van die Temsenaars die alleen gebóren zijn in Temse, met andere woorden die in de kraaminrichting hebben gelegen, maar er nooit hebben gewoond. De thuis van Isidoor was op Eigenlo Sint-Niklaas. Andere voorbeelden van geboren Temsenaars die geen Temsenaars waren, zijn striptekenaar Hec Leemans van "Bakeland" en "FC De Kampioenen" en die fameuze architect, Bob Van Reeth.

    http://ronnydeschepper.wordpress.com/2010/03/19/jose-de-cauwer-the-kingmaker/,

    In de middeleeuwen was de spotnaam van de Temsenaar tuysscher, d.i. dobbelaar (of kaartspeler) voor grof geld. Hij wordt vermeld in het gedicht Langen Adieu (1561) van Eduwaert de Dene. Middeleeuwse reglementen die o.m. het tuysschen in en rond het kerkportaal verboden, staven de gehechtheid van de Temsenaar aan het dobbelen voor geld.

    http://www.temse.be/gemeente_spotnamen.html

    De "natuurlijke vijand" van Temse is steeds Sint-Niklaas geweest, maar in deze "hoofdstad van het Land van Waas" gebeurt ook al sinds mensenheugnis niks spectaculairs meer op cultureel vlak. Daarom was het de cultuurminnende Temsenaars veel meer een doorn in het oog dat het dorp op de andere oever van de Schelde, Bornem dus, met het Cultureel Centrum Ter Dilft op kop, een bloeiend cultureel bestaan leidde.

    http://ronnydeschepper.wordpress.com/2007/10/16/ponton-temse-a-view-from-the-bridge/,

    Temsenaar Jan Van Landeghem, een veel geprogrammeerd komponist in Vlaanderen, is direkteur van de Muziekakademie van Bornem en docent aan het Brusselse conservatorium.

    De Standaard,

    Het wedervaren bij Forges loopt vooral parallel met de gebeurtenissen na het eerste faillissement van Boelwerf eind 1992 en begin 1993. Forges had het voorbije weekeinde zijn mars voor werk in de straten van Tubeke. De Temsenaren zagen na het eerste faillissement ook een mars voor werk door de straten van de Scheldegemeente trekken.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Temsenaar 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Temse
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Temsenaar…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Een wedstrijd met veel meer inzet is die van Deinze tegen Temse. Temse staat op een vijfde plaats met twee puntjes minder dan Deinze, al hebben de Temsenaren nog twee wedstrijden te goed.

        http://www.tvoost.be/nl/2010-03-28/voetbal-deinze-temse/,