Tibetaan


Tibetaan 1.0

iemand die afkomstig is uit Tibet, een gebiedsdeel dat behoort tot de Volksrepubliek China en tot 1950 een zelfstandige staat was; iemand die behoort tot het Tibetaanse volk; inwoner van Tibet
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Tibetaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Tibet
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Tibet; is geboren in Tibet
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is doorgaans een aanhanger van het Tibetaans boeddhisme of van de bön, een specifieke vorm van boeddhisme
  • [Taal] spreekt doorgaans Tibetaans, dat behoort tot de Tibeto-Birmaanse talen

Algemene voorbeelden


De Tibetanen vereren de Dalai Lama als religieuze leider.

De Standaard,

De positie van de Dalai Lama is niet geheel onomstreden. Zelf heeft hij zich een voorstander genoemd van een grotere scheiding tussen het spirituele en politieke leiderschap van de Tibetanen. Indien hij ooit terugkeert naar Tibet wil hij dat doen als spiritueel maar niet als politiek leider, zo heeft hij verklaard.

http://www.xs4all.nl/~wzweers/dossiers/boeddha/

Na een mislukte opstand in 1959 werden tienduizenden Tibetanen geëxecuteerd of gevangen genomen.

http://www.xs4all.nl/~wzweers/dossiers/boeddha/

Omdat er een Tibetaanse prinses getrouwd was met een Chinese keizer en omdat er zoveel Tibetaanse kunst in de keizerlijke vertrekken is teruggevonden, moet Tibet wel een deel van China zijn, is de Chinese redenering die op de opschriften is terug te vinden. Tibetanen zijn gewoon een andere etnische bevolkingsgroep in het grote China.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Tenzin Gyatso - de veertiende Dalai Lama. Hij vindt zichzelf maar een simpele monnik. Toch draagt iedere Tibetaan een prentje van hem bij zich en is hij ongekend populair in het westen.

http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

De Chinese bezetting heeft inmiddels 1,2 miljoen Tibetanen het leven gekost, ongeveer een zesde van de totale bevolking.

http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

Na de 'peaceful liberation' werd er direct een weg aangelegd van het moederland naar Lhasa, waarlangs vrachtwagens vol zout en thee naar Tibet reden. Zo konden ook de zeer arme Tibetanen hun geliefde zoute boterthee drinken.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Vanaf een terrasje op het Barhor-plein kun je op je gemak de intense beleving van het boeddhisme rondom de Jokhang-tempel gadeslaan. De oude kern van Lhasa blijft wonderschoon. De Jokhang is het heiligste van het heiligste voor de Tibetanen. Uit het hele land komen er pelgrims hier naar toe.

http://www.reisomdewereld.nl/noordoostazie/tibet.html

Tibetanen en Oeigoeren klagen steen en been dat de massale immigratie hen minoriseert en hun cultuur kapotmaakt.

De Standaard,

Je zit daar op vijftienhonderd meter hoogte, wat de Tibetanen natuurlijk erg laag vinden, ze hadden in het begin ook aanpassingsproblemen, echt lichamelijke problemen omdat ze gewend waren aan een leven op meer dan drieduizend meter.

God's gym, Leon de Winter,

Het Chinese keizerlijke leger nam hun plaats in en bezette Lhasa maar Peking moest een revolutie in het eigen land onderdrukken en de vooruitgeschoven posten werden door corrupte officieren beheerd. De Tibetaanse krijgers kozen een moedige generaal en dreven de gehate buitenlanders terug. De Tibetanen wisten nu wat hun verder te doen stond; de ontmoetingen met vreemdelingen waren hun slecht bekomen en ze sloten hun grenzen hermetisch af.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding