Tilburger


Tilburger 1.0

iemand die afkomstig is uit Tilburg; inwoner van Tilburg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Tilburger…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Tilburg
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Tilburg; is geboren in Tilburg

    Algemene voorbeelden


    Het woordenboek van de Tilburgse taal wordt vanaf donderdag digitaal ontsloten via de website www.cubra.nl /wtt. Het dialectwoordenboek is geënt op de unieke verzameling die Tilburger Wil Sterenborg (86) gedurende dertig jaar samenstelde.

    Brabants Dagblad,

    In het Tilburgse Westerpark is zondag het lichaam gevonden van een 61-jarige man. De Tilburger is volgens de politie gestorven door onderkoeling.

    http://www.nu.nl/binnenland/2169268/tilburger-overlijdt-onderkoeling.html,

    Kruikezeikers is de bijnaam die inwoners van Tilburg van oudsher kregen van inwoners uit omliggende plaatsen. Tijdens carnaval noemen de Tilburgers zichzelf ook Kruikezeikers of Kruiken, en de stad wordt Kruikestad genoemd. In vroeger tijden kende Tilburg veel textielfabrieken. Tilburg werd ook wel "de wolstad" genoemd. De inwoners spaarden urine in kruiken. Deze werd opgekocht om later gebruikt te worden om de wol te wassen.

    http://albertscorner.web-log.nl/albertscorner/2009/09/deze-log-is-spe.html,

    Voor Greg van Hest telt dit seizoen slechts één wedstrijd: de marathon van Rotterdam. Vier weken voor die slijtageslag voedde de Tilburger de twijfels over zijn vorm.

    De Telegraaf,

    Medewerkers van de bibliotheek van Tilburg testen momenteel intern een e-book. Over anderhalve maand krijgen vijf prominente Tilburgers het te leen.

    Reformatorisch Dagblad,

    De zaak kwam aan het rollen nadat de twee hoofdverdachten, Tilburgers van achttien en negentien jaar, begin augustus betrapt werden bij een ramkraak bij een autoverhuurbedrijf in de stad.

    ANP,

    Een vierde verdachte, een 24-jarige Tilburger, bleek in zijn proeftijd voor een eerder strafbaar feit bij de ramkraken betrokken te zijn geweest.

    Brabants Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Tilburger 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Tilburg
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Tilburger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Joop Gall werd voor zijn rode kaart in het duel tegen de Tilburgers niet vervolgd, maar was donderdag wel naar Zeist gereisd.

        Meppeler Courant,

        Tilburger 2.0

        van Tilberg; uit Tilburg; in Tilburg; van de Tilburgers

        Algemene voorbeelden


        Afzuig- en filtertechniekbedrijf Holtrop & Jansma uit Dokkum heeft in Tilburg branchegenoot Pr1mair Luchttechniek overgenomen. Bij het bedrijf komen naar verwachting tussen de zes en acht mensen te werken, zegt een woordvoerder van het Dokkumer bedrijf. Het Tilburger bedrijf is de afgelopen tijd fors gekrompen in het personeelsbestand door terugloop in werkzaamheden.

        http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=39657,

        Tilburger 2.1

        van een sportclub, vereniging of andere groep uit Tilburg

        Algemene voorbeelden


        De kansen gaven Willem II kennelijk nieuwe inspiratie, want de Brabanders beten in het begin van de tweede helft nadrukkelijk van zich af. Het Tilburger middenveld gaf meer druk naar voren en verstoorde zo de opbouw van de thuisclub.

        http://www.sc-heerenveen.nl/pageid=502/showPopup=true/Home.html,