VN-blauwhelm


VN-blauwhelm 1.0

afbeelding

Bron: PV2 ANDREW W. MCGALLIARD
( Publiek domein )

militair van de Verenigde Naties (VN); soldaat van de Verenigde Naties (VN)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een VN-blauwhelm…

is een militair; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de Verenigde Naties (VN)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt een blauwe helm, waarnaar hij vernoemd is

    Algemene voorbeelden


    Ondertussen werden de meeste dorpen om de 2 weken tot om de 2 maanden door de Rode Khmer bezocht. Een aantal mensen werd uitgekozen en aan de rand van het dorp vermoord. Dit stopte pas in 1993 toen, na de Parijse Vredesakkoorden, Cambodia terug een koninkrijk werd en er VN-blauwhelmen werden geïnstalleerd.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

    Annan geeft verder toe dat er ook in Bosnië blauwhelmen over de schreef zijn gegaan. VN-soldaten worden er beschuldigd van "smokkel en prostitutie" [...]. De opleiding van de VN-blauwhelmen moet volgens hem verbeteren.

    De Standaard,

    Na deze episode werden de VN-blauwhelmen opnieuw belast met humanitaire opdrachten en met de ontwapening van de vechtende krijgsheren.

    De Standaard,

    Oplossing voor vrede Cyprus blijft ver weg. Al sinds 1964 zitten VN-blauwhelmen onafgebroken op eiland. Gestuwd door het succes van het "Dayton-vredesakkoord" voor Bosnië, had de Amerikaanse regering gezegd dat 1996 het jaar van een doorbraak in de kwestie-Cyprus moest worden.

    De Standaard,

    Alle buitenlandse troepen, behalve de VN-blauwhelmen, moeten binnen de dertig dagen het land verlaten.

    De Standaard,

    Elders in de Servische hoofdstad zit VN-bemiddelaar Charles Kirudja. Hij is evenmin stuk van de rol van de VN-blauwhelmen en die van de leiding van UNPROFOR: "Zij hebben onze vredesoperatie in een rotzooi veranderd. Daar zitten we nu. Niet in staat om onze mensen te beschermen, niet bij machte hulp te bieden waar en wanneer wij dat willen. Ons mandaat kunnen we allang niet meer uitvoeren."

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Belgische VN-blauwhelmen
    • Deense VN-blauwhelmen
    • Duitse VN-blauwhelmen
    • Nederlandse VN-blauwhelmen
    • Russische VN-blauwhelmen

    Christoph Schlingensief [...] voert in United Trash een gedegenereerd bataljon Duitse VN-blauwhelmen op in Afrika. De regisseur [...] haalt zowat alle heilige huisjes overhoop.

    De Standaard,

    Wél gebruikten de Kroatische troepen Deense VN-blauwhelmen en Servische gevangenen als menselijk schild bij hun opmars.

    Meppeler Courant,

    Russische VN-blauwhelmen controleren nauwgezet elk voertuig.

    De Standaard,

    Charlier stuurde op 10 november 1993 een bericht aan Delcroix van de Belgische commandant die ter plaatse in Rwanda kwartier maakte. Deze stelde een aantal zeer kritische vragen over de voorbereidingen voor de Belgische VN-blauwhelmen.

    De Standaard,

    In enkele interviews verweten Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel de Nederlandse VN-blauwhelmen niets te hebben gedaan tegen de deportatie van de duizenden moslims.

    De Standaard,