blauwhelm


blauwhelm 1.0

afbeelding

Bron: MINUSMA
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(vooral)

militair in dienst van de Verenigde Naties; strijdkracht van de VN; vredessoldaat

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 1.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blauwhelm…

is een militair; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt als onderdeel van het uniform een blauwe helm of blauwe baret van de Verenigde Naties
  • [Organisatie of instelling] werkt voor de VN
  • [Activiteit of handeling] helpt burgers in een land in oorlog; moet troepen ontwapenen; houdt toezicht op de gang van zaken in een oorlogsgebied; helpt bemiddelen in een oorlogssituatie

    Algemene voorbeelden


    Toch wordt er stap voor stap aan vrede gewerkt. Allereerst door de blauwhelmen die met ontoereikende middelen de vrede moeten handhaven. Zij zorgen er in elk geval voor dat het status-quo behouden blijft.

    De Standaard,

    "Een goede blauwhelm is een gedisciplineerde soldaat die zich bewust is waar hij mee bezig is", zei Annan, die vroeger als vice-secretaris-generaal de vredesoperaties van de VN coördineerde.

    De Standaard,

    De blauwhelmen, beiden sergeant, zijn zaterdag met een helikopter van Srebrenica naar de Kroatische havenstad Split vervoerd.

    Meppeler Courant,

    Blauwhelmen moeten weliswaar niet worden uitgerust als aanvalstroepen, maar het is onverantwoord ze louter defensief te bewapenen.

    De Standaard,

    Eén gevangene werd vrijgelaten, blijkbaar om het nieuws van de vastberadenheid van deze blauwhelmen aan zijn kameraden te vertellen.

    Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • blauwhelmen mogen gewapend optreden
    • blauwhelmen mogen acties ondernemen

    Het mandaat van de VN biedt de Unprofor legermacht een beperkte bewegingsvrijheid. De Blauwhelmen mogen alleen gewapend optreden als ze zelf worden aangevallen.

    NRC,

    Generaal S. en zijn commandanten te velde krijgen een voor de VN ongekende autonomie [...]. De blauwhelmen in Oost-Slavonië mogen desnoods "robuuste acties" ondernemen.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • blauwhelmen leveren
    • blauwhelmen sturen
    • blauwhelmen terugtrekken
    • blauwhelmen uitzenden

    Minister Van Mierlo heeft vorig jaar in de VN aangedrongen op een gestructureerde vertegenwoordiging bij de Veiligheidsraad van VN-leden die blauwhelmen leveren.

    NRC,

    Iedereen, ook Nederland dat de blauwhelmen leverde die de 40.000 mensen in de Moslim-enclave moesten beschermen, probeert zich eruit te wurmen.

    De Standaard,

    De VN stuurden eind 1993 blauwhelmen naar Ruanda om toe te zien op het vredesakkoord van Arusha.

    De Standaard,

    In Kiev riep de Oekraïense regering de VN op de blauwhelmen zo snel mogelijk terug te trekken.

    Meppeler Courant,

    De generaal haalt ook zwaar uit naar de Belgische beslissing na de moord op de tien para's om onze blauwhelmen terug te trekken uit Ruanda.

    De Standaard,

    De kwestie heeft belang in verband met de voorkennis die de regering had voor ze Belgische blauwhelmen uitzond naar Rwanda.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de aanwezige blauwhelmen

    De hoofdmoot van het beraad in Key West was de voorbereiding van de ontruiming van Kroatië en Bosnië door de daar aanwezige blauwhelmen.

    NRC,

    Met het neerhalen op 6 april jongstleden van het vliegtuig van de Rwandese president Juvenal Habyarimana, die daarbij samen met de president van Burundi het leven verloor, werd een bloedige streep getrokken onder alle verzoeningspogingen; de in het land aanwezige blauwhelmen werden daarop haastig teruggetrokken.

    NRC,

    • Belgische blauwhelmen
    • Franse blauwhelmen
    • Nederlandse blauwhelmen

    De Navo staat voor cruciale maanden, zegt Solana nog. Er is niet alleen Bosnië en de rest van het vroegere Joegoslavië. Met de Untaes-troepen en de Belgische blauwhelmen die ook in de toekomst op Navo-veiligheidsgaranties kunnen rekenen.

    De Standaard,

    Inmiddels is er onduidelijkheid onstaan over de herkomst van de munitie die een van de Franse blauwhelmen fataal werd.

    NRC,

    Nederlandse blauwhelmen moesten Srebrenica beschermen tijdens de oorlog in Bosnië.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • vermoorde blauwhelmen

    De families van de vermoorde blauwhelmen reageerden gisteren met "ongeloof" op de tussenkomst van koning Albert bij de regering, in de zaak van de vermoorde kinderen.

    De Standaard,

    De families van de vermoorde blauwhelmen hebben een klacht ingediend tegen hun twee Belgische officieren, kolonel Luc Marchal en luitenantant-kolonel Dewez: zij zouden niet alles hebben geprobeerd om het leven van de vermoorde militairen te redden.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • blauwhelmen in ex-Joegoslavië
    • blauwhelmen in Oost-Slavonië
    • blauwhelmen in Rwanda

    "De blauwhelmen in ex-Joegoslavië doen niet veel meer dan zich verplaatsen temidden van de rotzooi - dat noem ik geen handhaving van de vrede", zegt generaal Sir F.K., oud-bevelhebber van de Britse landstrijdkrachten en expert op het terrein van peace keeping.

    NRC,

    De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vrijdag voor een verlenging met zes maanden van het mandaat van de meer dan 5.000 blauwhelmen in Oost-Slavonië, het laatste gebied in Kroatië dat door Serviërs wordt gecontroleerd.

    De Standaard,

    Uit het werkstuk van een ad-hocgroep blijkt dat regering en legerleiding vooraf op de hoogte waren van mogelijke dreigingen voor de Belgische blauwhelmen in Rwanda.

    De Standaard,

    Voorzetsel: te

    • blauwhelmen ter plaatse

    Ten aanzien van Bosnië geeft de president er de voorkeur aan zich van het VN-wapenembargo los te maken, maar tot dusver heeft hij dat steeds weer afhankelijk gesteld van de instemming van zijn Europese bondgenoten met blauwhelmen ter plaatse.

    NRC,

    Op hetzelfde ogenblik dat vooral Amerikaanse en Britse troepen vanuit Duitsland aankomen, zullen Franse en Britse blauwhelmen ter plaatse worden overgeheveld van VN-bevel naar Navo-bevel.

    De Standaard,

    Maar als Lumumba poogt zich bij zijn getrouwen te voegen in Stanleystad (Kisangani) en in het binnenland wordt onderschept door Mobutu's manschappen, met logistieke bijstand van Europeanen en Amerikanen, verbiedt de VN-top de blauwhelmen ter plaatse hem bescherming te bieden: "Geen, herhaal geen, actie mag door u worden ondernomen met betrekking tot Lumumba."

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • de moord op de blauwhelmen
    • de aftocht van de blauwhelmen
    • het mandaat van de blauwhelmen
    • de terugtrekking van de blauwhelmen
    • het vertrek van de blauwhelmen

    Aanleiding was de vraag van de liberalen voor een onderzoek door de Senaat naar de moord op tien Belgische blauwhelmen in Ruanda, in '94.

    De Standaard,

    Ze leken blind voor de plannen om de aftocht van de blauwhelmen te provoceren door de moord op blanke soldaten.

    De Standaard,

    Dat er nu wordt gepraat over een aftocht van de blauwhelmen levert bij Kirudja een ironische blik op: "Wij zijn er nog."

    NRC,

    Kroatië weigert het mandaat van de blauwhelmen, dat op 31 maart afloopt, te verlengen en eist dat de VN-soldaten deze zomer vertrekken.

    NRC,

    Het betrof verkenningsvluchten, om troepenbewegingen aan de blauwhelmen te melden, Navo-gevechtsvliegtuigen en bijstand voor een eventuele plotse terugtrekking van de blauwhelmen.

    De Standaard,

    Volgens generaal Tony Zinni, opperbevelhebber van de operatie 'United Shield' (de terugtrekking van de blauwhelmen uit Somalië), losten ook Amerikaanse mariniers, die tot taak hadden de Pakistanen tijdens hun terugtocht te dekken, een aantal schoten.

    NRC,

    Kroatië eist het vertrek van de blauwhelmen uit de Krajina, het door de Kroatische Serviërs bezette deel van Kroatië.

    NRC,

    De Serviërs proberen de verkiezingen en het vertrek van de blauwhelmen zo lang mogelijk uit te stellen.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • een aantal blauwhelmen
    • een bataljon blauwhelmen
    • een contingent blauwhelmen
    • een peloton blauwhelmen

    Zodra Kroatië met de VN een akkoord bereikt over een nieuw mandaat voor de VN-troepen zal het aantal blauwhelmen worden teruggebracht tot ongeveer vijfduizend, aldus Tudjman.

    NRC,

    Het gevaar van een gewapende botsing in Oost-Slavonië, het laatste stuk Kroatisch grondgebied dat Serviërs bezetten, lijkt weer afgewend. Zeer tot opluchting van de Verenigde Naties en van het Belgische leger, dat een volledig bataljon blauwhelmen in het gebied gelegerd heeft.

    De Standaard,

    In dit laatste stukje Kroatië dat nog van Servisch onder Kroatisch bestuur gebracht moet worden, speelt het Belgisch contingent blauwhelmen een leidende rol.

    De Standaard,

    Landen als Frankrijk en Groot-Brittannië hebben bij herhaling gewaarschuwd dat zij hun contingenten blauwhelmen uit Bosnië zouden terugtrekken als er een inbreuk op het embargo zou worden gemaakt.

    NRC,

    De Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic toont zich voor eigen videocamera's de grote overwinnaar van de belegering van een van de "veilige zones", verdedigd door een Nederlands peloton blauwhelmen.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 135 blauwhelmen
    • 12.000 blauwhelmen

    Het afgelopen jaar zijn 135 blauwhelmen, militairen in dienst van een vredesmacht van de Verenigde Naties, om het leven gekomen.

    NRC,

    De Kroatische president Franjo Tudjman heeft [...] de ambassadeurs van alle landen van de Veiligheidsraad en de internationale contactgroep alsmede die van Italië en het Vaticaan bij zich geroepen: binnenkort loopt het mandaat van de VN-vredesmacht UNPROFOR af, en Kroatië wil het niet verlengen: de 12.000 blauwhelmen moeten weg.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze blauwhelmen
    • zijn blauwhelmen

    De grootste smet op ons Rwanda-optreden is evenwel de beslissing om na de moord op de tien Belgische para's, onze blauwhelmen halsoverkop terug te trekken.

    De Standaard,

    Eerder dit jaar hebben onze blauwhelmen een waardevolle bijdrage geleverd aan de bevordering van vrede en stabiliteit in Ethiopië en Eritrea.

    http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuws.html?Persberichten/944.html,

    Chiracs verklaring suggereert dat Frankrijk zijn blauwhelmen uit voormalig Joegoslavië zal terugtrekken als de bondgenoten niet meedoen.

    Meppeler Courant,

    België heeft geblunderd door zijn blauwhelmen in 1994 terug te trekken uit Rwanda, na de moord op tien para's.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    blauwhelm 2.0

    afbeelding

    Bron: Daniel Košinár
    ( Publiek domein )

    (weinig gebruikt)

    helm van vredessoldaat; blauwe helm, zoals die door VN-soldaten gedragen wordt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een blauwhelm…

    is een hoofddeksel

    • [Kleur] is lichtblauw
    • [Betrokkene] is bedoeld voor een VN-soldaat

      Hoofdsemagram: helm


      Algemene voorbeelden


      De leden van de nieuwe interventiemacht zullen geen blauwhelm dragen en optreden in de kleuren van hun eigen land.

      http://www.digibron.nl/search/detail/1c29f7d5814adf18c771dda2ee32a59c/tienduizend-man-extra-naar-naar-de-balkan,

      Toen het oorlog was in voormalig Joegoslavië ben ik er heen gegaan om op te treden. Op mijn hoofd een blauwhelm maar ik gaf welk een statement af.

      http://www.djbroadcast.nl/magazineissue/DJB_35_lowres.pdf,

      Een jong meisje wist zeker dat ze stukjes blauwhelm gevonden had in een blik bruine bonen.

      http://www.solidariteit.nl/nummers/60/Ik_lust_er_wel_pap_van.html,