Valkenburger


Valkenburger 1.0

iemand die afkomstig is uit de Zuid-Hollandse plaats Valkenburg of de Limburgse plaats Valkenburg (onderdeel van de gemeente Valkenburg aan de Geul); inwoner van Valkenburg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Valkenburger…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Valkenburg
  • [Plaats van herkomst] is geboren in Valkenburg; is afkomstig uit Valkenburg

    Algemene voorbeelden


    De paardenmarkt neemt nog altijd een belangrijke plaats in bij de Valkenburgers. Veel Valkenburgers nemen in de week van de paardenmarkt vakantie, zodat ze volop van het feest kunnen genieten. Ook de Valkenburgers, die buiten het dorp wonen, keren tijdens de paardenmarkt terug naar 'hun' dorp om de feesten mee te maken.

    http://www.hollandsemarkten.nl/markten/?g_id=417&m_id=1006,

    Van Loenen pretendeert niet dat de zuurstof die hij verkoopt een heilzame werking heeft. Zijn bar moet een rustpunt zijn, een plek waar mensen even tot zichzelf kunnen komen. Een kwartiertje zuurstof en een Japans kruidendrankje en je kunt er weer vol tegenaan. De Valkenburger vergelijkt de zuurstofbar met zogenoemde chill-out rooms, waar bezoekers van houseparty's kunnen bijkomen van uren non-stop dansen.

    De Limburger,

    Valkenburger 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Valkenburg
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Valkenburger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Rood Groen begon furieus aan het duel, door middel van veel loopwerk werden de Valkenburgers goed terug gedrongen en enkele kansjes afgedwongen.

        http://www.walram3.nl/archief/0405/verslagen/roodgroenth.htm,

        Nadat scheidsrechter Klinkers al enkele kaarten had moeten trekken, vanwege de grimmige sfeer, kregen de Valkenburgers een makkelijk gegeven strafschop.

        http://www.walram3.nl/archief/0405/verslagen/roodgroenth.htm,

        Valkenburger 2.0

        van Valkenburg; uit Valkenburg; in Valkenburg; van de Valkenburgers

        Algemene voorbeelden


        In 1611 werd op het Valkenburger bolwerk de standerdmolen "De Valck" gebouwd, die in 1667 plaats moest maken voor een houten stellingmolen.

        http://molendevalk.leiden.nl/index.php?id=3683

        Beslist geen jam met pitjes en ook geen maandzaadbroodjes. Dat zijn zo de wensen van George W. Bush voor het werkontbijt, dat hij samen met premier Balkenende op chateau Houthem Sint Gerlach morgenvroeg heeft. "Die pitjes kunnen tussen de tanden gaan zitten. En met jampitjes tussen je tanden een persconferentie geven, dat staat wel heel erg slordig", verklaart Otto Nijenhuis, chef-kok van het Valkenburger hotel waar het presidentsechtpaar Bush met nog zo'n 115 Amerikaanse gasten tot morgenochtend verblijft.

        De Limburger,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        • de Valkenburger paardenmarkt
        • de Valkenburger markt

        Na twintig jaar voelden curatoren de behoefte de praktijk eens te bezien. Ze ontboden - na nogal wat klachten vernomen te hebben over aantal en duur van de vakanties - de secretaris van de senaat bij zich en vroegen Vulcanius hoeveel dagen er nu eigenlijk door de professoren 'gevierd' werden. Deze legde uit dat behalve zondag ook de woensdag en de zaterdag vrij waren en dat er inmiddels inderdaad ook nog zo wat vakantiedagen bij gekomen waren, zoals een week bij het begin van het academisch jaar, een week met carnaval, een halve week met de Valkenburger markt (medio september) en een week met drie oktober (het 'jaerfeest van de verlossinge'). Vulcanius kwam daarmee op 221 'vierdagen' tegenover 144 dagen waarop college werd gegeven.

        http://www.dbnl.org/tekst/otte010groe01_01/otte010groe01_01_0015.php,

        De gehele middeleeuwen door blijven Voorschoten en Valkenburger markt de termijnen waarop de betaling van landhuren en grondrechten plegen vastgesteld te worden. De bezoekers van de jaarmarkt genoten het vrijgeleide van de graaf, waaruit diens recht op de markttol voortvloeit.

        http://www.peeters.luna.nl/diversen88.htm

        Oostvlietpolder. Schouwen op een feestdag [...]. De ingelanden van dit gebied maakten hier op 3 september 1601 al een onderling contract op tot bepoldering. Precies op de dag af 32 jaar later werd dat door tussenkomst van Dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland omgezet in een reglement. Daar stond onder andere in dat de polderwerken tijdens de Valkenburger markt geschouwd zouden worden. Een hoogst ongebruikelijk tijdstip overigens. Het reglement werd in 1697 nog vernieuwd en uitgebreid.

        http://oudzoeterwoude.info/documenten/polders/Oostvlietpolder.htm