Venezolaan


Venezolaan 1.0

iemand met de Venezolaanse nationaliteit; iemand die behoort tot het Venezolaanse volk; iemand die afkomstig is uit Venezuela; inwoner van Venezuela
In het meervoud ook in toepassing op het volk en, meestal in het meervoud, ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of een andere groep.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Venezolaan…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Venezuela
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Venezuela; is geboren in Venezuela
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] is meestal rooms-katholiek
  • [Taal] spreekt Spaans of een van de indiaanse talen

Algemene voorbeelden


De vervolging van Pérez wegens corruptie heeft het algemeen heersende gevoel onder de Venezolanen dat "alle politici corrupt zijn" verder versterkt. Veel inwoners zijn van mening dat de eens spreekwoordelijke olie-welvaart van het land hen in de vorm van steekpenningen en corruptie door de vingers is geglipt.

NRC,

Het Venezuela dat de paus van 9 tot 11 februari bezocht lijkt nog weinig op het land dat hij in 1985 aandeed, toen de Venezolanen het hoogste inkomen per hoofd genoten van Latijns-Amerika.

De Standaard,

Venezuela is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië volgend jaar. De Venezolanen kwamen thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Paraguay.

http://www.sport1.nl/nieuws/59695-venezuela-huilt-na-punt-tegen-paraguay.html,

Thomas Muster blijft op de sukkel. De nummer één van de wereldranglijst verloor in het ATP-tornooi van Key Biscane zijn openingspartij tegen de bescheiden Venezolaan Nicolas Pereira, nummer 114 van de wereld: 7-6 (7-4) en 6-4.

De Standaard,

Op 2 juni 1989 stond Renard er in de ring tegenover de Venezolaan Antonio Esparragoza, de wereldkampioen pluimgewicht in de versie van de World Boxing Association.

http://www.sportchiefs.com/ringside/99121301.htm,

Vandaag leeft 80 procent van de 24 miljoen Venezolanen onder de armoedegrens.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen