Venloër


Venloër 1.0

iemand die afkomstig is uit Venlo; inwoner van Venlo

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Venloër…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Venlo
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Venlo; is geboren in Venlo

    Algemene voorbeelden


    Venlo heet tijdens carnaval Venlo. Dit lijkt normaal, maar de Venloërs zijn in het weekend van 13 en 14 februari 2010 knotsgek! De jaarlijkse Groëten Optoch trekt maandag vanaf 12:11 uur door de binnenstad van de Limburgse stad. De wagens trekken als ein bônt lint door Venlo.

    http://www.dagjeweg.nl/nieuws/dagje-uit/13226/Carnaval%202010,

    Vroeger had elke stad of dorp zijn spotnaam. Venloërs werden vaak wannevliegers genoemd. Men vertelt dat jaren geleden een Venloër had laten rondvertellen dat hij zou gaan vliegen. Hij had twee kleine graanwannen aan zijn armen bevestigd en zou onder het toeziend oog van honderden mensen (die daarvoor betaald hadden) de lucht ingaan en verdwijnen. Alles stond gereed: het geld had hij al in zijn zak gestopt. Maar de man miste nog een kleinigheidje. Hij zou het terstond gaan halen en rende weg. Hij rende echter zo lang door tot hij voorgoed weg was en nog altijd weg is.

    http://www.beleven.org/sagen/venlo/de_wannevliegers_van_venlo.html

    Tot hun arrestatie in mei 1994 hingen ze dagelijks rond op de hoek van de Van Postelstraat en de Hogeweg, het hart van de volksbuurt Het Genooi. In de volksmond heet deze wijk van rijtjes zouteloze laagbouw Klein-Chicago. Na zonsondergang is het voor de meeste Venloërs een No Go-area.

    NRC,

    In de gemeentebrochures heet Venlo het logistieke knooppunt van Europa. Overslag, transport, handel. Een containerstad met een hart van bruine kroegen waar het van de burgemeester 'alle dagen kerst' mag zijn. Maar na zessen zijn de winkelstraten uitgestorven, de feestverlichting zwiept in de wind en een kluitje Marokkaanse dealertjes maakt de straathoek bij McDonalds onveilig. Veel Venloërs geven de schuld aan de geografie, maar ontkennen niet dat hun stad ruige trekjes heeft.

    NRC,

    Het Openbaar Ministerie wil de geweldszaken in twee mammoet-zittingen voor de rechtbank brengen. In april gaat het om de autochtone Venloërs en hun autochtone slachtoffers; in juni om de afrekeningen binnen het door Turkse Venloërs gedomineerde coffeeshopwereldje.

    NRC,

    Venloër 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Venlo
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Venloër…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Na de rust gaf VVV wat meer druk, maar De Graafschap stelde de verdiende zege in de 83ste minuut veilig door een treffer van Stephan Keller. De Venloërs verkleinden door Ken Leemans en Leon Kantelberg het verschil nog wel tot 3-2.

        http://www.nu.nl/sport/1236878/de-graafschap-voorlopig-beste-nieuwkomer.html,

        Venloër 2.0

        (weinig gebruikt)

        van Venlo; uit Venlo, in Venlo; van de Venloërs

        Algemene voorbeelden


        De stoute Almeerder werd voor verhoor meegenomen naar het Venloër politiebureau.

        http://www.endandit.nl/regionaal/210412331/man-duwt-ex-vriendin-trappen-af,

        Ik was een beetje teleurgesteld omdat ik overdag graag met wat mensen bij het Venloër parkfeest was gaan kijken.

        http://forum.fok.nl,

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        • Venloër Heide

        Vrijgehouden ruimte alom tussen de rivier aan de rechterkant en de opklimmende beboste wanden van Venloër Heide, Ravensheide en het Diergardtscher en het Elmter Wald (Duitsland) aan de linkerkant.

        NRC,