Volendammer


Volendammer 1.0

iemand die afkomstig is uit Volendam; inwoner van Volendam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Volendammer…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Volendam
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Volendam; is geboren in Volendam

    Algemene voorbeelden


    Zodra het knap weer is, wandelt Dick Zwarthoed met zijn vrouw over de dijk. Dat doen alle Volendammers, en niet voor de toeristen, gewoon voor zichzelf.

    NRC,

    Een antieke visveiling zal niet op het programma ontbreken. Rondom het VVV-kantoor in de haven zullen terrasjes verrijzen en er komt een flinke feesttent, waarin zowel 's middags als 's avonds zal worden opgetreden [...]. De organisatie probeert de bekende Volendammer Piet Veerman voor enkele avondoptredens te contracteren.

    Meppeler Courant,

    De opnamen voor De Grote Club Aktie vonden eerder plaats op 23 september in Hattem en kan daarmee worden gezien als de officiële come-back van BZN met Carola [..]. Een paar duizend mensen hebben de moeite genomen om dit bijzondere feit mee te maken. Uit handen van het hoofd van de VVV te Hattem ontvangt Carola De Zilveren Stadspoort. Hierna vinden de nuchtere Volendammers het wel weer genoeg geweest en willen ze weer "gewoon" aan het werk.

    http://www.bzn-online.com/cgi-bin/asp/general/index.asp?lang=dutch

    Voor Carola Smit blijft Volendam iets speciaals in haar leven. "Volendammers zijn trots en sentimenteel. Ik kan er niet zonder. Drie weken vakantie is lang genoeg voor mij; dan wil ik weer naar huis", aldus de zangeres.

    http://www.bzn-online.com/cgi-bin/asp/general/index.asp?lang=dutch

    Heidehoek en Bedrijven Nijensleek speelden ter afsluiting beiden een wedstrijd tegen een team samengesteld uit Volendammers, Hugo Hovenkamp, Nico Runderkamp, Kees (Pie) Tol, Jack Kemper, Frans Hoek en Gerrie Muhren.

    Meppeler Courant,

    Trainer Dick Advocaat heeft een 'boodschappenlijstje' bij het management neergelegd waarop de naam van Wim Jonk hoog staat genoteerd. Rob Jansen, zaakwaarnemer van de Volendammer, bevindt zich momenteel in Milaan om de beoogde transfer met de Inter-leiding te bespreken.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Volendammer 1.1

    iemand die lid aofaanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Volendam
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Volendammer…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        FC Volendam neemt het aankomende vrijdag in eigen huis op tegen het Brabantse FC Oss. De Volendammers staan momenteel tiende in de Jupiler League, al kent het slechts een achterstand van zes punten ten opzichte van koploper FC Dordrecht.

        http://www.voetbalwedden.net/voorbeschouwing/volendam-fc-oss-04-10-2013/,

        FC Volendam kan bij winst op Go Ahead Eagles de koploper van de Jupiler League worden. Gert Kruys, trainer van de Volendammers, verwacht niet dat er zomaar even geworden wordt van de club uit Deventer.

        http://www.soccernews.nl/news/103263/Volendam_met_vijf_Volendammers_aan_de_aftrap,

        Na zes wedstrijd stond de ploeg van Ronald Dooijeweerd nog steeds met lege handen. De Volendammers gingen zondag op bezoek bij directe concurrent Hercules uit Zaandam, waar de eerste punten van het seizoen gepakt moesten worden.

        http://www.voetbalwaterland.nl/volendam-laat-twee-gezichten-en-verliest-van-hercules-zaandam-ivv-meldt-zich-in-de-top/,

        Volendammer 2.0

        van Volendam; uit Volendam; in Volendam; van de Volendammers

        Algemene voorbeelden


        Tijdens Pasen deze week zal op initiatief van regisseurs Henk Mühren en Albert Hoekstra de Rockopera Jesus Christ uitgevoerd worden met een compleet Volendammer bezetting.

        http://www.nieuwsbank.nl/_payment/order/1677208304/inp/2005/03/23/R066.htm,

        Duitsland denkt niet na over Nederland, alle euforie over de Frankfurter Buchmesse ten spijt. Dat ligt aan de presentatie van Nederland, aldoor met behulp van clichés als kaas, tulpen en het Volendammer meisje, Frau Antje zoals ze hier heet.

        NRC,

        De naam BZN '66, die reeds door de Volendammer jeugd is bedacht, wordt als tijdelijke naam aangenomen.

        http://www.bzn-online.com/cgi-bin/asp/general/index.asp?lang=dutch

        Na het diner haalt onze gids jullie op voor de enige echte Volendammer Kroegentocht. In Volendam heb je namelijk veel verschillende en gezellige kroegen. Onze kroegentocht is de manier om kennis te maken met het Volendammer uitgaansleven.

        http://www.volendamevents.com/nl/groepsarrangementen-volendam/volendamse-avond/

        In 2002 brachten 8 ervaren Volendammer muzikanten een ode aan de legendarische band The Cats. Het enthousiasme van het publiek was zo groot, dat zij besloten samen verder te gaan als de Tribute to the Cats Band.

        http://www.easybookings.nl/nieuws/200706191991.tribute.to.the.cats.band.brengt.eerste.single.uit.html

        Combinatiemogelijkheden


        met substantief


        • de Volendammer cafébrand
        • de Volendammer haven
        • de Volendammer vloot
        • het Volendammer kostuum
        • het Volendammer mutsje
        • Volendammer poppen

        Bij catastrofes als de Bijlmerramp, de Volendammer cafébrand en de vuurwerk ontploffing in Enschede had psychische bijstand een hoge prioriteit.

        http://www.groene.nl/2003/0332/ab_trauma.html,

        Maandagavond verwachten zij in Kaisiadorys in Litouwen te arriveren waar zij gaan deelnemen aan een internationale uitwisseling en festival voor drie Europese en tien Litouwse dans- en muziekgroepen. Het is voor het eerst dat het in dit gebied, waar een enorme zang- en danscultuur bestaat, mogelijk is een dergelijk internationaal festival te organiseren. Omdat Nederland vertegenwoordd wordt, brengt de dansgroep daar een Nederlands programma van vijftig minuten zang, dans en muziek, waaraan een jaar lang gewerkt is. In hun prachtige Marker en Volendammer kostuums zullen zij daar zeker opvallen.

        Meppeler Courant,

        Als ik aan koningin Wilhelmina denk zie ik, met de beste wil van de wereld, alleen maar een loszittend kunstgebit voor me. Als ik aan Juliana denk zie ik Volendammer poppen, eindeloze rijen Volendammer poppen, en een paleis dat na elk defilé wéér voller raakt van alle prollen die de Nederlandse kitschfabriek ooit heeft verzonnen.

        Averechts, Gerrit Komrij,

        Hoe bloot ze er ook bijliep, ik had voortdurend het gevoel dat ze een onzichtbaar Volendammer mutsje was blijven ophouden.

        Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

        In de hoogtijdagen van de visserij bestond de Volendammer vloot uit zo'n 250 kwakken, en was vrijwel de gehele bevolking afhankelijk van de visvangst.

        http://www.garnkwak.nl/restauratie.html

        Vaste verbindingen


        Volendammer ziekte

        1. ( gezondheid, geneeskunde en zorg)
          aangeboren afwijking aan de kleine hersenen
          Zo genoemd omdat deze ziekte bovengemiddeld voorkomt in Volendam.

          Synoniem: PCH2

          De Volendamse ziekte, in de medische wereld ook wel pontocerebellaire hypoplasie type 2 (PCH2) genoemd, is een aandoening van de kleine hersenen. De kleine hersenen zijn een onderdeel van het centrale zenuwstelsel en zij regelen onder andere de bewegingen van het lichaam. De eerste klachten ontstaan al binnen een paar maanden na de geboorte. Kinderen met PCH2 zijn vaak slap in hun rug- en nekspieren. Sommige moeders kunnen zelfs aangeven dat hun kind in de buik ook nooit veel bewogen heeft.

          http://www.kennislink.nl/publicaties/genetische-basis-volendamse-ziekte

          Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben de genetische oorzaak gevonden voor een zeldzame hersenaandoening, die wel de 'Volendamse ziekte' wordt genoemd. Zij publiceerden dit gisteren in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics.

          BN/ De Stem,

        Volendammer 2.1

        van een sportclub, vereniging of andere groep uit Volendam

        Algemene voorbeelden


        Suarez krult een vrije trap net naast de kruising van het Volendammer doel.

        http://www.ajax.nl/web/show/id=154417/contentid=68024,