Voorburger


Voorburger 1.0

iemand die afkomstig is uit Voorburg; inwoner van Voorburg
Sinds 2002 is Voorburg onderdeel van de fusiegemeente Leidschendam-Voorburg en wordt een inwoner van die gemeente wel, zij het zelden, een Leidschendam-Voorburger genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Voorburger…

is een persoon

  • [Plaats] woont doorgaans in Voorburg
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Voorburg; is geboren in Voorburg

    Algemene voorbeelden


    Voorburger Daan van Bunge maakte deel uit van het Nederlands cricketelftal dat vrijdag een historische WK-overwinning boekte op Engeland op het Londense cricketmekka Lord's Cricket Ground.

    http://sport.in.denhaag.nl/index.php?s=17&c=15926,

    Het kiezen van de naam van de fusiestad Leidschendam/Voorburg is uitgemond in een ongelooflijke soap. Mensen konden stemmen op een naam die in de praktijk kansloos is: Voorburg. Alle politieke partijen keuren deze naam af. En de nieuwe gemeenteraad heeft in januari het laatste woord. Dus wordt het Vlietstede, de nummer twee in de peiling onder inwoners [...]. Voorburgers bleken erg gehecht aan hun historische gemeentenaam. Leidschendammers vinden Voorburg als overkoepelende naam belachelijk [...]. Wie op Voorburg heeft gestemd, voelt zich bedrogen.

    Haagsche Courant,

    Deze spectaculaire verplaatsing, waarbij de romp en de kap over de spoorlijn moesten worden getild, kreeg veel aandacht van de Voorburgers maar ook van de pers en de televisie. Nu staat Molen De Vlieger al weer tien jaar op zijn nieuwe plaats, in goede conditie, door regelmatige onderhoud van de gemeente.

    http://www.home.zonnet.nl/os0048/

    Een 24-jarige Voorburger is gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur, omdat hij in vier maanden tijd zijn ex-vriendin 3400 keer telefonisch had lastiggevallen.

    Haagsche Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Voorburger 1.1

    iemand die lid of aanhanger is van een sportclub, vereniging of andere groep uit Voorburg
    Meestal in het meervoud.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een Voorburger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Twee jaar geleden was DEVJO kampioen van de derde klasse West II. Op de receptie zat een elftal, waarvan ik geen sterveling kende. Toch was het een goed weerzien met de vereniging als zodanig. Springlevend waren ze, die Voorburgers; volgens de verhalen trainden ze als gekken en speelden ze een combinatievoetbal om van te watertanden.

        NRC,

        Voorburger 2.0

        (weinig gebruikt)

        van Voorburg; uit Voorburg; in Voorburg; van de Voorburgers

        Algemene voorbeelden


        In dit register komt, o.m. in een passage met betrekking tot het Voorburger ambacht, ook garde voor, in oorsprong met dezelfde betekenis als roede 'tak', vanouds een lengtemaat dus.

        http://www.dbnl.org/tekst/mooi006atla01_01/mooi006atla01_01_0009.php,

        Voorburger 2.1

        van een club, vereniging of andere groep uit Voorburg

        Algemene voorbeelden


        Na het verlies bij Alliance had Alecto Heren 1 wat goed te maken deze week, en dat moest gebeuren tegen de Voorburger gladiatoren van Cartouche. Na op achterstand te zijn gekomen, wist de ploeg toch te winnen. 3-2.

        http://www.echo.nl/ww-ld/sport/redactie/1005242/alecto.heren.wint.weer.eens/?utm_campaign=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss,