afstandsmoeder


afstandsmoeder 1.0

moeder die afstand heeft gedaan van een of meer kinderen; moeder die een of meer kinderen heeft afgestaan voor adoptie; biologische moeder van een of meer adoptiekinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afstandsmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft afstand gedaan van een of meer kinderen; heeft een of meer kinderen afgestaan voor adoptie; is de biologische moeder van een of meer adoptiekinderen

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  Hoe is het voor moeders om hun kind af te staan ter adoptie? Het FIOM onderzocht op verzoek van het laatste kabinet Balkenende hoeveel vrouwen in Nederland de afgelopen tien jaar hun kind afstonden ter adoptie en hoe het nu met ze gaat. In Uitgesproken EO de resultaten van het onderzoek en het verhaal van een afstandsmoeder en haar zoon die geadopteerd werd en opgroeide in een ander gezin.

  http://www.uitgesprokeneo.nl/reportage/afstandsmoeder-had-ik-mijn-kind-maar-nooit-afgestaan/,

  Voorts zijn in de studio: twee afstandsmoeders (die hun kind meteen na de geboorte voor adoptie afstonden) [...] en kapper Martin De Wispelaere die zijn beroep heeft opgegeven om mensen te helpen die door chemoterapie hun haar verliezen.

  De Standaard,

  Geadopteerden, afstandsmoeders en adoptieouders kunnen contact opnemen met de Raad voor verkrijging van inzage van de adoptiedocumenten.

  http://www.adoptie.net/frame/at.htm

  Regelmatig organiseren deze regio's bijeenkomsten alwaar afstandsmoeders met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen en/of over bepaalde thema's kunnen discussiëren.

  http://www.adoptie.net/frame/at.htm

  Vraag je er de verschillende instanties naar, is de enige feitelijke overeenkomst de 3 maanden bedenktijd die een afstandsmoeder heeft en dat er een samenwerking is met de Raad voor de Kinderbescherming.

  http://www.adoptie.net/frame/at.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • afstandsmoeder en afstandsvader

  Allerlei omstandigheden dwingen de natuurlijke ouders om hun kind toe te vertrouwen aan andere ouders [...]. De moeder en de vader blijven moeder en vader, maar krijgen een statuut bij: ze worden afstandsmoeder en -vader. Het andere koppel, dat zo graag (nog) kinderen zou hebben, krijgt door de afstand de kans een kind te adopteren. Zij worden adoptieouders.

  http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden13/art13_5_10.html,