ambassadrice


ambassadrice 1.0

hoogste vrouwelijke diplomatieke ambtenaar die de regering van een land vertegenwoordigt bij een ander land; diplomate die de regering van haar land vertegenwoordigt bij een ander land; officiële vertegenwoordigster van een land of regeringsleider in een ander land; vrouwelijke ambassadeur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ambassadrice…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Albright maande het Burundese leger aan de kwetsbare regering niet omver te werpen. Het geweld in Burundi moet stoppen, aldus de ambassadrice. "De Amerikaanse regering zal in dit land geen enkele regering steunen die door geweld aan de macht komt."

    De Standaard,

    Dame Jill Knight, een invloedrijk Konservatief parlementslid, sprak voor vele partijgenoten toen ze twijfels uitte over Diana's geschiktheid voor de rol van officiële ambassadrice. "Het is niet genoeg om naar de mensen te glimlachen en hen bemoedigende klopjes op de schouder te geven. Ze heeft ongetwijfeld talent als troosteres, maar de diplomatie vergt jaren training."

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Cubaanse ambassadrice
    • de Indiase ambassadrice

    De Cubaanse ambassadrice in Spanje, Rosario Navas, werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Madrid ontboden. Haar werd om speciale bescherming gevraagd voor de Spaanse ambassade in Havana nadat honderden Cubanen daar waren komen manifesteren.

    De Standaard,

    Op de Ontwapeningsconferentie in Genève heeft India donderdag geweigerd in te stemmen met het ontwerpverdrag voor een algeheel verbod van kernproeven [...]. De Indiase ambassadrice Arundhati Ghose eiste dat de kernmogendheden zich verbinden tot de afschaffing van hun nucleaire arsenalen op middellange termijn. Bovendien wijst India de eis af dat het samen met Pakistan en Israël - de drie "potentiële kernmachten" - het verdrag met de vijf officiële kernmogendheden ratificeert voordat het verdrag in werking treedt.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • ambassadrice van België
    • ambassadrice van Cuba

    Het milieubeleid maakt op dit ogenblik in China een interessante ontwikkeling door. Niet gouvernementele organisaties en de pers mobiliseren het publiek. Maar ook de Chinese regering lijkt het te menen. Ook zij is moedig met de sluiting van duizenden sterk vervuilende kleine fabriekjes, zegt Claire Kirschen, ambassadrice van België in Peking [...]. Milieubeleid is een van de pijlers van het nieuwe vijfjarenplan. Deze milieumarkt kan interessant worden, vooral voor onze kmo's. België heeft in China een goede reputatie, zegt Kirschen.

    De Standaard,

    De Spaanse regering sloot woensdag niet uit dat ze de ambassadrice van Cuba uit het land zet. Ze reageerde daarmee op het besluit van Havana om de pas benoemde Spaanse ambassadeur niet toe te laten in Cuba.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    ambassadrice 1.1

    vrouw die zich inzet voor een internationale organisatie; vrouw die een internationale organisatie vertegenwoordigt; vertegenwoordigster van een internationale organisatie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ambassadrice…

    is een vertegenwoordiger; is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • ambassadrice bij de NAVO
      • ambassadrice bij de Verenigde Naties
      • ambassadrice bij de VN

      Generaal Jones, de bevelhebber van de NAVO, vroeg vorige week om ruim tweeduizend extra militairen voor de ISAF-operatie in Afghanistan om het hoofd te bieden aan het onverwacht taaie verzet van de Taliban [...]. De Amerikaanse ambassadrice bij de NAVO, Victoria Nuland, zei gisteren tegen de BBC-radio dat er op korte termijn meer troepen nodig zijn om het tij te keren.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/808459/2006/09/14/NAVO-leden-geen-zin-in-Afghanistan.dhtml,

      De Verenigde Staten waarschuwden zaterdag voor een mogelijke staatsgreep in Burundi. Als het leger een poging onderneemt de macht te grijpen, zal Washington zich daar tegen verzetten, luidde het [...]. De waarschuwing kwam van de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Madeleine Albright. Die bracht zaterdag een bezoek aan Burundi, om daarna naar buurland Ruanda te trekken.

      De Standaard,

      De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Madeleine Albright, zal zich haar bezoek aan de stad Vukovar in Oost-Slavonië nog lang herinneren. Kroatische Serviërs poogden gisteren haar wagen met stenen te treffen, en maakten haar uit voor fasciste.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • ambassadrice van de Verenigde Naties

      "Er is geen pasklaar antwoord op de ellende in de wereld, en de regelmatig geuite kritiek op de Verenigde Naties is terecht. Maar ook al is het in veel opzichten een logge, trage en bureaucratische organisatie, die doet denken aan een brandweerauto die er op uit trekt als het huis is afgebrand, toch is het samenwerken van alle Naties onze enige hoop op een betere toekomst. Als ambassadrice van de Verenigde Naties probeer ik de politici te overtuigen dat we niet pas achteraf, maar van te voren moeten helpen."

      NRC,

      Voorzetsel: voor

      • ambassadrice voor Unicef
      • ambassadrice voor de Verenigde Naties

      Gelukkig was Audrey Hepburn er zelf ook nog. Lange tijd was ze weinig mededeelzaam, maar als hartstochtelijk ambassadrice voor Unicef tuk op alle publiciteit die ze voor Unicef kon mobiliseren, was ze bereid tot lange interviews met ruimte voor persoonlijke verhalen.

      NRC,

      Goedele Liekens werd gevraagd als ambassadrice voor de Verenigde Naties. Liekens is erg begaan met deze opdracht. Als VN-ambassadrice reist ze veel en ze zag dus al veel armoede. Ze zag echter ook mensen die een beter leven probeerden op te bouwen voor zichzelf en voor anderen. Ze putte inspiratie uit deze reizen en maakte de reeks 'Sterke vrouwen'.

      http://www.wpg.be/auteurs/goedeleliekens/

      voorafgegaan door als


      • als ambassadrice

      Nadat ze in 1980 voor Peter Bogdanovich een vermakelijk rolletje in They All Laughed had gespeeld, wijdde ze zich vanaf 1986 met grote inzet aan haar werk als ambassadrice voor Unicef. In 1989 was ze voor het laatst op het witte doek te zien, in Steven Spielbergs Always.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      ambassadrice 2.0

      vooraanstaande vrouw die optreedt als vertegenwoordiger van iets, bijvoorbeeld een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; vrouw die iets vertegenwoordigt, bijvoorbeeld een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; vertegenwoordigster van een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; vrouw die iets vertegenwoordigt

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Specifiek 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ambassadrice…

      is een vertegenwoordiger; is een persoon

      • [Geslacht] is een vrouw

        Algemene voorbeelden


        Kim Gevaert en Justine Henin zijn de eerste ambassadrices voor de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018. In de loop van de volgende maanden wordt een volledig team van ambassadeurs samengesteld. Zij zullen mee de campagne dragen en instaan voor de presentatie van onze kandidatuur in het binnen- en buitenland.

        http://www.belgium.be/nl/nieuws/2008/news_ambassadrices_wk2018.jsp,

        Chantal Câlin, één van onze grootste vocale ambassadrices, staat met al haar talent, glimlach en charme achter de patiënten van Het Greet Rouffaer Huis.

        http://www.hetgreetrouffaerhuis.be/hgrh.asp?SID=62=161=140,

        "Om mensen uit achterstandsgroepen een recreatie- en ontmoetingsplek te geven, zal de hammam zowel voor vrouwen als mannen geopend zijn, op verschillende dagen van de week. Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen zullen als een soort ambassadrices op feestjes en bijeenkomsten bekendheid aan het bestaan van de hammam geven. Maar het badhuis is zeker ook voor Nederlanders bestemd, die zo kennis kunnen maken met een positief aspect van de oosterse cultuur," zegt Hans Klomp van het Wijkorgaan Schilderswijk.

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • de ambassadrice zijn

        Eigenlijk ben ik een Groninger van de tweede garnituur: bij ons thuis werd vroeger Nederlands gesproken. Het dialect spreek ik redelijk, maar het schrijven gaat me niet vlot af [...]. In het Gronings is Lianne Abeln natuurlijk de ambassadrice. En ikzelf... Ach, ik denk dat ik een eigen geluid heb en de rest is een kwestie van smaak.

        http://www.cpedu.rug.nl/groningen/ede/staal.html,

        met adjectief ervoor


        • een goede ambassadrice
        • de beste ambassadrice

        Een handtasje van Delvaux-met-grote-"D", die niet echt meer moet, zal het onder de koninklijke kerstboom ook wel doen. De kwaliteit van de met passie en vlijt door hofleverancier Solange Schwennicke vervaardigde lederen kleinodiën worden met waardigheid en elegantie over de hele aardbol geshowd door koningin Paola. Op officieel bezoek elders in de wereld is zij de beste ambassadrice van het betere Belgische produkt. "Wanneer zij gefilmd en gefotografeerd wordt met een handtas van bij ons, dan lopen de faxen en telefoons met bestellingen van overal binnen ..."

        De Standaard,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • ambassadrice van een product
        • ambassadrice van een sport
        • ambassadrice van een stichting

        Een handtasje van Delvaux-met-grote-"D", die niet echt meer moet, zal het onder de koninklijke kerstboom ook wel doen. De kwaliteit van de met passie en vlijt door hofleverancier Solange Schwennicke vervaardigde lederen kleinodiën worden met waardigheid en elegantie over de hele aardbol geshowd door koningin Paola. Op officieel bezoek elders in de wereld is zij de beste ambassadrice van het betere Belgische produkt. "Wanneer zij gefilmd en gefotografeerd wordt met een handtas van bij ons, dan lopen de faxen en telefoons met bestellingen van overal binnen ..."

        De Standaard,

        Het enige dat zaterdagavond in de Nieuwe Kerk ontbrak was een Nederlandse schermster onder de laatste acht. Pernette Osinga, nummer drie van de wereldranglijst, heeft zich zo geweerd als ambassadrice van haar sport dat ze zich zelfs tijdens het toernooi niet aan verplichtingen kon onttrekken en zich niet volledig concentreerde op haar wedstrijden.

        NRC,

        Presentatrice Tooske Ragas is officieel als nieuwe ambassadrice van stichting DON benoemd. Tijdens een bijeenkomst met het bestuur van stichting DON en mede-ambassadeurs René Froger, Frits Sissing, Paul Haarhuis en Michiel Borstlap werd zij welkom geheten bij de stichting.

        http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2013/03/05/tooske-nieuwe-ambassadrice-van-stichting-don,

        Voorzetsel: voor

        • ambassadrice voor een monument
        • ambassadrice voor een bedrijf
        • ambassadrice voor een cosmeticagigant

        Elk jaar houden ze, in Rotterdam, hun eigen herdenking van de slavernij [...]. Tegen enen, als de bescheiden infomarkt er begint, druppelen de eerste bezoekers binnen. "Waar is het monument?" vraagt een van hen, wat verbaasd om zich heen kijkend. Op de videowall verschijnen een close-up van Rob Zwetsloot (die kennelijk ook iets te melden heeft over de slavernij) en Gerda Havertong, ambassadrice voor het monument.

        Het Parool,

        Leïla Bekhti is de nieuwe ambassadrice voor cosmeticagigant L'Oréal Paris. De jonge Franse actrice, die ook net verkozen werd tot 'Meest Veelbelovende Actrice' op de Cesar Awards 2011, heeft islamitische roots.

        http://www.maghreb.nl/2011/05/17/eerste-arabische-ambassadrice-voor-l%E2%80%99oreal/,

        • ambassadrice voor Unicef

        Gelukkig was Audrey Hepburn er zelf ook nog. Lange tijd was ze weinig mededeelzaam, maar als hartstochtelijk ambassadrice voor Unicef tuk op alle publiciteit die ze voor Unicef kon mobiliseren, was ze bereid tot lange interviews met ruimte voor persoonlijke verhalen.

        NRC,

        voorafgegaan door als


        • als ambassadrice

        Tooske Ragas wil met haar ambassadeurschap mensen meer helderheid geven over diabetes en de ernst van deze ziekte. Voor fundamenteel onderzoek is veel geld nodig en Tooske hoopt door haar bijdrage als ambassadrice mensen te overtuigen om het onderzoek naar de genezing van diabetes te ondersteunen.

        http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2013/03/05/tooske-nieuwe-ambassadrice-van-stichting-don,

        Actrice en endurance-amazone Fajah Lourens gaat zich als ambassadrice inzetten voor een Stichting Paardenopvang Amsterdam. Het opvangcentrum voor verwaarloosde en zieke paarden in Amsterdam-Osdorp verkeert in financiële nood en paardenliefhebber Lourens hoopt dat de stichting met onder meer haar hulp kan voortbestaan.

        http://horses.nl/algemeen/fajah-lourens-ambassadrice-voor-paardenopvang-amsterdam/,

        SBS6 presentatrice Wendy van Dijk, bekend van onder meer Ushi van Dijk, Over de Rooie, Jet Set en Hart in Actie wil zich graag inzetten als ambassadrice van Vaseline Nationale Zwem 4-daagse en met name voor het sponsorzwemmen 'Alle baantjes helpen' voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

        http://www.ronaldmcdonaldkinderfonds.nl/

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen