ambassadeur


ambassadeur 1.0

hoogste diplomatieke ambtenaar die de regering van een land vertegenwoordigt bij een ander land; diplomaat die de regering van zijn/haar land vertegenwoordigt bij een ander land; officiële vertegenwoordiger van een land of regeringsleider in een ander land

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ambassadeur…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Plaats] werkt op de ambassade van het gastland
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] vertegenwoordigt zijn/haar land in een ander land; onderhoudt relaties met het land waarin hij/zij woont
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt in dienst van de overheid

Algemene voorbeelden


De Oostenrijkse kanselier Franz Vranitzky toonde zich verbijsterd over het feit dat zijn land gedurende veertig jaar in het ongewisse is gelaten over die wapenopslagplaatsen. Volgens ambassadeur Swanee Hunt werden de opslagplaatsen in het begin van de jaren vijftig door de Verenigde Staten, zonder medeweten van de Oostenrijkse regering, aangelegd als verdediging tegen een mogelijke invasie door de vroegere Sovjetunie.

De Standaard,

Eind augustus heeft de ambassadeur Canada verlaten om deel te nemen aan de "Diplomatieke contactdagen 2004". Deze ontmoetingen, georganiseerd voor de ongeveer 150 Belgische ambassadeurs, consuls-generaal en militaire attachés, vonden zoals ieder jaar plaats in het Egmontpaleis te Brussel.

http://www.diplomatie.be/ottawa/media/ottawanl/Newsletter%20augustus04.doc,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een ambassadeur ontbieden
  • een ambassadeur terugroepen

De Belgische ambassadeur in Zaïre, Johan van Dessel, is zaterdag ontboden op het Zaïrese ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder bevestigt dat kritische uitlatingen van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Erik Derycke, aan het adres van de Zaïrese premier Kengo wa Dondo in een interview met La Libre Belgique de aanleiding vormen.

De Standaard,

De vierde Franse kernproef in de Stille Zuidzee heeft opnieuw negatieve reakties opgeroepen. De regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland ontboden de Franse ambassadeur. De Japanse regering schetste de kernproef als "zeer betreurenswaardig" en de milieu-organisatie Greenpeace noemde de kernproeven "de kroon op de Franse kolonizatie van Frans-Polynesië".

De Standaard,

De Filippijnse president, Fidel Ramos, heeft vandaag zijn ambassadeur in Singapore teruggeroepen. Aanleiding voor de diplomatieke ingreep is de terechtstelling vorige week vrijdag van een Filippijnse vrouw die was veroordeeld wegens dubbele moord. Ramos heeft Filippijnse mannen en vrouwen die in Singapore willen werken, vanaf vandaag verboden naar het land te vertrekken.

NRC,

Spanje is biezonder boos op ons land omdat het Baskisch echtpaar Moreno-Garcia niet wordt uitgeleverd. Het riep zijn ambassadeur naar Madrid terug. In de Spaanse hoofdstad werd Belgisch ambassadeur Thierry Muûls op het matje geroepen door de onderminister van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg te horen dat de gerechtelijke samenwerking tussen beide landen tijdelijk wordt opgeschort.

De Standaard,

Noorwegen heeft gisteren zijn ambassadeur uit Iran teruggeroepen wegens een diplomatieke ruzie in verband met de doodstraf die in 1989 werd uitgesproken tegen de schrijver Salman Rushdie. In 1993 raakte de uitgever van de Noorse vertaling van dit boek bij een aanslag ernstig gewond. Iran riep eerder zijn ambassadeur uit Oslo terug, nadat deze verzoenende opmerkingen had gemaakt over Rushdie, wiens boek De Duivelsverzen in Iran als godslasterlijk wordt beschouwd.

NRC,

Nederland en Turkije zijn in een diplomatiek conflict geraakt over de oprichting van een Koerdisch parlement in ballingschap. De Turkse ambassadeur in Nederland is teruggeroepen voor overleg. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) gaf rond het middaguur een verklaring uit om het standpunt van de Nederlandse regering toe te lichten.

NRC,

met adjectief ervoor


  • de Amerikaanse ambassadeur
  • de Belgische ambassadeur
  • de Nederlandse ambassadeur

Dinsdagavond verschool Ntibantunganya zichzelf in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur, omdat hijzelf vreesde slachtoffer te worden van de sluipende volkerenmoord in Burundi.

De Standaard,

Spanje riep tijdelijk zijn ambassadeur in Brussel terug uit protest op de beslissing van de Raad van State de uitlevering van twee Basken op te schorten. Maandagavond al besloot Spanje de gerechtelijke samenwerking met België voorlopig stop te zetten. In Madrid werd gisteren ook de Belgische ambassadeur op het matje geroepen.

De Standaard,

"[...] We hebben zoveel vervuilde bodems, die schoon gemaakt moeten worden'', aldus Bieber , een van de vele genodigden. De Nederlandse ambassadeur mr. A.P. van Walsum, door Carrell aangeduid als Van Dalsum, hoopt dat meer Nederlandse bedrijven het spoor van Broerius zullen volgen. Volgens Van Walsum heeft Nederland een technologisch voorsprong op het gebied van bodemsanering.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • ambassadeur in België
  • ambassadeur in Bonn
  • ambassadeur in Den Haag

De Servische huizen in de Krajina zijn ofwel verwoest ofwel bewoond door Kroaten, en Servië staat niet klaar om de Kroatische Serviërs met open armen te ontvangen. Volgens de Kroatische ambassadeur in België, baron Vranyczany, zullen zo'n tienduizend Serviërs Oost-Slavonië verlaten. Andere bronnen schatten hun aantal veeleer op het dubbele.

De Standaard,

Rwanda is het enige Afrikaanse land dat een tweede ambtstermijn voor de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali afwijst. De Rwandese ambassadeur in België, Manzi Bakuramutsa, verklaarde gisteren dat zijn land een andere Afrikaanse kandidaat verkiest. Hij verweet de Egyptenaar slecht beheer van de wereldorganisatie en beschuldigde hem ervan niet steeds volledig neutraal te zijn.

De Standaard,

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels heeft een nieuwe kabinetschef. Guido Dumon volgt Dominique Struye op. Struye wordt ambassadeur in Bonn.

De Standaard,

Daniel Bernard, voormalig topman op het Franse ministerie van buitenlandse zaken, was niet blij met zijn benoeming tot ambassadeur in Den Haag. Maar de baan is hem meegevallen. Hij ontmoet meer interessante mensen dan hij had verwacht en toen hij kwam kondigde het paarse kabinet aan dat de betrekkingen met Frankrijk moesten worden aangehaald.

NRC,

Voorzetsel: op

  • een ambassadeur op het matje roepen

Italië heeft dinsdag de ambassadeur van Frankrijk op het matje geroepen, kort nadat de Franse president Jacques Chirac had gezegd dat Italië wellicht niet meteen zal kunnen toetreden tot de Europese economische en monetaire unie (Emu).

De Standaard,

Dutchbat had ook niet passief mogen toekijken hoe de deportaties door de Serviërs begonnen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, verklaarde onomwonden dat de blauwhelmen geen verzet hadden geboden en zich daardoor medeplichtig hadden gemaakt aan etnische zuiveringen. Als door een wesp gestoken, riep de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hans van Mierlo, de Franse ambassadeur op het matje.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • ambassadeurs van een land

Ambassadeurs van vreemde landen nemen vaak hun eigen kok mee.

NRC,

  • de ambassadeur van Amerika
  • de ambassadeur van de Verenigde Staten van Noord-Amerika
  • de ambassadeur van Zuid-Afrika
  • de ambassadeurs van Griekenland en Cyprus

In Den Haag zijn verschillende veiligheidsmaatregelen van kracht. De ambassades van de Verenigde Staten (aan het Lange Voorhout) en Israël (aan het Buitenhof) zijn afgezet met linten en hekken. Ook de ambtswoning van de ambassadeur van Amerika is afgeschermd.

NOS Nieuws,

De ambassadeur van de Verenigde Staten van Noord-Amerika maakte zijn opwachting bij ons staatshoofd.

NRC,

"Ik heb voor de NZAV gesproken, en heb daarbij geen zout in de wonden gewreven. De door Mandela benoemde ambassadeur van Zuid-Afrika, Zach de Beer, zat op de eerste rij."

http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9611/gast.stm,

Bij de lijst van diplomatieke vertegenwoordigers kon de aandachtige toehoorder gisteren in Leuven één groot hiaat ontdekken: de ambassadeurs van Griekenland en Cyprus waren aanwezig, maar de Turkse ambassadeur niet.

De Standaard,

met bezittelijk voornaamwoord


  • zijn ambassadeur
  • hun ambassadeurs

Iran riep eerder zijn ambassadeur uit Oslo terug, nadat deze verzoenende opmerkingen had gemaakt over Rushdie, wiens boek De Duivelsverzen in Iran als godslasterlijk wordt beschouwd.

NRC,

Drie maanden na een aanval op zijn ambassade in Kaboel stuurde Pakistan zijn ambassadeur in Afghanistan naar dat land terug. Maar ambassadeur Qazi Humayun, die in september bij die aanval was geslagen, keert niet naar de hoofdstad terug, liet Islamabad zondag weten. Hij vestigt zich tijdelijk in de oostelijke stad Jalalabad.

De Standaard,

Het is niet de gewoonte van Amerikaanse presidenten staats- en regeringsleiders uit te nodigen op hun inauguratie. Zij worden vertegenwoordigd door hun ambassadeurs, die een ereplaats op de tribune krijgen.

De Standaard,

Diverse westerse landen trokken hun ambassadeurs uit Nigeria terug.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een ambassadeur en een consul
  • ambassadeurs en consuls

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een ambassadeur en een consul. Een ambassadeur is een diplomaat die België vertegenwoordigt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij levert openbare diensten aan Belgen in het buitenland en verleent in uiterste nood bijstand aan reizigers.

http://www.femistyle.be/nl/travel/algemeen/ambassades.shtml

België wordt over de hele wereld vertegenwoordigd door ambassadeurs en consuls.

http://www.femistyle.be/nl/travel/algemeen/ambassades.shtml

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ambassadeur 1.1

iemand die zich inzet voor een internationale organisatie; iemand die een internationale organisatie vertegenwoordigt; vertegenwoordiger van een internationale organisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ambassadeur…

is een vertegenwoordiger; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] zet zich in voor, vertegenwoordigt een internationale organisatie
  • [Belanghebbende of begunstigde] vertegenwoordigt een internationale organisatie

    Algemene voorbeelden


    Tijdens vergaderingen worden Frans en Engels, de twee officiële talen van de NAVO, door elkaar gesproken. Het is traditie dat de Franse ambassadeur een paar keer per jaar klaagt dat zijn moedertaal te weinig wordt gebruikt.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Navo/hoofdkwartier.html,

    De Zuidafrikaanse anti-apartheidsactivist Allan Boesak, die in opspraak gekomen is wegens vermeende financiële malversaties, heeft zich gisteren teruggetrokken als kandidaat voor de post van ambassadeur van zijn land bij de Verenigde Naties in Genève.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • ambassadeur bij de VN

    Hij is ambassadeur van Bosnie-Herzegovina bij de VN in New York, geld om zijn staf te betalen is er nauwelijks en met een handvol mensen moet hij de wereld de baas blijven.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • ambassadeur van de Verenigde Naties

    Voetballer Ronaldinho van Barcelona is benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Naties. De Braziliaanse vedette gaat zich inzetten voor het Wereldvoedselprogramma (WVP) van de VN.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sportwereld/article/detail/2405134/2005/09/14/Stervoetballer-Ronaldinho-ambassadeur-van-VN.dhtml,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun ambassadeurs

    Afgelopen december gaven de NAVO-ministers van buitenlandse zaken hun ambassadeurs in Brussel opdracht om de mogelijkheden van een dialoog met landen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten nader te onderzoeken.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    ambassadeur 2.0

    iemand die optreedt als vertegenwoordiger van iets, bijvoorbeeld een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; iemand die iets vertegenwoordigt, bijvoorbeeld een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; vertegenwoordiger van een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche; iemand die iets vertegenwoordigt

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ambassadeur…

    is een vertegenwoordiger; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een vooraanstaand persoon, tenminste bij liefdadigheidsinstellingen
    • [Activiteit of handeling] treedt op als vertegenwoordiger; vertegenwoordigt iets
    • [Object betroffen] vertegenwoordigt iets, bv. een bedrijf, stichting, product, tak van sport, branche

      Algemene voorbeelden


      Een grote rol bij de benefietdiners spelen de eregasten, zoals leden van het Koninklijk Huis en het Comité van Aanbeveling. Daarin zitten bekende Nederlanders die een relatie hebben met het doel van het evenement, en deskundigen uit het veld. "Zij zijn de ambassadeurs van het evenement", vertelt Jaap Liethof, een van de initiatiefnemers van het Quality of Life Gala.

      http://www.highprofile.nl/events/eventartikel.asp_Q_id_E_56

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een goed ambassadeur
      • uitstekende ambassadeurs

      Ook binnen het ziekenhuis, enkele jaren als voorzitter van de medische staf, bij opleidingen en het introduceren van nieuwe medische technieken, legde Reyners een grote inzet aan de dag. Een goed ambassadeur van het ziekenhuis was hij eveneens. Hij nam een belangrijk deel van de p.r. voor zijn rekening met artikelen in de Meppeler Courant als V. Salius en in andere media.

      Meppeler Courant,

      Volgens de BOIC-voorzitter zou er heel wat efficiënter en doelgerichter kunnen gewerkt worden op het vlak van het sportbeleid in het algemeen, en van de topsport in het bijzonder. In bedekte termen roept hij om een soort superminister van sport. Premier Jean-Luc Dehaene, die de olympische delegatie roemde "als uitstekende ambassadeurs van ons land", liet Vanden Eede achteraf weten dat daar vooralsnog geen sprake van kan zijn.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • ambassadeur van een sport

      Er is één man die veel gedaan kan krijgen. Die misschien ooit de middelen krijgt een degelijke ondergrond te leggen voor voetbal in Zambia. Zijn naam is Kalusha [...]. 'Hij is de ambassadeur van onze sport', zegt Ndhlovu. 'Hij is onmisbaar', zegt Porterfield. 'Niet alleen de medespelers trekken zich aan hem op, de tegenstanders zijn bang voor hem. Hij dwingt respect af. Bij iedereen.'

      Meppeler Courant,

      • ambassadeur van een stichting
      • ambassadeur van een bedrijf

      Geen hond heeft hij, ook geen kat en tijdens het interview eet hij met smaak een broodje salami. Toch is Paul Cliteur een flink radicaal voorvechter van dierenrechten. Onlangs volgde hij Robert Long op als ambassadeur van de Stichting Varkens in Nood, eerder voorafgegaan door J.J. Voskuil, Koos van Zomeren en Youp van 't Hek.

      http://www.milieudefensie.nl/blad/2002/feb2002/cliteur.htm

      Na J.J. Voskuil was Van Zomeren een tijdje ambassadeur van de stichting Varkens in Nood.

      http://www.animalfreedom.org/paginas/column/koosvanzomeren.html,

      Mensen werken graag bij een 'goed' bedrijf en zij zijn de informele ambassadeurs van het bedrijf, op bijv. conferenties, maar ook op familiefeestjes.

      http://www.xs4all.nl/~sillje/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen