anderlander 1.0
(eufemistisch)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een anderlander…
is een persoon
Algemene voorbeelden
Versteylen schreef tientallen boeken en introduceerde een geheel eigen woordenschat, het Bargoens, met zachtere benamingen voor seksuele handelingen. "De media drukken zich zo hard uit over seks dat jongeren die het rustiger aandoen, denken dat ze abnormaal zijn", zei hij, wat bijzonder was voor een geestelijke. Coïtus noemde hij 'de diepste draai', een allochtoon was een 'anderlander', masturberen werd 'hemelen', een erectie krijgen was 'zweven' en schaamhaar 'een tuintje.'
Hofstede constateert dat voor de individuele Nederlander (en anderlander, denk ik) keihard materialisme, de status en het gemak van geld, een doel op zich is geworden.
Wifi is een briljante uitvinding. Dat bent u vast met mij eens. Volgens mij is het ook nog eens een Nederlander die het uitgevonden heeft - dat kan bijna niet anders - en anders was het vast een anderlander met een Nederlander als voorouder.
Die habibi staat me niet zo bij. Wel dat het een anderlander was.
In Het Land van Ooit wordt iedereen begroet met de wereldberoemde Ooitgroet en zijn de Kinderen niet langer jongens en meisjes, maar Ridders en Jonkvrouwen of Kleine Bazen! Een bezoek aan dit Land wordt een Staatsiebezoek genoemd en alle bezoekers zijn Anderlanders (buitenlanders klinkt zo onvriendelijk vinden wij!)
En aangezien iedereens tenen tegenwoordig tot de horizon reiken, zal ook ik gemakshalve proberen van aanstaande vrijdag af de afschuwelijke term allochtoon te gebruiken voor alle niet-blanke niet-Nederlandse personen die al of niet legaal in Nederland verblijven. Als u maar niet denkt dat allochtoon een authentiek Grieks woord is. Letterlijk betekent het anderlander. De oude Grieken echter gebruikten voor zo iemand het woord barbaros. Ik kan het ook niet helpen.
Combinatiemogelijkheden
met ander, nevengeschikt substantief
- Nederlanders en anderlanders
De Prisma van de pseudoniemen geeft van zo'n duizend mensen de voornaamste schuil- en artiestennamen, zegt het korte woord vooraf van René van Praag en Astrid Bosch. Een snelle steekproef leert me dat het er 1500 moeten zijn. Het betreft Nederlanders en anderlanders.
In de DDR komt niemand bij toeval bij de wereldtop. Nederlanders, en anderlanders, kijken naar de DDR en denken bij zichzelf - en zeggen het ook hardop: "Zo zou ik het ook wel kunnen. Je wordt er van de wieg tot het graf begeleid en geholpen".