apenstaartgeneratie 1.0
(neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
De apenstaartgeneratie…
is een generatie
- [Leden] bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1990 en 2005
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is opgegroeid met moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail, waarin het apenstaartje een grote rol speelt
Algemene voorbeelden
Generatie Einstein (ook wel screenagers, generatie knip-en-plak, i-generatie, steeds meer generatie, apenstaartgeneratie, Fox Kidsgeneratie) is geboren in de periode tussen 1990 en 2005 en is qua kenmerken en behoeften nog in ontwikkeling; ze zitten midden in hun generatievormende periode. Er is echter al één groot verschil te typeren met Generatie Y. Ze zijn opgegroeid in een nog sterker gefragmenteerde wereld waarin enorme hoeveelheden, vaak tegenstrijdige, (digitale) informatie 24/7 beschikbaar is. Waar je voorgaande generaties ziet worstelen met deze informatieoverload is generatie Einstein in staat een filter toe te passen dat vliegensvlug bruikbare van niet-bruikbare informatie onderscheidt.
Generatie knip-en-plak, pick-en-mix, patatgeneratie, apenstaartgeneratie, duimgeneratie, steeds meergeneratie. En zo zijn er nog heel wat meer namen voor de jeugd van de 21e eeuw. Wat ze verenigt is dat ze meestal één negatief kenmerk van de hedendaagse jeugd verwoorden vanuit het perspectief van de volwassenen. Het totaalbeeld: een generatie, verwend tot op het bot met materiële welvaart, die haar dagen doorbrengt met internet, gamen en tv-kijken – liefst de commerciële zenders. Die haar oppervlakkigheid vormgeeft door identiteit bij elkaar te knippen en te plakken zoals ze dat ook met haar schoolwerk doet.
En terwijl thuis je coole vrienden en vriendinnen, whizzkids van de apenstaartgeneratie en computerfreaks in spe, nu gepassioneerd surfen naar hun favoriete website, her en der wat informatie downloaden, tussendoor een cd'tje opleggen of zich vergapen aan een zoveelste realityshow of docusoapje, zou jij nu het liefst met je blitse mobieltje enkele sms'jes, als regelrechte SOS-berichtjes, de wereld in sturen.
Het woord generatie is erg succesvol. Het is heel bruikbaar voor marketeers die met elke nieuwe 'generatie' die ze 'ontdekken' een nieuw klantensegment willen aanboren. Dus kunnen we lezen over: de achterbankgeneratie, de apenstaartgeneratie, de beeldschermgeneratie, de benettongeneratie, de duimgeneratie, de generatie Einstein, de Fox Kidsgeneratie, de googlegeneratie, de grenzeloze generatie, de i-generatie, de internetgeneratie, de millenniumgeneratie, de MTV-generatie, de generatie next, de nintendogeneratie, de non-comgeneratie, de pampergeneratie, de patatgeneratie, de steeds meergeneratie, de visuele generatie, de XTC-generatie, de zapgeneratie, de zwijgende generatie en de generatie zzz [...]. Mijn stellige indruk is dat het begrip generatie zó veel wordt gebruikt dat het is gaan lijden aan begripsinflatie. Als er elke week ronkend een nieuwe generatie wordt geïntroduceerd is dat steeds minder aannemelijk, en navenant minder interessant.
De patatgeneratie, de steeds-meer-generatie, de apenstaartgeneratie. Hij kent ze wel, de negatieve typeringen. Ze draaien volgens hem allemaal om het beeld dat de huidige jongeren onderuitgezakt voor de computer hangen, met in de ene hand een zak Dorito's en in de andere een Nokia.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2001 |
Benoemingsmotief | Het woord verwijst naar het feit dat deze generatie is opgegroeid met moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail, waarin het apenstaartje (@) in de adressering een grote rol speelt. |