assistente


assistente 1.0

vrouw die is aangesteld om een ander onder diens leiding te helpen bij zijn werkzaamheden; ook: het beroep of de functie van assistente

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een assistente…

is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Een assistente die door de borende arts afwisselend Olijfje en Butterfly genoemd werd, noteerde de afspraken en controleerde de betaaladressen.

  Franklin, Thomas Lieske,

  Die gynaecoloog hield bij hoog en bij laag vol dat ze zwanger was. Hij heeft zijn theorie zelfs gestaafd aan de hand van persoonlijke notities en zijn assistente, die de reserveringen boekt, heeft zijn woorden beaamd. Op 10 september is mevrouw Poulders bij hem op consultatie geweest en toen was ze één maand zwanger.

  Naakte zielen, Luc Deflo,

  Naast medicijnen kunt u bij ons ook terecht voor middelen tegen vlooien en wormen, huid en vachtverzorgingsmiddelen en een uitgebreid assortiment aan (dieet)voeders. Onze paraveterinair geschoolde assistentes kunnen u informeren en adviseren.

  http://www.dierenkliniek.demon.nl/

  Praktijkassistenten zijn in de loop der jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de huisartspraktijk [...]. Daarnaast is het beroep van assistente geprofessionaliseerd, de vrouw van de dokter die haar man bijstaat heeft in toenemende mate plaats gemaakt voor een gediplomeerde assistente met een schriftelijke arbeidsovereenkomst, een eigen werkruimte en een duidelijk omschreven takenpakket.

  http://www.nivel.nl/pdf/ns2_r6_h07.pdf,

  In de functie van assistente ga je werken voor de manager "Large Accounts". De werkzaamheden bestaan o.a. uit agendabeheer, het regelen van afspraken, telefoon, het ontvangen van bezoekers, organiseren van vergaderingen, zowel in- als extern, verzorgen van in- en externe informatievoorziening in het binnen- en buitenland, het coördineren van projecten met andere afdelingen. Je zal in deze functie nauw samenwerken met de manager en als team ben je verantwoordelijk voor het verder uitbouwen en professionaliseren van de afdeling.

  http://www.vindmedischwerk.nl/joblisting.php?id=33051,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • persoonlijke assistente

  De tweelingzussen Erlene en Arlene Mojica, ten tijde van het overlijden nog de persoonlijke assistentes van Prince, hadden contact gezocht met de autoriteiten. De twee werden op 23 december ontslagen door de muzikant.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  assistente 2.0

  vrouwelijke arts in opleiding tot specialist

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een assistente…

  is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

   Algemene voorbeelden


   Deze chronische patiënte is sedert meer dan 25 jaar onafgebroken gehospitaliseerd [...]. Haar psychotische achtervolgingswanen worden gedeeltelijk gedempt door zeer veel en zeer zware medicatie. Komt er een nieuwe assistent of assistente, dan krijgt deze zowel van haarzelf als van het vaste behandelteam de goede raad vooral niets aan haar medicatie te wijzigen teneinde de vrede met haar voor de rest van het academiejaar niet op het spel te zetten.

   http://books.google.nl/books?id=A2HHy3iFkhkC&pg=PA247&lpg=PA247&dq=%22assistent+of+assistente%22+hospitaal&source=bl&ots=muS6U774-2&sig=ZQhSDy8BQ_7Qz2TSalKvENhM4mE&hl=nl&ei=SEVQS4OpMoHm-QbktvzRCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAkQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false,

   Ik was voorheen nog nooit in het U.Z van Leuven geweest, toen ik daar met mijn baby'tje van 10 maanden aankwam, voelde ik me héél klein en onzeker. Het ziekenhuis ziet eruit als een immens groot hotel in een vakantieoord. We werden ontvangen door de assistente van de professor waaraan ik alle gebeurtenissen van de afgelopen 10 maanden heb opgesomd. Thibault werd onderzocht [...] en opnieuw werd er bij hem bloed afgenomen. De assistente en de professor hebben toen alles samen overlegd. Na ongeveer een kwartier kwamen zij opnieuw de kamer binnen gewandeld. Ze zeiden ons een concreet beeld te hebben van de ziekte en dat er een aantal mogelijkheden werden overwogen, na een week zouden ze ons de resultaten kunnen bekend maken.

   http://thibault-glanzmann.blogspot.com/2006/01/van-antwerpen-naar-leuven.html,

   assistente 3.0

   vrouw die als wetenschappelijk personeelslid aan een universiteit of hogeschool is aangesteld om een hoogleraar bij diens onderwijs en onderzoek te helpen; ook: de functie of rang van assistente

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een assistente…

   is een persoon

   • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Zij begon haar professionele carrière in 1980 als assistente aan de rechtsfaculteit.

    De Standaard,

    De Nederlandse taalgeleerde Nel (Petronella Maria) Boer-den Hoed werd in juli 1899 in Leiden geboren [...]. Vanaf 1925 was Nel assistente van professor Boer. Zij promoveerde in 1928 bij Boer op het Oudijslands (Oudnoors). Een jaar later werd ze benoemd tot lector aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam.

    http://www.absolutefacts.nl/wetenschap/data/boerdenhoednel1899.htm,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    assistente 4.0

    vrouw die voor haar beroep mensen in maatschappelijk en sociaal opzicht begeleidt en in probleemsituaties ondersteunt; maatschappelijk werkster; ook: de functie of het beroep van maatschappelijk werkster
    Aangetroffen in de onderstaande verbindingen maatschappelijk assistente, sociaal assistente.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een assistente…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

     Vaste verbindingen