doktersassistente


doktersassistente 1.0

vrouw die voor haar beroep een arts in diens werkzaamheden ondersteunt, o.m. door afspraken te maken voor spreekuur en visites, en basistaken te verrichten van verpleegkundige en laboratoriumtechnische aard

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doktersassistente…

is een assistente; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De veranderde rol van de doktersassistente. Deze is drastisch uitgebreid en zij heeft een aantal taken overgenomen zoals: het oproepen van hooikoortspatiënten. Het oproepen van mensen die voor bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker in aanmerking komen. Het oproepen van mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het maken van elektrocardiogrammen en longfuncties. Organisatie bloeddrukcontrole en spuitspreekuren. Het doen van eenvoudig laboratoriumonderzoek (bloedsuikers, urineonderzoeken). Wrattenspreekuur. Wondverzorging, verbandwisseling, hechtingen verwijderen. Assistentie bij griepvaccinaties. Assistentie bij chirurgische ingrepen. Oren uitspuiten. Spreekuren voor diabetespatiënten in samenwerking met de internist. Voor kleine handelingen zoals bloeddrukmeten, injecties geven, bloedsuikers prikken, bloedafname t.b.v. laboratoriumonderzoek e.d. kan zij slecht ter been zijnde mensen thuis bezoeken. Uiteraard is zij goed opgeleid voor deze taken en verricht zij de werkzaamheden onder directe verantwoording en supervisie van de arts.

    http://www.drmeijer.nl/huisarts.html

    Een aantal meldingen handelde over de prominente rol van de doktersassistente. Zij stelt een aantal gerichte vragen aan de patiënt en beoordeelt aan de hand daarvan of een consult (op de dokterspost) of visite (thuis) noodzakelijk is. Soms zegt ze: "De dokter belt u terug", maar ze kan ook adviseren: "Neemt u maar een paar paracetamolletjes" of "Gaat u morgen maar naar uw huisarts". Het Patiënten Platform is er volgens directeur I. van Driel niet ongelukkig mee dat de dokter wordt geholpen door assistentes, maar zij betwijfelt of de assistentes voldoende zijn opgeleid voor het werk dat ze doen. HAP-voorzitter De Kool: "Het zijn ervaren en gediplomeerde doktersassistentes. Zij ontlasten de huisarts door taken over te nemen die hij niet per se zelf hoeft te doen. Uit cijfers blijkt dat zij 20 procent van de telefoontjes zelfstandig afhandelen. Dat zijn eenvoudige zaken. De adviezen van de assistentes worden geregistreerd en door de huisarts gecontroleerd. In 20 procent van de gevallen laat de assistente de telefonische afhandeling over aan de arts. In 47 procent leidt een telefoontje tot een consult, in 13 procent tot een visite."

    Algemeen Dagblad,