bergkoning


bergkoning 1.0

afbeelding

Bron: gavandanna
( CC BY-SA 2.0 )

(sport en recreatie; fietssport)

tussentijdse leider of uiteindelijke winnaar van het bergklassement in een grote wielerronde, zoals de Ronde van Frankrijk (Tour de France), de Ronde van Italië (Giro d'Italia) of de Ronde van Spanje (de Vuelta)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bergkoning…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de tussentijdse leider of de uiteindelijke winnaar van het bergklassement in een grote wielerronde
 • [Activiteit of handeling] wint een bergetappe of het bergklassement in een grote wielerronde, zoals de Ronde van Frankrijk (Tour de France), de Ronde van Italië (Giro d'Italia), de Ronde van Spanje (de Vuelta), de Ronde van Zwitserland of de Ronde van Polen

  Hoofdsemagram: koning


  Algemene voorbeelden


  Johnny Hoogerland heeft in de Ronde van Polen het bergklassement gewonnen. De Vacansoleil-renner uit Yerseke was deze week zo vaak in de aanval, dat hij zich met ruime voorsprong tot bergkoning kroonde.

  http://www.omroepzeeland.nl/sport/11921/2010-08-07/hoogerland-bergkoning-ronde-van-polen.html,

  De bolletjestrui is de bijnaam van het wielrennersshirt dat de leider in het Bergklassement van de Ronde van Frankrijk krijgt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Tour de France krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bolletjestrui uitgereikt en wordt hij tot bergkoning uitgeroepen.

  http://forum.fok.nl/topic/1302443,

  Op de top van de Col de la Madeleine werd het echter al snel duidelijk dat Boogerd een superdag had. Achter hem bundelden bergkoning Laurent Jalabert, Miguel Martinez, Iban Mayo en Ludovic Turpin hun krachten in een wanhopige poging het oranje-geweld te weerstaan.

  De Telegraaf,

  Het bergklassement in de Tour de France geeft niet aan wie echt de beste klimmer is. Dat stellen Gerard Sierksma en Bertus Talsma, twee econometristen aan de Rijksuniversiteit Groningen, op basis van computerberekeningen. Uit de cijfers blijkt volgens hen dat niet Michael Rasmussen, die vorig jaar de bolletjestrui won, de bergkoning was. Die eer was weggelegd voor de Spanjaard Carlos Sastre, die als vierde eindigde.

  http://www.depers.nl/sport/83865/Bergkoning-niet-beste-klimmer.html,

  Fuente (geboren op 30 oktober 1945 in Limanes nabij Oviedo) won in zijn carrière twee keer de Vuelta, in 1972 en '74 [...]. In 1972 werd hij tweede in de Giro achter Eddy Merckx, met wie hij menig duel uitvocht. Van 1971 tot '74 werd hij vier keer op rij bergkoning in de Ronde van Italië.

  De Standaard,

  In die Tour van '88 werd Theunisse tweede in het bergklassement. "Ik trok elke sprint aan voor Steven, cijferde me weg voor die bergkoning."

  NRC,

  Slechts het optreden van de Zwitser Tony Rominger in de Ronde van Italië en de bergtochten van Richard Virenque in de Dauphiné houden de belofte van een sprankelend Tour-duel levend. De Franse bergkoning van de laatste Tour won twee etappes, maar zag Indurain voortdurend aan het wiel.

  Meppeler Courant,

  In de slotfase trachtte de gulzige Deen nog zijn tweede, opeenvolgende ritoverwinning, zijn derde in deze Tour, te verwerven. Laurent Dufaux uit het Festina-team met bergkoning Richard Virenque was hem te snel af.

  De Standaard,

  Chiappucci is een heerlijke aanvaller, die zich in de bergen in zijn element voelt. De meervoudige bergkoning in Tour en Giro won in 1991 Milaan - Sanremo.

  NRC,

  Renners die kunnen winnen, meespelen in rittenkoersen. Andrei Tieteriouk bijvoorbeeld. Ritwinnaar en bergkoning in de jongste Ronde van Zwitserland.

  De Standaard,

  In de groep beneden de 23 ging de titel naar de Fransman Miguel Martinez, zoon van oud-renner Mariano, ooit nog bergkoning in de Tour en brons op het WK op de weg in Montreal.

  De Standaard,

  Van aanklampen tot zwieper: in het Wielerwoordenboek van Van Dale vindt u alles wat u moet weten om "zonder afzien de bergkoningen, hun knechten en zelfs de duiven te volgen over de cols tot aan de meet, waar de rondemiss wacht."

  http://www.onzetaal.nl/nieuws/opinternet/a0307.html,

  bergkoning 2.0

  koning van een bergachtig land of een bergachtig gebied, vooral als historische of mythische figuur

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een bergkoning…

  is een koning; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heerst over een bergachtig land of een bergachtig gebied

   Hoofdsemagram: koning


   Algemene voorbeelden


   Het begon zo rustig met een circusvoorstelling bij een molen. Maar alras wordt de kalmte verdreven door de vreemde houthakker Per Pleksen, die Pipo bij een bergkoning brengt. De vorst, met zijn ski-soldaten en zijn ijsdames, is helemaal niet gesteld op deze onverwachte expeditie.

   http://www.2ememain.be/livres-bd/livres-pour-enfants/9-ans-et-plus/-pipo-noorderzon-wim-meuldijk-5715-70754712.html,

   De Rode Ridder is te gast in kasteel "Graustein". De burchtheer doet zijn beklag tegen Johan over een "bergkoning" die rooft, plundert, ontvoert, losgeld eist,... Natuurlijk vraagt de burchtheer (Herr Grolscher) of Johan hier iets aan zou kunnen doen.

   http://www.standaarduitgeverij.be/boeken/overzicht/willyvandersteen/9789002213052

   Gedurende een periode van drie jaar lanceerde een coalitieleger van de Hindoe bergkoningen en de Mogol keizer van India, Aurangreb, herhaaldelijke aanvallen op de Sikhs te Anandpur Sahib (Punjab-India) om het Sikhisme uit te roeien.

   http://www.sikhs.nl/Main/Sikhism/Sakhis/Sakhi_Sahibzade.htm

   Vaste verbindingen