bouwvakker


bouwvakker 1.0

iemand die in de bouw werkt; werknemer in een bouwbedrijf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bouwvakker…

is een arbeider; is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt werkkleding en op een bouwplaats meestal een helm
  • [Plaats] werkt op een bouwplaats
  • [Activiteit of handeling] werkt in de bouw
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een betonvlechter, dakdekker, metselaar of timmerman

Algemene voorbeelden


Een 24-jarige bouwvakker is om het leven gekomen toen hij onder een 300 kg zware elektromotor terecht kwam in een pand in Maastricht. Het slachtoffer stond onder in een liftschacht toen zijn collega de liftmotor vanaf de derde verdieping naar beneden liet vallen. De liftschacht werd gebruikt als stortkoker om sloopmaterialen af te voeren.

http://www.liftinstituut.nl/Ongevallen/ongevallen.htm

A. is 37, een boom van een kerel, wat je een typische macho zou noemen, een man die in alle opzichten beantwoordt aan het sterotype van het beroep dat hij tot voor kort uitoefende: dat van bouwvakker. Bang om te worden afgewezen in die mannenwereld die de bouw heet, heeft hij nooit zoiets als een coming-out gehad, integendeel. Het zwijgen over zijn geaardheid was zo 'normaal' dat hij er ook buiten zijn beroepsuitoefening niet echt voor uit kon komen, laat staan er over praten.

http://www.nopapers.nl/km/az/colm/1/colm0198.html

Door het omvallen van een bouwkraan is hedenochtend in Heerhugowaard één dode gevallen en zijn zeven andere bouwvakkers meer of minder ernstig gewond geraakt. De kraan vermorzelde in haar val een bouwkeet, waar op dat moment acht bouwvakkers zaten te schaften.

Meppeler Courant,

De aanwezigheid van de oude man begon haar trouwens meer en meer te storen. Hij liet ontzettend veel winden die stonken. Maar het ergste was dat hij er alles aan deed om haar dik te houden. 'Dik' was tegen het eind van hun samenwonen een veel te sterk woord. 'Mollig' kwam dichter in de buurt. Hoe meer ze door bouwvakkers werd nagefloten, hoe vaker de oude man haar snoep of taartjes voorzette. Hij had blijkbaar vet nodig om in te knijpen.

Na de siësta, Paul Koeck,

Aan iedereen vragen wij om wat meer begrip en geduld op te brengen wanneer u gehinderd wordt door één of andere bouwwerf: bouwvakkers zijn mensen die hun job proberen goed te doen maar u daarbij soms noodgedwongen moeten hinderen (hinder door wegeniswerken, hinder door het lossen van materialen, hinder door lawaai).

http://www.cnac.be/start/frame3_nl.htm,

De verdringing van laaggeschoolden door hooggeschoolden is het grootst bij jongeren. Verhalen van licentiaten Oosterse filologie die bewaker worden bij een veiligheidsfirma of economisten die eindigen als bouwvakker, doen al jarenlang de ronde.

De Standaard,

Als om acht uur 's morgens de bijeenkomst in de keet is afgelopen, gaan de bouwvakkers van de Hogeschool in een grote stoet langs de andere nabij gelegen bouwplaatsen. Waar het werk nog niet is stilgelegd, roepen zij collega's op om ook in staking te gaan.

NRC,

In alle straten zijn bouwvakkers bezig om van Beijing een nóg modernere stad te maken, hetgeen gepaard gaat met veel lawaai, veel opgebroken straten, veel stof en veel opstoppingen.

http://www.kras.nl/Reisgids/reisverslagen/html/20-7-2000_15-31-31/,

De bouwvakkers van aannemer Merckx stootten bij hun graafwerken op de bak- en kalkstenen restanten van de verdedigingswerken, over uiteindelijk een oppervlakte van vele tientallen vierkante meters, en tot zeven meter diep onder het straatniveau.

De Standaard,

Verderop in Vlaardingen heeft hij meer geluk, een rij nieuwbouwhuizen wordt daar de grond uitgestampt. Aan de stoep: twaalf bouwvakkers in een keet. Post stopt de auto. Hij doet zijn werkschoenen aan, een helm op. Terwijl Post zich meldt bij de uitvoerder, een flat verderop, laten de bouwers weten niet te gaan staken.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • het werk neerleggen
  • staken

Gisteren hebben enkele honderden bouwvakkers in het Laarhavengebied in Den Haag het werk tijdelijk neergelegd [...]. Eerder deze week waren er elders in het land al korte waarschuwingsacties. De CAO-besprekingen in de bouw zijn op 9 februari na acht onderhandelingsronden door de bonden afgebroken.

NRC,

Op enkele bouwplaatsen [...] in de wijk Oosterboer is het werk overigens wel neergelegd door bouwvakkers van een bouwbedrijf van buiten Meppel. Volgens B. Buwalda, districtshoofd en actiecoördinator van het FNV in Oosterwolde, heeft de staking velerlei redenen.

Meppeler Courant,

Ruim 18.000 bouwvakkers staakten gisteren tijdens de vierde dag van de staking in de bouw. Toch is dit nog maar een klein gedeelte van de ruim 120.000 bouwvakkers die lid zijn van een vakbond.

NRC,

"De bouw van ons nieuwe huis ligt al anderhalve week stil. De oplevering zou volgende week zijn, maar dat wordt nu half mei. Maar iedere week dat de bouwvakkers langer staken betekent twee weken vertraging, omdat het weer opstarten extra tijd vraagt."

Reformatorisch Dagblad,

met koppelwerkwoord


  • bouwvakker worden
  • bouwvakker zijn

'Ik wou altijd bouwvakker worden. Tot ik drie jaar geleden werk kon krijgen bij de bakker hier in Vledder. Dat vond ik wel mooi werk, toen wilde ik bakker worden'.

Meppeler Courant,

Turnhoutenaar René V. pakt de zaken grondig aan. Hij is bouwvakker en dat is eraan te zien: René rukt uit met de kruiwagen. Daarmee stapt hij naar het waterbevoorradingspunt.

De Standaard,

Gerard H. (83) en Jantje B. (79) zijn 60 jaar getrouwd en geven een receptie ter ere van dit huwelijksjubileum [...]. Hij was jarenlang bouwvakker en samen met z'n ega werkt hij in z'n vrije tijd vele jaren bij Takens in Balkbrug.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een stevige bouwvakker
  • stoere bouwvakkers

Alles was zo breekbaar, zo weerloos in dat huis, dat één krachtige vloek van een stevige bouwvakker had kunnen volstaan om het in elkaar te doen donderen. Zelfs de ijzeren trap naar onze kamers had iets van een broze brug.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Ondanks de vele regen die de vier stoere bouwvakkers de afgelopen tijd hebben moeten incasseren, vorderen de bouwwerkzaamheden aan multifunctioneel centrum de Wiekslag in Wapserveen gestaag.

Meppeler Courant,

Wie het helemaal sportief wil, combineert zijn shorts met vlotte polo's van piquékatoen of met aansluitende mouwloze T-shirts die in modieus Frankrijk beter bekend zijn als een "Marcel", naar de stoere bouwvakkers of camioneurs die met dat hemdje worden geassocieerd. Nu is het marcelleke helemaal geadopteerd door jonge en modebewuste vrouwen.

http://www.hetvolk.be/rubriek/RubriekenDetail.aspx?articleID=GOJ6B2TD=MODE,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • stakende bouwvakkers

Het aantal stakende bouwvakkers is woensdag gegroeid tot ruim 34.500. Daarmee is één op de vier bouwvakkers (ruim 26 procent) in staking.

Meppeler Courant,

Van de stakende bouwvakkers wordt beweerd dat ze massaal aan het bijklussen zijn. Volgens P. schuilt daar zeker een kern van waarheid in. Hij is zelfs van mening dat er altijd 'bijklussers' zullen zijn.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • afgekeurde bouwvakkers

Veel afgekeurde bouwvakkers komen na herkeuring niet meer in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering of ontvangen een lagere uitkering.

Meppeler Courant,

Afgekeurde bouwvakkers proberen we vaak in de transportsector te krijgen. Daar passen ze qua cultuur goed bij.

NRC,

met substantief ervoor


  • een groepje bouwvakkers

Een groepje bouwvakkers staat voor de schaftkeet te wachten.

NRC,

Een groepje bouwvakkers houdt even pauze in een bouwkeet. Ze liggen niet wakker van de komst van het bordeel en kunnen eigenlijk alleen maar lachen om alle commotie die de komst veroorzaakt. "Ga je eerst bij de Chinees lekker wokken en dan lekker fokken", grappen de kerels.

http://spitsnet.nl/cci.php?rid=1=15956,

Met een groot spandoek - 'Samen voor een goede CAO' - loopt een groepje bouwvakkers richting metrostation Zuidplein in Rotterdam. "Ik heb 42 jaar in de bouw gewerkt en nog nooit normale onderhandelingen meegemaakt", verzucht een van de demonstranten.

NRC,

met telwoord ervoor


  • 6.000 bouwvakkers
  • 200.000 bouwvakkers
  • duizenden bouwvakkers
  • honderden bouwvakkers

In totaal zijn vandaag op tachtig bouwplaatsen, verspreid over het land, stakingen begonnen. Ruim 6.000 bouwvakkers hebben het werk neergelegd. Reden van de staking [...] is het afbreken van de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor ruim 200.000 bouwvakkers.

NRC,

De arbeiders en de werfverantwoordelijken die vandaag op het terrein staan, hebben op school inderdaad geen cursus veiligheid gekregen. Daarom heeft de bouwsector in zijn laatste CAO beslist zelf een opleiding "basisveiligheid" te organiseren en te betalen. Tot op vandaag hebben duizenden bouwvakkers deze opleiding gevolgd en wij hopen dat de aannemers na de zomervakantie hun arbeiders opnieuw massaal zullen inschrijven voor deze noodzakelijke opleiding.

http://www.cnac.be/start/frame3_nl.htm,

De bonden [...] vinden een half procent voor VUT en werkgelegenheid te weinig. De bouwbonden van FNV en CNV hebben de afgelopen dagen vele honderden bouwvakkers op speciale bijeenkomsten geïnformeerd over de vastgelopen CAO-onderhandelingen.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een bouwvakker en een stukadoor
  • bouwvakkers en stukadoors

"Ik werk nu zes jaar voor het bedrijf in Bernisse. Ik heb constant werk. Ik heb ook bij een kleine baas gezeten en daar was het precies hetzelfde." Toch zullen een bouwvakker en een stukadoor nooit helemaal hetzelfde worden. "Je bemoeit je niet zoveel met de rest van de bouw. Meestal eet je ook alleen, dan ga je niet in de bouwkeet zitten. Dan blijf je vaak op de werkplek", zegt De Groot.

NRC,

Ruim 25.000 bouwvakkers en stukadoors legden gisteren het werk neer om op diverse plaatsen in Nederland bijeenkomsten bij te wonen, belegd door de bouwbonden van FNV en CNV en de machinistenvakbond Het Zwarte Corps.

NRC,

De stakingen in de bouw zijn vandaag de derde dag ingegaan. Vanmorgen hadden zich volgens de bonden iets meer dan 13.000 bouwvakkers en stucadoors als staker laten registreren. Op ongeveer 1.000 locaties ligt het werk stil.

NRC,

voorafgegaan door als


  • als bouwvakker

Zijn vader [...] werkte als bouwvakker in Chicago-Zuid.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen