commissaris


commissaris 1.0

iemand die voor zijn beroep een bepaalde taak heeft die politiek-maatschappelijk, vaak controlerend, van aard is en die voor die taak enig regeringsgezag draagt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een commissaris…

is een persoon

  • [Verloop] verricht zijn of haar taak meestal voor een bepaalde periode
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] draagt de verantwoordelijkheid voor een bepaalde politiek-maatschappelijke taak, vaak een controlerende taak
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gezag] heeft regeringsgezag
  • [Legitimiteit] is meestal benoemd (bv. door een gekozen vertegenwoordiging of door de kroon)
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een Europees commissaris of, in Nederland, een commissaris van de Koning

Algemene voorbeelden


Het Abos wordt omgedoopt tot Departement Ontwikkelingssamenwerking. Afgekort: Dos, hetzelfde letterwoord als in de jaren zestig, of DCD in het Frans [...]. Opvallend is dat er in het Dos een bestuursdirectie "inspectie-controle-evaluatie" bijkomt. Die dienst komt rechtstreeks onder toezicht van Jan Gysen, de bijzondere commissaris die vorige vrijdag door de ministerraad werd aangesteld.

De Standaard,

De Europese Unie is gezegend met een dagelijks bestuur dat zevenentwintig commissarissen telt [...]. De commissaris is een hybride functionaris: deels bureaucraat, deels bestuurder, deels politicus.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2009/02/19/commissaris-in-crisistijd-11686074,

Op een ingelaste persconferentie moest Kinnock toegeven dat geen enkele lidstaat van plan is de onderhandelingen op te geven. Wel hebben zij hem toegezegd de belangen van de Unie in het oog te zullen houden. De commissaris wil nu op de komende bijeenkomst van verkeersministers, aanstaande dinsdag, alsnog proberen een "mandaat" van de Europese Unie los te krijgen voor de onderhandelingen.

NRC,

Maar is het niet misleidend om een commissaris te gebruiken, die nergens op een kieslijst staat?

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


( De voorbeelden hebben betrekking op een Europees commissaris.)
  • de bevoegde commissaris
  • de verantwoordelijk commissaris
  • de verantwoordelijke commissaris

Toen het tot een stemming kwam in de demissionaire Commissie-Santer, verbaasde het me niet dat er maar een nipte meerderheid van elf stemmen was. Terwijl het normaal is dat in zulke gevallen de bevoegde commissaris brede steun krijgt.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Tot ongenoegen van de EP-leden was het de voor mededingingszaken bevoegde commissaris Monti die namens de Europese Commissie het woord voerde over het voorlichtingsbeleid.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Het is nu aan de Europese Commissie om met voorstellen te komen voor aanpassingen van de richtlijn 'televisie zonder grenzen'. De verantwoordelijk commissaris, Marcelino Oreja, zei gisteren ernaar te streven half maart met een Commissievoorstel te komen.

NRC,

De verantwoordelijke commissaris voor het Concurrentiebeleid, Karel Van Miert, heeft al verscheidene keren gezegd dat de 1,5 miljard frank kapitaalsverhoging die de Waalse regering aan Clabecq toekende, neerkomt op onwettelijke overheidssteun, in strijd met het EGKS-verdrag en de Europese staalcodex.

De Standaard,

( De voorbeelden hebben betrekking op een Europees commissaris.)
  • een individuele commissaris
  • individuele commissarissen

Dat Europees Parlement krijgt het recht een motie van wantrouwen in te dienen tegen een individuele commissaris.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Maar, ach, zo voegde zij eraan toe, "Straatsburg is ook geen echt parlement". Zulk dédain, opgeteld bij een parlementair amper nog te controleren opsplitsing van verantwoordelijkheden voor buitenlands beleid over vier commissarissen, doet het Europees Parlement nu dreigen met een niet eerder vertoonde motie om de hele Commissie naar huis te sturen. Individuele commissarissen kan het parlement overigens niet heensturen.

NRC,

Via het Verdrag van Nice kreeg het parlement ook het recht om individuele Commissarissen naar huis te laten sturen, een belangrijke aanvulling in vergelijking met het verleden.

http://www.maij-weggen.com/,

( (vooral) in België)
  • een koninklijk commissaris

Om te vermijden dat zo'n conferentie stilvalt, denkt men eraan een koninklijk commissaris aan te duiden die er zijn job van maakt om de kar te trekken.

De Standaard,

Concreet stelt de VJV voor dat de minister van Justitie bijstand zou krijgen van een koninklijk commissaris, een staatssecretaris of een commissie die voltijds met die opdracht is belast.

De Standaard,

De hele discussie over de uitvoering van de straffen schuift De Clerck door naar een koninklijk commissaris, prof. Dupont van de Leuvense universiteit, die een beginselen-wet moet opstellen.

De Standaard,

De CVP-werkgroep Vrouw Maatschappij vraagt een koninklijk commissaris voor de rechten van het kind.

De Standaard,

  • militair commissaris
  • de militaire commissaris

Basajev, van origine veehouder, is al sinds het uitroepen van de Tsjetsjeense onafhankelijkheid in 1991 'militair commissaris' in Vedeno, zoals een bordje op zijn deur in het gemeentehuis kenbaar maakt.

NRC,

Al snel werd Niekerk gevraagd om de taak van Militair Commissaris voor Inbewaringstelling en Vrijlating voor het district Meppel op zich te nemen en werd Spa hoofd van de Politieke Opsporingsdienst in dat district.

Meppeler Courant,

Tegen de avond van de volgende dag kwam de militaire commissaris van de Oeral, Golosjokin, naar het graf.

NRC,

( Is een Europees commissaris.)
  • de Duitse commissaris
  • de Franse commissaris
  • de Nederlandse commissaris

De Duitse commissaris Verheugen, die de EU-uitbreiding knap heeft gedaan.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/14664221/Europolitici:__Prodi_zeer_zwakke_leider_.html,

Sommige commissarissen, zoals de Duitser Martin Bangemann (industrie), zijn tegen het systeem van een verplicht minimum aan Europese programma's om de audiovisuele-industrie te beschermen. Anderen, zoals de Franse commissaris Edith Cresson (onderwijs), zijn juist voorstander van quota.

NRC,

Mede op aandringen van de Nederlandse commissaris Hans van den Broek besloot Brussel geld te gaan reserveren voor infrastructurele werken en een beter waterbeheer in West-Europa.

NRC,

Hendrik Fayat was onder meer een voormalig staatssecretaris Europese Zaken en Piet Vermeylen lid van het Europees Parlement. In die omgeving voelde ik me prima thuis. Als stagiair leerde ik ook de Nederlandse commissaris Sicco Mansholt kennen, de vader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

( (vooral) in Nederland. Is een van de commissarissen van de Koning(in).)
  • de Friese commissaris
  • de Gelderse commissaris
  • de Overijsselse commissaris
  • de Zeeuwse commissaris

Voor echte zuivelprodukten van topkwaliteit moet je in het buitenland zijn, verklaarde de Friese commissaris dinsdag tot ontsteltenis van Olijslager op een bijeenkomst van de Agrarische Jongeren Friesland.

NRC,

Gedeputeerde J. van Dijkhuizen (waterzaken) vat de loftuitingen aan het adres van de Gelderse commissaris samen: "Rustig, overwogen, goed formulerend, gedecideerd, met overwicht op momenten dat het nodig is, maar hij kan ook goed luisteren."

NRC,

De Overijsselse commissaris is van mening dat Overijssel en Gelderland de ontwikkelingen niet moeten afwachten, maar ook zelf een standpunt moeten innemen over de gewenste bestuurlijke ontwikkelingen in Oost-Nederland.

Meppeler Courant,

"Een dialect kan alleen blijven bestaan als het midden in het leven staat", aldus de Zeeuwse commissaris tijdens een studiedag dialecten in Hulst.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • de commissaris voor Begrotingszaken
  • de commissaris voor Personeel en Administratie
  • de commissaris voor Buitenlandse Zaken
  • de commissaris voor Concurrentiebeleid
  • de commissaris voor cultuur
  • commissaris voor kunst
  • de commissaris voor de migranten
  • commissaris voor privatisering
  • commissaris voor transport
  • commissaris voor de Staat van Beleg

De commissaris voor Begrotingszaken moest meer gezag krijgen voor financiële kwesties en de bevoegde commissaris voor Personeel en Administratie moest meer disciplinaire bevoegdheden krijgen. Hoe dan ook, de voorgestelde hervormingen zouden tijdens de zittingstermijn van de Commissie-Santer moeten worden doorgevoerd. Zo kon de basis worden gelegd van een gemoderniseerde Commissie die uit de hervormingen van de IGC van '96 te voorschijn zou moeten komen.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

Allicht onder druk van de Verenigde Staten, die mee het bemiddelingsinitiatief van Zuid-Afrika op gang trokken, bond Kabila nu enigszins in. Samen met zijn commissaris voor Buitenlandse Zaken, Kalaha Bizima, ontmoette hij vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse regering en van president Nelson Mandela.

De Standaard,

Traditioneel op haar laatste vergadering voor de kerstvakantie beslecht de Europese Commissie zoveel mogelijk dossiers. De hoofdrol was daarbij gisteren weggelegd voor Karel Van Miert, de commissaris voor Concurrentiebeleid.

De Standaard,

Uit het persbericht blijkt echter wel dat een zekere integratie van culturele aspecten heeft plaatsgevonden, namelijk door middel van overleg met mw. V. Reding, de verantwoordelijke commissaris voor cultuur.

http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

Chagall is dan een gevestigd schilder, wiens werk door Russische collega-kunstenaars aan de ene kant als eigentijdse joodse kunst wordt gezien, maar aan de andere wordt bestudeerd vanwege zijn Parijse invloeden. Meteen na de revolutie, in 1918, wordt Chagall commissaris voor kunst in zijn plaats van herkomst Vitebsk.

NRC,

Het isolement zit het Blok echter dwars. De partij fulmineerde begin de jaren negentig wel tegen de koninklijke commissaris voor de migranten, Paula D'Hondt. Zij moest helpen bij de bevordering van de integratie van migranten. Het Centrum voor de gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, dat rechtstreeks afhangt van de federale premier, nam die taak over.

De Standaard,

Horn ontsloeg de speciale commissaris voor privatisering, Ferenc Bartha.

NRC,

De nieuwe commissaris voor transport, de Brit Neil Kinnock, wil intermodaliteit in praktisch beleid vertalen, aldus Seebohm.

NRC,

Begin september benoemde de Indonesische president Habibie majoor-generaal Kiki Syahnakri tot commissaris voor de Staat van Beleg in Oost-Timor.

http://www.ptb.be/international/article.phtml?section=A2AAABBO_id=1829,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een commissaris of ambtenaar
  • commissaris of hogere ambtenaren
  • commissarissen en adviseurs
  • ambtenaren en commissarissen

Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, mag het paar zich officieel bruid en bruidegom noemen en beginnen de bruidsdagen. Deze werden vroeger ingeluid met een diner, het zogenaamde commissarismaal. Dit maal werd zo genoemd omdat het huwelijk op dat moment bij een commissaris of ambtenaar was aangekondigd.

http://www.bruidsdag.nl/verhalen/Ondertrouw.asp

Voortaan moesten ze eerst rekenschap afleggen en informatie verstrekken aan het kabinet van Cresson en dan pas aan de bevoegde commissaris of hogere ambtenaren.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De Europese Unie heeft allerlei soorten commissarissen en adviseurs, maar zonder enige ervaring. Het zijn pure bestuurders.

De Standaard,

De positie van ambtenaar Hans de Kwaadsteniet bijvoorbeeld [...]. De Kwaadsteniet werd op non-actief gesteld [...]. Of opperklokkeluider Paul van Buitenen die Europa een dienst bewees door corruptie en vriendjespolitiek in de Europese Commissie aan de orde te stellen. De commissie trad af en Van Buitenen werd overgeplaatst. 'Als brenger van de boodschap ondervind ik tot op heden meer schade dan de ambtenaren en commissarissen die zich waarschijnlijk of aantoonbaar hebben ingelaten met laakbare praktijken', schrijft hij in zijn afgelopen week verschenen boek Strijd voor Europa.

http://www.groene.nl/1999/42/pv_ambtenaren.html,

met eigennaam


Op 30 januari wordt pas bekend of Brussel de voorstellen van commissaris Mario Monti (mededinging) overneemt, maar anonieme bronnen hebben nu al aangegeven, welke kant het opgaat.

Het Parool,

Commissaris Marin, die verantwoordelijk is voor de relaties van de EU met Latijns-Amerika, zei dat de fondsen "de aanwezigheid van de EU in het vredesproces zullen versterken".

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


commissaris 2.0

iemand die voor zijn beroep het hoofd is van een politie-eenheid; politiecommissaris; soms ook: rang van politiecommissaris (in Nederland en België boven de rang van hoofdinspecteur en onder hoofdcommissaris); commissaris van politie

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een commissaris…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Rang] bevindt zich in Nederland en België boven de rang van hoofdinspecteur en onder hoofdcommissaris
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    'Sta of ik schiet,' riep de Commissaris, 'politie,' en hij begon terwijl hij zijn jas losknoopte aan een kleine looppas.

    Dovemansoren, Rinus Ferdinandusse,

    Hij beklemtoont dat de politie van de zone Assenede-Evergem nog meer drugscontroles zal uitvoeren. "Voorlopig gebeurt dat minimum een keer per maand, maar die frequentie kan worden opgedreven", aldus de commissaris.

    http://www.hetvolk.be/nieuws/PrintArticle.aspx?articleID=GBA532LH=REG,

    Een dag nadat A. B. werd ondervraagd, had hij slechts toevallig contact met de commissaris die haar ondervroeg. Maar de commissaris verwittigde zijn collega van de 23ste brigade en die stelde, de richtlijnen van Vandoren indachtig, een proces-verbaal op.

    De Standaard,

    Klitgaard vertelt in detail hoe bij de politie in Hong Kong de corruptie pas echt minder werd toen ook een commissaris zonder pardon werd ontslagen omdat hij geen verantwoording kon afleggen over zijn luxueuze levensstijl.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    Commissaris is een rang bij de Nederlandse politie, deze rang zit tussen hoofdinspecteur en hoofdcommissaris.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Commissaris_(Nederlandse_politie)

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de nationale commissaris
    • nationaal commissaris

    De nationale commissaris verklaarde gisteren dat de Zuidafrikaanse politie onder zijn leiding "een duidelijke en definitieve breuk met het verleden" moet maken.

    NRC,

    "Maar alleen met België bestaat een formeel samenwerkingsakkoord", zegt nationaal commissaris Fivaz, een Afrikaner met Zwitserse voorouders.

    De Standaard,

    • de toenmalige commissaris
    • de voormalige commissaris

    Het is wel zo, dat wij in dat rapport (met name) de houding van de toenmalige Commissaris aan de kaak gesteld hebben, die verantwoordelijk was voor de zedensectie.

    http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/1998/menshan6.pdf,

    Sinds het verschijnen van ons vorig verslag hebben wij de gerechtelijke politie niet meer ontmoet. Dit zegt Kees Sietsma, voormalig commissaris bij de Amsterdamse politie.

    Meppeler Courant,

    De voormalige kommissaris van de gerechtelijke politie (GP) in Brussel, Frans Reyniers, erkende op het proces dat hij de oud-atleet als een informant gebruikte, wiens identiteit hij geheim moest houden.

    De Standaard,

    • de Amsterdamse commissaris
    • de Antwerpse commissaris
    • de Brusselse commissaris

    De Amsterdamse commissaris heeft vorig jaar in een adviesrapport voor een landelijk veiligheidsbeleid onder meer gepleit voor een groot nationaal rechercheteam, om de huidige versnippering tegen te gaan.

    Het Parool,

    De Antwerpse commissaris Koeklenberg onderstreepte dat zijn mannen zeer tolerant waren opgetreden.

    De Standaard,

    Volgens de onderzoekscommissie naar de Bende van Nijvel is er "geen enkel bewijs" dat de nationale magistraat, A. V., deelnam aan seksfuiven. De Brusselse commissaris van de gerechtelijke politie, G. M., had dat afgelopen dinsdag geïnsinueerd.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • commissaris bij de Amsterdamse politie
    • commissaris bij de federale politie
    • commissaris bij de gerechtelijke politie
    • commissaris bij de Haagse politie

    Kees Sietsma, voormalig commissaris bij de Amsterdamse politie.

    Meppeler Courant,

    Hoe kon het anders dat Jef Deschacht, commissaris bij de federale politie en fervent petanquespeler, uitgerekend vanavond tegen een ploeg speelde die uitsluitend uit gevangenisbewaarders bestond?

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Jan De Wachter, eerstaanwezend commissaris bij de gerechtelijke politie, is door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling gisteren in vrijheid gesteld.

    De Standaard,

    Hij werd uiteindelijk commissaris bij de Haagse politie en verscheen ooit met een zwaar bewolkt hoofd ten burele van de krant waar ik toen werkte en waarin een vrolijk stukje had gestaan over een vakantietrip van HBS naar Luxemburg, waarbij drank en jolijt om de voorrang hadden gestreden.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • de commissaris van de Brusselse gerechtelijke politie
    • de commissaris van de federale politie
    • de commissaris van de gerechtelijke politie
    • de commissaris van de Nijmeegse politie
    • de commissaris van de politie van Praag

    Dejemeppe gaf gisteren in deze krant al toe dat hij begin september contact had met de commissaris van de Brusselse gerechtelijke politie die Annie Bouty ondervroeg.

    De Standaard,

    De actie werd 'Fipa 4' gedoopt (Full Integrated Police Action). 845 personen werden geverbaliseerd omdat ze geen vervoersbewijs hadden, zo deelde commissaris van de federale politie Michael Jonniaux woensdagavond mee.

    Gazet van Antwerpen,

    Een commissaris van de gerechtelijke politie verklaarde dat het motief voor de moord "politiek-carriëristisch" is.

    De Standaard,

    De Schwantjes woonden nog maar net in Berg en Dal, en om wat goodwill in de nieuwe omgeving te kweken had August voor de ochtend van nieuwjaarsdag enkele notabelen uitgenodigd, waaronder de burgemeester van Berg en Dal en de commissaris van de Nijmeegse politie, Plantsoen, die in het naburige Groesbeek woonde.

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    Miroslav Bornik, commissaris van de politie van Praag, zei na de bekendwording van de zaak dat hij bij de politie orde op zaken wil stellen.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • bevordering tot commissaris

    In die gevallen waarin de anciënniteitslijst niet van toepassing is - bevordering van hoofdinspecteur tot commissaris - moet de corpschef het oordeel inwinnen van de vakbond.

    NRC,

    • de rang van commissaris

    De chef van een politiebureau heeft de rang van commissaris.

    https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=%22rang+van+commissaris&start=10

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de rechter en de commissaris

    Net op de dag dat wij enkele minuten in Tepoe zouden landen (het hele reisschema was in de war doordat er een moord gepleegd was, die de rechter en de commissaris moesten onderzoeken - don't bury the corps, hoorden we herhaaldelijk door de radio omroepen -) zouden ook Aparita en zijn zoontje daar aankomen.

    Het principe van nieuwsgierigheid, Dick Hillenius,

    In Genève bekijken rechter Prignon en commissaris Brose van de Luikse gerechtelijke politie nieuwe bankdocumenten.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Ze liep de bar uit, zocht een plekje waar ze ongestoord kon praten en toetste het nummer van het politiebureau in. Carine nam op. 'Ik mag het eigenlijk niet verklappen', zei ze. 'Maar als ik goed ben ingelicht, heeft commissaris Van In een onderhoud aangevraagd met procureur Beekman.'

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Hij zei dat hij hierover wel gesproken heeft met rechter Ancia maar dat commissaris Brose hem nooit naar zijn versie van het verhaal gevraagd heeft.

    De Standaard,

    Commissaris Buitendam kwam drukdoenerig de recherchekamer binnenstappen.

    De Cock en de moord op melodie, Appie Baantjer,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    commissaris 3.0

    iemand met een bepaalde, toezichthoudende taak die vaak van maatschappelijk of sociaal belang is

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een commissaris…

    is een persoon

    • [Verloop] verricht zijn of haar taak meestal voor een bepaalde periode
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] heeft een controlerende taak, die vaak van maatschappelijk belang is
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
    • [Bevoegdheid] wordt aangesteld of soms benoemd
    • [Voorbeeld of specimen] is bv. iemand met een controlerende taak bij een rechtbank, op de beurs, bij de publieke omroep, bij een kleine vereniging of bij een nationale sportgebeurtenis

    Algemene voorbeelden


    Het Commissariaat voor de Media staat onder leiding van drie commissarissen (een voorzitter en twee andere leden) die bij koninklijk besluit op voordracht van de staatssecretaris van OCenW worden benoemd. Commissarissen worden benoemd voor een periode van vijf jaar. Daarna is eenmaal een herbenoeming voor eenzelfde periode mogelijk.

    http://www.cvdm.nl/pages/home.asp?

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • technische commissaris

    Men zou verwachten dat de KACB, de nationale autosportoverheid, tenminste een poging onderneemt de twee rivalen samen te brengen, maar Thevelin kreeg nog geen wenk uit Brussel. "Buiten de technische commissaris, die er móest zijn, zag ik dit weekeinde ook niemand van de KACB", aldus Thevelin.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • twee commissarissen
    • drie commissarissen

    De bijzondere wet op het Arbitragehof bevat evenmin enig voorschrift omtrent de rekening van het Hof en de controle van de uitgaven; in navolging van de procedure voor de Wetgevende Kamers en het Rekenhof werd een controlestelsel uitgewerkt waarbij twee commissarissen van de rekening onder de leden van het Hof werden aangeduid; die rechters-commissarissen brengen hierover, als interne controleorganen, verslag uit, waarna het Hof, in voltallige zitting, de rekening goedkeurt.

    http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/38n1/boel.htm

    Het Commissariaat voor de Media staat onder leiding van drie commissarissen (een voorzitter en twee andere leden) die bij koninklijk besluit op voordracht van de staatssecretaris van OCenW worden benoemd.

    http://www.cvdm.nl/pages/home.asp?

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • commissaris van Utah Olympic Safety Command

    Nu Washington ook nog eens 3.000 militairen van de Nationale Garde beschikbaar heeft gesteld, zal Salt Lake City en omgeving door ruim 11.000 man worden beveiligd. "Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Spelen een warm en veilig verloop kennen" meldde Robert Flowers, commissaris van Utah Olympic Safety Command.

    De Telegraaf,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    commissaris 3.1

    benoemd toezichthouder bij sportwedstrijden; wedstrijdcommissaris

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

    Algemene voorbeelden


    De taak van de commissaris bestaat tijdens de wedstrijd voornamelijk uit het toezicht houden op het werk van de juryleden en het ondersteunen van de Scheidsrechters in de probleemloze voortgang van de wedstrijd.

    http://www.regentaat.be/LO/Basketbal/info1.htm

    Voor alle wedstrijden zal een commissaris aangeduid worden. De aanduidingen verschijnen in het officieel orgaan. De aangeduide commissaris is één uur voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig en bekomt een onkostenvergoeding van 19,00 euro samen met de verplaatsingskosten 0,20 euro/km, die beide betaald worden door de thuisploeg.

    http://www.volleyvvb.be/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de technische commissaris

    Een coach, assistent-coach, vervanger of ploegbegeleider moet zich niet onheus richten tot de scheidsrechters, de Technische commissaris, indien aanwezig, de juryleden of de tegenstanders.

    http://www.volic.org/home.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    commissaris 4.0

    ((vooral) in Nederland)

    lid van de raad van commissarissen, die toezicht houdt op de algemene gang van zaken in een vennootschap en op het beleid van de raad van bestuur

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een commissaris…

    is een persoon

    • [Groep] is lid van de raad van commissarissen die aan een vennootschap verbonden is (of soms aan een coöperatie of vereniging)
    • [Organisatie of instelling] komt vaak van buitenaf, dus van buiten de vennootschap zelf
    • [Plaats] oefent zijn functie uit bij een Nederlands vennootschap
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bezit vaak een bepaalde expertise die aan de benoeming heeft bijgedragen
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] houdt toezicht op het beleid van de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de ondernemingen die daaraan verbonden zijn; verschaft advies aan de raad van bestuur
    • [Betrokkene] wordt door de raad van bestuur van de vennootschap voorzien van benodigde informatie en gegevens
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
    • [Legitimiteit] wordt benoemd op voordracht van de raad van commissarissen door de algemene vergadering van aandeelhouders, soms op aanbeveling van de ondernemingsraad
    • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een commissaris bij een vennootschap in België, die een onafhankelijke controle uit op de boekhouding van de onderneming uitvoert
    • [Samenhang of verband] wordt bij een coöperatie of vereniging met een publieke functie eigenlijk een toezichthouder genoemd, een lid van de raad van toezicht

    Algemene voorbeelden


    Tegenover de gestegen uitkering aan bestuurders stond een bescheiden verlaging van de uitkering aan commissarissen. Hun gezamenlijke bezoldiging bedroeg 1,103 miljoen gulden, 31.000 gulden minder dan een jaar eerder. De raad van commissarissen bestond in 1994 echter uit dertien mensen, tegenover veertien in 1993.

    NRC,

    De bottle-neck voor elke toezichthouder, of het nu gaat om een commissaris, de Beurs, de Nederlandsche Bank of de Verzekeringskamer is het late tijdstip waarop hij informatie ontvangt.

    NRC,

    In de SER-onderhandelingen is vooral de benoemingsprocedure van commissarissen een struikelblok. De vakbeweging wil een einde maken aan het systeem van coöptatie, waarbij commissarissen hun eigen opvolgers benoemen die zij doorgaans uit het old boy network halen. De FNV, de grootste vakcentrale van Nederland, stelt voor eenderde van de raad van commissarissen te laten benoemen door de ondernemingsraad (or), eenderde door de aandeelhoudersvergadering en eenderde door de commissarissen via coöptatie.

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • commissarissen benoemen
    • commissarissen in dienst hebben

    ABN Amro is het enige bedrijf in Nederland dat twee vrouwen in de Raad van Commissarissen heeft. Andere bedrijven denken kennelijk: 'Nog een vrouw? Maar we hebben er al één!', als ze commissarissen benoemen.'

    http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=71187,

    De onderzochte bedrijven hebben in totaal 3920 commissarissen in dienst. Deze toezichthouders zullen binnenkort 560 nieuwe collega's kunnen verwelkomen, aldus het onderzoek.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • gedelegeerd commissaris

    In een verklaring zegt het bedrijf onvoldoende mogelijkheden voor de financiering te hebben gevonden. De vakbonden hebben nu bij de raad van bestuur van het moederconcern gevraagd om de Belg Declerq te benoemen tot gedelegeerd commissaris.

    De Telegraaf,

    Gedelegeerd commissaris Van der Werd heeft vanaf augustus gewerkt aan een reddingsplan.

    NOS Nieuws,

    De 63-jarige Maeijer zal zich als gedelegeerd commissaris met name gaan bezighouden met de ontwikkeling van een toekomstvisie voor het automatiseringsbedrijf.

    NRC,

    • de individuele commissarissen

    Zo wordt de Raad van Commissarissen in zijn totaliteit, maar worden ook de individuele commissarissen aan een kwaliteitscontrole onderworpen.

    http://www.fov.nl/content/publicaties/onderlinge/2004/FOV%2520Onderlinge%2520Juli-Aug%25202004.PDF+erebaan=nl=lang_nl,

    • de Duitse commissarissen
    • Franse commissarissen

    De Duitse commissarissen onder leiding van president-commissaris J. Schrempp wilden in tegenstelling tot de Nederlandse toezichthouders harder saneren.

    Meppeler Courant,

    "Wij staan niet in de etalage. Dat hebben mijn Franse commissarissen (vertegenwoordigers van Crédit Lyonnais; red.) mij vandaag nogmaals bevestigd."

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • commissaris bij de HAL
    • commissaris bij het Rijswijkse bouw- en baggerbedrijf HBG

    In 1963 werd hij gekozen tot commissaris bij de HAL en in 1967 benoemd tot directeur.

    NRC,

    Herkströter is commissaris bij het Rijswijkse bouw- en baggerbedrijf HBG, waarvan bestuur en commissarissen onlangs werden veroordeeld wegens wanbeleid door de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • commissaris van de Robeco Groep

    In de jaren 1974-1984 was hij actief in Nederland, waar hij adviseur was bij Unilever en commissaris van de Robeco Groep.

    NRC,

    • een commissaris van de vennootschap

    "Vanzelfsprekend" waren gesprekken gevoerd met de directie en de andere commissaris van de vennootschap.

    NRC,

    Voorzetsel: voor

    • commissaris voor het farmaciebedrijf Merck Sharpe en Dohme

    Dit illustreert het gevaar van een affaire-in-verkiezingstijd: toen VVD-leider Frits Bolkestein in 1996 in opspraak kwam in verband met zijn activiteiten als commissaris voor het farmacie-bedrijf Merck Sharpe en Dohme, was het vuurtje binnen een week weer geblust.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • de benoemingsprocedure van commissarissen
    • de selectie van commissarissen
    • de werving van commissarissen

    In de SER-onderhandelingen is vooral de benoemingsprocedure van commissarissen een struikelblok.

    De Telegraaf,

    Het voor commissarissen lovende rapport is gisteren aangeboden aan de voorzitters van VNO en NCW, dr. A. Rinnooy Kan en drs. J. Blankert op een congres van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD). Deze belangenvereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het rapport, maar zegt alleen de opdracht te hebben verleend aan "de Kring van Commissarissen'. Dat is een onderdeel van de commerciële vennootschap GITP, die zich onder meer toelegt op de werving en selectie van commissarissen.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • 3920 commissarissen

    De onderzochte bedrijven hebben in totaal 3920 commissarissen in dienst. Deze toezichthouders zullen binnenkort 560 nieuwe collega's kunnen verwelkomen, aldus het onderzoek.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • commissaris of adviseur
    • bestuur en commissarissen
    • directeuren en commissarissen
    • raad van bestuur en commissarissen

    Het waren Nederlandse bouwbedrijven die voor miljarden kartelafspraken maakten en rondreden met schaduwboekhoudingen in hun kofferbak. Het waren Nederlandse politici en oud-politici die commissaris of adviseur waren van de frauderende en omkopende wegenbouwers en aannemers en die de praktijken lieten passeren. En de accountants die de fraude afdekten in plaats van justitie te bellen, dat waren, ja alweer, Nederlandse accountants.

    http://www.nrc.nl/kreukbaar/artikel/1056086425601.html,

    De ondernemingsraad in het bedrijf moet het bestuur en de commissarissen ter verantwoording roepen.

    de Volkskrant,

    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil directeuren en commissarissen die door de rechter zijn veroordeeld wegens wanbeleid weren als bedrijven voorstellen hen (opnieuw) te benoemen als commissaris.

    NRC,

    Directeuren en commissarissen worden in beginsel benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders die hen ook kan schorsen of ontslaan.

    http://www.notarislelystad.nl/

    Kort daarvoor had de minister met de raad van bestuur en commissarissen van NS overeenstemming bereikt over een onafhankelijke commissie die nut en noodzaak van de procesvereenvoudiging moet onderzoeken.

    De Telegraaf,

    voorafgegaan door als


    • benoemen als commissaris
    • opstappen als commissaris

    De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil directeuren en commissarissen die door de rechter zijn veroordeeld wegens wanbeleid weren als bedrijven voorstellen hen (opnieuw) te benoemen als commissaris.

    NRC,

    In havenkringen is het gemopper duidelijk hoorbaar: "Bij de raad van bestuur van Nedlloyd zitten de gordijnen al te lang dicht. Daar heeft ook Hagen niet al te veel aan kunnen veranderen", zei een havenbaron afgelopen maandag tijdens het traditionele Rotterdamse havendiner. Hagen zelf probeert de eer aan zichzelf te houden en brengt zijn vertrek in een eigen persverklaring in logisch verband met een eerder gemaakte afspraak: zodra zijn belang in Nedlloyd minder dan 15 procent zou zijn, zou hij opstappen als commissaris.

    NRC,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    commissaris 5.0

    ((vooral) in België)

    iemand die voor zijn beroep de boekhouding van een onderneming in een vennootschap controleert en hierover verslag uitbrengt aan de algemene vergadering; controleur van de boekhouding van een vennootschap

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een commissaris…

    is een persoon

    • [Groep] behoort tot een vennootschap
    • [Plaats] oefent zijn functie uit bij een Belgische vennootschap
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bezit vaak een bepaalde expertise die aan de benoeming heeft bijgedragen
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] voert een onafhankelijke controle uit op de boekhouding van de onderneming en maakt hier verslaglegging van
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
    • [Legitimiteit] wordt benoemd door de algemene vergadering
    • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een commissaris bij een vennootschap in Nederland, die toezicht houdt op het beleid van de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de ondernemingen die daaraan verbonden zijn en die advies verschaft aan de raad van bestuur

    Algemene voorbeelden


    Op de vennootschappen wordt toezicht uitgeoefend door een commissaris, benoemd op dezelfde wijze als bij de naamloze vennootschappen.

    http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een commissaris aanstellen
    • een commissaris benoemen
    • een commissaris kiezen

    Grote N.V., C.V.A., B.V.B.A., of C.V. zijn wel verplicht een commissaris aan te stellen. Deze controleert ondermeer de getrouwheid van de jaarrekening die voorgelegd wordt aan de algemene vergadering en heeft daartoe een aantal onderzoeksbevoegdheden.

    http://www.accountancy.be/ned/home/index.html

    De vennootschappen onder firma, de gewone commanditaire vennootschappen en de coöperatieve vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid waarvan alle onbeperkt aansprakelijke vennoten natuurlijke personen zijn, zijn niet verplicht een commissaris te benoemen (artikel 141, 1°W. Venn.).

    https://www.ibr-ire.be/nl/publicaties/afgesloten_reeksen/ibr_studies/Documents/Beroep/De%20vennootschap%20en%20haar%20commissaris.pdf,

    De commissaris moet worden gekozen onder de leden van het Instituut der bedrijfsrevisoren; hij draagt de titel van commissarisrevisor.

    http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een aangestelde commissaris

    Een voorlopige opschorting van zes maanden (verlengbaar met drie maanden) waarin een door de rechter aangestelde commissaris samen met het bedrijf een herstelplan opstelt.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een curator of een commissaris

    Onder deze regeling vallen niet de overdrachten die worden uitgevoerd door een curator of een commissaris inzake opschorting, noch de gevallen van fusie, splitsing, inbreng van een algemeenheid van goederen of van een tak van werkzaamheid die verricht zijn conform de vennootschappenwet.

    http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden