communist


communist 1.0

iemand die het communisme aanhangt; aanhanger van het communisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een communist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt het communisme aan
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Op "eerherstel" zit ir. J.T. Wilman niet te wachten. Ruim veertig jaar liepen zijn sollicitaties op mislukkingen uit omdat de Binnenlandse Veiligheidsdienst in hem een communist had gezien. Ten onrechte, zoals uit de archieven van de dienst is gebleken. Gisteren zegde minister Van Thijn (binnenlandse zaken) toe te zullen onderzoeken hoe de inmiddels 72-jarige Rotterdammer kan worden gerehabiliteerd.

    NRC,

    Inderdaad, in het verzet heb ik veel, haast dagelijks met uw vader te maken gehad. Ik was toen communist, ik dacht tenminste dat ik het was. Op en top een militair, uw vader, en slim, hij zag niets over het hoofd, voorzichtig en niet bang.

    Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    Het rechtstreekse contact met de ellende en de uitbuiting van de arbeiders is een van de belangrijkste factoren die Engels er toe aanzetten om op 23-jarige leeftijd le verklaren dat hij communist is.

    http://www.vcp.nu/manifest/index_cm.htm

    In de jaren zestig leverde het communisme het geijkte vijandbeeld. Wie de heerschappij van het kapitaal en de opkomst van het globale kapitalisme aanvocht, was een communist en moest maatschappelijk worden uitgesloten.

    http://www.ping.be/jvwit/wittewerf3-4-2000.html,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een overtuigde communist

    In de Sovjet-periode was er gratis en goed onderwijs, gratis gezondheidszorg, bijna gratis huisvesting met alle voorzieningen (water, gas en elektriciteit). Het dagelijkse leven in Moskou was goed en hij kon zich na zijn studies nog gratis bijscholen. Hij was een paar keer van werk veranderd en had zo steeds nieuwe professionele uitdagingen gekregen. Maar als je het echt wilde maken, moest je wel als een overtuigde communist overkomen en vooral geen eigen mening formuleren.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    communist 2.0

    iemand die lid is van een communistische partij; lid van een communistische partij

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een communist…

    is een persoon

    • [Organisatie of instelling] is lid van een communistische partij

      Algemene voorbeelden


      Een communist heeft verrassend de gouverneursverkiezingen in de regio Leningrad gewonnen. In tegenstelling tot de stad die de naam Sint-Petersburg aannam, bleef de regio daarrond de benaming Leningrad behouden. De uittredende hervormingsgezinde gouverneur Aleksander Beljakov kreeg 31 percent van de stemmen, de communist Vadim Goestov 53 percent.

      De Standaard,

      Zeker is dat het omvergeworpen communistische regime de kiemen voor de miserie legde, maar gek genoeg is de zaak door zijn verdwijnen tegelijk erger geworden. Ten tijde van de communisten waren er weliswaar de beruchte voedseltekorten, waardoor de bevolking niet voldoende vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen naar binnen kreeg. Maar met het verdwijnen van de communisten stortte ook het gezondheidssysteem in elkaar, zonder dat het door iets anders werd opgevolgd.

      De Standaard,

      Mijn vader heeft nooit op de communisten gestemd, heeft het, voor zover ik hem ken, zelfs nooit overwogen.

      Voel maar, Jan Brokken,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Chinese communisten
      • de Franse communisten
      • de Russische communisten

      Vooral Tibet heeft het zwaar te verduren gehad. Sinds 1950 wordt dit land gedomineerd door China. Ondanks beloften over godsdienstvrijheid en respect voor de locale cultuur hebben de Chinese communisten geprobeerd de invloed van boeddhistische monniken op het dagelijks leven te ondermijnen. Tempels werden vernietigd; boeren werden gedwongen om communes te vormen.

      http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

      De opvolger van de eeuwige leider van de Franse communisten, Georges Marchais, wordt door vriend en vijand geprezen om zijn effectieve campagne. Marchais, die langer stalinist bleef dan iemand in Moskou van hem verwachtte, trok zich januari 1994 terug.

      NRC,

      De Russische communisten laten de kiezers nog steeds in het ongewisse over wat zij van plan zijn met de economie als ze aan de macht komen. Amper drie weken voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, blijven ze de publicatie van een economisch programma voor zich uit schuiven.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • de communisten in de regering
      • de communisten in het Russisch parlement

      Hij vertelt me dat hij oorspronkelijk uit Calcutta komt, waar het slecht zakendoen is, met de communisten in de regering.

      NRC,

      De communisten in het Russisch parlement dreigen met een afzettingsprocedure tegen president Boris Jeltsin, maar dat maakt in het Kremlin weinig indruk. De 65-jarige Jeltsin, die nauwelijks drie weken geleden een zware hartoperatie onderging, heeft de touwtjes weer stevig in handen.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • de communisten van Mao Zedong
      • de communisten van Rifondazione Comunista

      Taiwan wordt geregeerd door de Chinese nationalisten. Die vluchtten naar het eiland toen ze in de burgeroorlog met de communisten van Mao Zedong de nederlaag leden.

      De Standaard,

      Verwacht wordt dat Prodi's Olijfboom-coalitie, die vorige maand als winnaar uit de stembus kwam, haar volledig program woensdag in de Senaat bekend maakt. Dan komen er vertrouwensstemmingen in beide Kamers van het parlement. Het is zo goed als zeker dat Prodi het vertrouwen krijgt, dankzij de beloofde steun van de communisten van Rifondazione Comunista.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de socialisten en communisten
      • communisten en nationalisten

      Bij de plaatselijke verkiezingen in de vroegere Sovjet-republiek Moldavië heeft de Agrarische Democratische Partij (ADP) van president Mircea Snegur gisteren gewonnen. De pro-Roemeense oppositiepartijen zijn de grote verliezers. Volgens de eerste uitslagen heeft de ADP in de meeste plattelandsdistricten de meerderheid gekregen. Op de tweede plaats komen de socialisten en communisten.

      NRC,

      De voorzitter van de Doema, de communist Gennady Seleznjov, verwacht dat het parlement akkoord zal gaan met de herbenoeming van premier Viktor Tsjernomyrdin. Communisten en nationalisten domineren de Doema, het Russische parlement. De president kan het parlement ontbinden als zijn keuze van een premier drie maal op verzet stuit.

      De Standaard,

      voorafgegaan door als


      • als communist

      De Palestijnse schrijver Emile Habibi is op 73-jarige leeftijd in Nazareth aan de gevolgen van kanker overleden. Hij zetelde jarenlang als communist in het Israëlische parlement en was een voorvechter van het vreedzaam samenleven van Israëliërs en Palestijnen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen