detaillist


detaillist 1.0

iemand die in de detailhandel werkzaam is; kleinhandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een detaillist…

is een handelaar; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   De omzet per kubieke centimeter schapruimte ligt vaak door de relatieve onbekendheid van het merk te laag voor de winkelier. Dit belemmert de groeit van het merk, waardoor de onderneming in een soort vicieuze cirkel zit. Door handig gebruik te maken van Internet als communicatie- en distributiekanaal kan de onderneming wellicht voldoende schaalgrootte krijgen om zo deze cirkel te doorbreken. De macht van de detaillist neemt af en kleinere merken krijgen een kans om te groeien.

   http://www.notenbomer.nl/publicaties/branding_op_internet_www.htm

   Het vrijwillig filiaalbedrijf. Dit is ontstaan doordat een groothandelsonderneming aan de detaillisten die producten van haar betrekken, bepaalde faciliteiten ging verschaffen. Voorbeelden van deze faciliteiten zijn het verlenen van kredieten voor de inrichting van een detailhandelsvestiging en de financiering van de voorraden.

   http://www.NMa-org.nl/

   De trends (hogere kostendruk, steeds veeleisendere klanten, mondialisering en de toenemende invloed van de technologie) beïnvloeden niet alleen de manier waarop producenten hun kanaalactiviteiten moeten bekijken en beheren, maar ook de manier waarop tussenhandelaren zoals groothandelaren en detaillisten hun diensten moeten aanpassen om te voldoen aan de behoeften van hun doelgroep.

   tom.uni.be/groep3/marketing.doc,

   Verkoop van blikjes betekent ook de verplichting voor detaillisten om blikjes in te nemen. Na de invoering van statiegeld op blikjes zal deze verpakking om die reden door detaillisten uit de schappen worden geweerd.

   http://www.kringloopblik.nl/over-skb.nl_NL.html

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • detaillist in kindermode
   • detaillist in mannenkostuums

   Bengels is het grootste vakblad voor de detaillist in kindermode.

   http://www.schoenvisie.nl/adverteren.php,

   Anders dan de concurrenten in Parijs (SEHM) en Keulen (de Herren Mode Woche) is de Nederlandse beurs met 107 stands en een omvang van 3.500 vierkante meter niet zo groot, maar wel overzichtelijk en zeer gespecialiseerd. De detaillist in mannenkostuums kreeg in ieder geval een idee hoe hij in het winterseizoen 95-96 op een modieus verantwoorde manier in de haperende markt kan overleven.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   detaillist 2.0

   bedrijf dat zich toelegt op de kleinhandel of detailhandel; kleinhandelsbedrijf
   Zie ook : kleinhandel

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een detaillist…

   is een bedrijf

     Algemene voorbeelden


     De Belgische groothandel en detaillist Colruyt zet volgende week voet op Nederlandse bodem. In Eindhoven opent het bedrijf een biologische supermarkt.

     www.foodrank.eu/.../a765fe5a5f53699d0bf6215cf42fbceb

     Toen de Franse detaillist Carrefour in december 2000 de Japanse markt betrad, kreeg het te maken met vijandige groothandelaren.

     http://books.google.nl/books?id=MwbT5MpdUS4C&pg=PA809&lpg=PA809&dq=%22detaillist+carrefour%22&source=bl&ots=ZiF29CYhKS&sig=wOKkXnjCRE9RArB8GrWZihyoMFw&hl=nl&ei=SSHYSo7WCYHp-Qa0udzBDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CAoQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22detaillist%20carrefour%22&f=false,

     Markant omvat 7 groothandelbedrijven die totaal 2.448 detaillisten bedienen.

     NRC,

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: in

     • detaillist in kleding
     • detaillist in woninginrichting

     Macintosh, detaillist in kleding (Superconfex), woninginrichting (onder meer Kwantum Hallen) en auto- en fietsaccessoires (Halfords), had volgens de bestuursvoorzitter ondanks de marktomstandigheden een "bevredigend jaar".

     NRC,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen