kleinhandelaar


kleinhandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep waren in kleine hoeveelheden of aantallen direct verkoopt aan particuliere verbruikers; detailhandelaar; ook: het beroep van kleinhandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleinhandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Plaats] werkt in een winkel
 • [Activiteit of handeling] koopt handelswaar in en verkoopt deze verder
 • [Wijze] koopt kleine partijen en verkoopt deze in kleine hoeveelheden en aantallen die zijn afgestemd op de behoeften van de particuliere verbruiker; werkt vaak op zelfstandige basis voor een eigen klein winkelbedrijf, in tegenstelling tot bv. verkoopsketens
 • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere verbruiker
 • [Betrokkene] koopt bij de groothandelaar of bij de grossier

Algemene voorbeelden


Wie als beginnende kleinhandelaar wil starten in de distributiesector, moet een distributieattest hebben. Het attest is niet vereist voor de groothandel, voor de dienstverlenende sector en voor de ambulante handel (leurhandel).

http://www.advocaat.be/publiek/online/o0015.htm

Healey Baker deed ook onderzoek naar de wereldwijde doorbraak van shopping-centra [...]. Healey waarschuwt er projectontwikkelaars voor dat in België "wetgeving voorgesteld wordt die de belangen van de gevestigde kleinhandelaars moet beschermen tegen de komst van hypermarkten".

De Standaard,

Drie maanden voor de ramp in Enschede, op 1 februari 2000, is de Belgische reglementering inzake feestvuurwerk voor het brede publiek ingrijpend gewijzigd. Sindsdien moeten alle kleinhandelaars die feestvuurwerk willen verkopen een vergunning voor de opslag van springstoffen hebben, en bestaan er ook duidelijke lijsten van wat aan privé-personen mag worden verkocht en wat niet.

http://www.gva.be/dossiers/-v/vuurwerk/picque.asp,

Vanaf december kan de massa kleinhandelaars zich in zes vestigingen van de keten gaan bevoorraden. In Polen zijn immers nauwelijks groothandelaars.

De Standaard,

Kleinhandelaars hebben andere troeven dan elektroketens [....]. Bij aankoop van een televisie [...] of wasmachine betaal je meestal niet alleen voor een tastbaar product, maar ook voor de dienstverlening achteraf [...]. Vaak is het ook niet duidelijk wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn bij de diverse aanbieders. Lokale handelaars spelen andere troeven uit dan de grote elektroketens.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • kleinhandelaar in schoenen
 • kleinhandelaar in textielwaren
 • kleinhandelaar in vis
 • kleinhandelaar in zuivelproducten

Schriftelijke proef van 19 november 2005 [...]. Een kleinhandelaar in schoenen heeft zijn BTW kwartaalaangifte voor het eerste kwartaal van 2004 ingediend [...]. Geef [...] alle operaties zowel wat betreft de aangifte als de betaling die moeten vervuld worden door deze belastingplichtige.

http://www.ipcf.be/Uploads/Documents/doc_169.pdf,

In bepaalde beroepen is de belastbare omzet afhankelijk van de aankopen of de geleverde prestaties. Hiervan bestaan geen facturen. Tot deze beroepen behoren: apotheker, bakker, banketbakker, boekhandelaar, caféhouder, detaillist of kleinhandelaar in vis, detaillist of kleinhandelaar in zuivelproducten, detaillist of kleinhandelaar in schoenen, detaillist of kleinhandelaar in tabaksfabrikaten, detaillist of kleinhandelaar in textielwaren, detaillist of kleinhandelaar in wild en gevogelte, detaillist of kleinhandelaar in levensmiddelen, drogist.

http://www.bedrijventekoop.be/artikelen/169/inschrijving-btw-en-personenbelasting/,

kleinhandelaar 2.0

bedrijf dat zich toelegt op de kleinhandel; kleinhandelsbedrijf

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleinhandelaar…

is een bedrijf

   Algemene voorbeelden


   In de Brusselse sterindex gingen Agfa-Gevaert en Delhaize flink onderuit. Agfa kreunde onder een negatief analistenrapport van zakenbank UBS, Delhaize zakte het meest sinds de kleinhandelaar begin november met een wisselvallig kwartaalrapport naar buiten kwam.

   http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/125716/2008/01/07/Agfa-en-Delhaize-fel-onderuit-op-Euronext.dhtml,

   De Halse kleinhandelaar Colruyt heeft over het derde kwartaal van zijn boekjaar 2007/08 een omzet geboekt van 1,507 miljard euro.

   http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/153473/2008/01/30/Goede-omzetcijfers-bij-Colruyt.dhtml,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • kleinhandelaar in kledij
   • kleinhandelaar in metalen

   Ook Chico, een kleinhandelaar in kledij zal de SAP-technologie uitrollen. Met SAP for Retail hoopt Chico een uniformiteit te krijgen binnen de verschillende merken van het bedrijf en z'n groeiplannen te kunnen doorzetten. Het SAP retailpakket bevat applicaties voor marktonderzoek en productstrategie, financiën, aankoop, supply chain management en product lifecycle management.

   http://www.businesslogistics.com/Pop/MailerPreview.aspx?_vs=0_n&id=168,

   De firma SCB is groot- en kleinhandelaar in ferro en non-ferro metalen, smeedwerk en bevestigingsmaterialen.

   http://www.scb.be/firma.htm