e-


e- 1.0

langs elektronische weg, via het internet of door middel van elektronica; aan elektronica of het internet gerelateerd; digitaal; elektronisch
Dit woorddeel is een verkorting van het Engelse bijvoeglijke naamwoord electronic en wordt doorgaans op zijn Engels (als 'ie') uitgesproken. Het is het eerste deel van samenstellingen en geeft aan dat het tweede deel langs elektronische weg tot stand komt (bv. via internet: de elektronische/digitale snelweg) of door middel van elektronica werkt (bv. met een microchip). In veel gevallen kun je e- vervangen door internet(-) of door digitaal/digitale.

Algemene voorbeelden


Zakelijke dienstverlener PricewaterhouseCoopers pompt de komende drie jaar een bedrag van twee miljard dollar in de ontwikkeling van eigen e-handelactiviteiten. "Als wij niet zouden geloven in de extra winstgevendheid van e-business, zouden wij niet zoveel investeren." [...]. PwC gelooft heilig in de toekomst van zakendoen via het internet. De zakelijke dienstverlener voorspelt ook dat het voorvoegsel 'e-' zal komen te vervallen en dat e-handel synoniem zal worden voor zakendoen.

https://www.agconnect.nl/artikel/pricewaterhousecoopers-pompt-geld-in-elektronische-handel,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


e- 2.0

door een elektromotor aangedreven; elektrisch aangedreven; elektrisch
Dit woorddeel is een verkorting van het Engelse bijvoeglijke naamwoord electric en wordt ook op zijn Engels (als 'ie') uitgesproken. Het is het eerste deel van samenstellingen en geeft aan dat het tweede deel, dat eigenlijk altijd een vervoermiddel betreft, door een elektromotor wordt aangedreven.

Algemene voorbeelden


Mijn lesauto was een witte Hyundai Lantra, begin jaren negentig nog zonder voorvoegsel E.

https://www.autoweek.nl/columns/artikel/van-lantra-naar-i40/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen