energieflauwte


energieflauwte 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

periode van tegelijk optredende duisternis en windstilte, waarin er weinig tot geen energie kan worden opgewekt door zonnepanelen en windmolens; dunkelflaute

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een energieflauwte…

is een periode

      Algemene voorbeelden


      Wind- en zonne-energie vormen, als duurzame energiebronnen, het hoofdbestanddeel van de energietransitie naar klimaat-neutrale technieken. Maar zon en wind zijn niet continu aanwezig ("energieflauwte"). Die energieflauwte treedt echter gedurende slechts korte perioden op. Kerncentrales zijn niet gemaakt om snel de elektriciteitsproductie op te voeren en weer terug te draaien om zo'n tijdelijk tekort op te vangen. Ze zijn ontworpen om vooral continu te werken, als basisvoorziening.

      https://www.laka.org/nieuws/2023/kerncentrales-in-nederland-onnodig-en-onverantwoord-20480?amp,

      In Nederland sloeg de netbeheerder eind april 2018 ook al eens groot alarm vanwege een dunkelflaute. Hoe vaak we periodes mogen verwachten waarbij zowel de wind stilvalt als de zon zich amper laat zien, is onduidelijk. Nederlandse experts rekenen op zo'n energieflauwte "eens per twee jaar".

      Het Nieuwsblad,

      Weinig wind- en zonne-energie: energieflauwte in Nederland. Op dagen met zowel weinig wind als weinig zon kan er gebrek ontstaan aan wind- en zonne-energie.

      https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/dagen-met-weinig-wind-en-zon,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2021