expert


expert 1.0

iemand die beroepsmatig van een bepaald onderwerp veel afweet; iemand die voor zijn beroep op een specifiek terrein deskundig is; iemand die op een bepaald gebied vakbekwaam is; deskundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een expert…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Maar wanneer die experts min of meer onder controle werken van het Britse ministerie van Landbouw, rijzen vragen naar hun onpartijdigheid.

      De Standaard,

      Kamervoorzitter Raymond Langendries had eerder aan de minister laten weten dat de twee experts geen inzage krijgen in de verklaringen, die getuigen voor de Bende-kommissie achter gesloten deuren aflegden. De Vlaamse partijen zijn het met dit standpunt oneens. Minister De Clerck zei dat hij volgens de wet rekenschap kan vragen aan al wie bij het onderzoek is betrokken.

      De Standaard,

      Op 25 oktober 1972 ten slotte bracht Merckx het werelduurrecord in Mexico op 49.431 meter. "Ik houd van de overwinning", zei hij, "vanwege de innerlijke rust die ze me geeft." Dat noem ik een expert, iemand die weet waarover hij het heeft. Zo iemand gebruikt geen woord te veel. In wezen zijn het altijd de amateurs, de wijsneuzen, die bepaalde verschijnselen en verrichtingen benaderen alsof ze nodig moeten worden uitgelegd.

      NRC,

      Experts pleiten er voor kinderen pas op hun zesde of zevende aan een toets te onderwerpen.

      NOS Nieuws,

      Bovendien moet er een adviescommissie komen waarin experts en vertegenwoordigers van de overheid zetelen.

      De Standaard,

      Op 25 april heeft een openbare hoorzitting plaats, waarop experts hun licht zullen laten schijnen over grondwettelijke aspecten, economische problemen, de neutraliteitskwestie, enz.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • adviseren

      De softwaregoeroe en overlevingsdeskundige schrijft dat de zogenaamde experts die de Amerikaanse overheid adviseren, economen zijn die "nog geen computer zouden herkennen als ze over één struikelden."

      http://www.computable.nl/artikels/archief9/d41rs9wt.htm,

      Lioen zat ook in een groep van experts die de registratiekamer adviseerde bij een rapport over het gebruik van e-mail en internet op het werk.

      NRC,

      Telefonisch geraadpleegde experts adviseerden daarna de boeken meteen te bevriezen.

      NRC,

      • betwijfelen
      • twijfelen

      Maar experts betwijfelen of Xpider veel nuttige gegevens boven water weet te halen.

      http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=167847,

      Het blijft intussen gissen naar wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de verspreiding van miltvuur in de VS. Experts betwijfelen steeds openlijker dat dit het werk kan zijn van Osama bin Laden.

      Het Financieele Dagblad,

      De grote vraag is evenwel of de leasemaatschappij het volle bedrag voor de vliegtuigen wil betalen. Financiële experts betwijfelen dat ten zeerste en voorspellen dat Fokker eerst nog aanzienlijke bedragen op die toestellen als verlies zal moeten afboeken.

      NRC,

      Blijkbaar was Mercator van oordeel dat de beschikbare kaarten van Lombardije niet voldeden, want hij tekende er twee eigenhandig en stopte ze in het bundel. Het zijn de enige autografen die van hem bekend zijn. Als ze authentiek zijn tenminste, maar daar twijfelen zelfs de meest kritische experts niet aan.

      De Standaard,

      Maar geen enkele expert twijfelt aan de technologische superioriteit van de Amerikaanse kernmacht.

      De Standaard,

      Voor zover bekend komt het boekje in geen enkele collectie voor. Wel wordt het genoemd in het in 1981 verschenen Archief Reve [...]. Bij die uitgave maakte men gebruik van foto's waarop het boekje bladzijde voor bladzijde staat afgebeeld. Omdat het boekje zelf echter nog nooit is gesignaleerd, gingen steeds meer experts twijfelen aan de authenticiteit ervan.

      NRC,

      • stellen
      • zeggen

      De experts van Euroconstruct stellen ten slotte dat hun verwachtingen in verband met een voortzetting van de groei van de Europese bouwnijverheid bevestigd worden door de bij de aannemers uitgevoerde enquêtes, die op bevredigende orderboekjes wijzen!

      http://cobobru.cobonet.be/doc/docHG/2001/01/europese%20bouwnijverheid.pdf,

      Een expert stelt ronduit dat sommige mannen katholieke priester willen worden "vanwege de toegang die ze tot kinderen krijgen".

      http://www.gaybelgium.be/content/EpZlFkEuEZaWvXlfKN.shtml,

      Een expert zei tegen de Washington Post dat hij daaruit opmaakt dat er twee bommen tegelijkertijd tot ontploffing zijn gebracht.

      http://oud.refdag.nl/bui/980530bui02.html,

      Rond 1986, was er een scene in Detroit - de stad van Motown en funk - die futuristische stijl van muziek maakte [...]. De experts zeggen dat het een fusie is tussen Amerikaanse funk en Europese synthesizer muziek.

      http://users.pandora.be/beldance/frames.htm

      • onderzoeken

      Dit decreet versoepelt het strikte bankgeheim en laat een team van historici en andere experts onderzoeken of het neutrale Zwitserland zich tijdens en na de tweede wereldoorlog behoorlijk gedroeg.

      De Standaard,

      De vier experts onderzochten of de Vlaamse universiteiten genoeg doen om de kwaliteit van hun onderzoek op te krikken.

      De Standaard,

      Nederland en de Antillen bekijken binnenkort de resultaten van het opsporen van drugs door de Nederlandse marine in het Caraïbisch gebied. Experts zullen onderzoeken of de missie moet worden voortgezet.

      NRC,

      • een plan opstellen
      • een lijst opstellen

      De militaire experts van vijf Afrikaanse landen stelden in het Tanzaniaanse Arusha een plan op voor een multinationale legermacht die de etnische zuiveringen in Burundi moet stoppen.

      De Standaard,

      De experts van de commissie stellen een lijst met namen op, waaraan telkens de mogelijke fouten en verantwoordelijkheden worden gekoppeld.

      De Standaard,

      • verwachten
      • voorspellen
      • voorzien

      De meeste experts verwachten dan ook dat het regime uiteenspat, en dat kan volgens hen evengoed volgende week als over vijf of zes jaar gebeuren.

      De Standaard,

      Het systeem van kilometerheffing wordt gecontroleerd door de boordcomputer, waarvan experts verwachten dat deze tussen nu en vijf jaar in iedere nieuwe auto standaard wordt ingebouwd.

      De Telegraaf,

      En het ergste hebben we nog niet gezien: tegen 2005 verwachten experts een toename van het personenwagenverkeer met 40 % en van het vrachtwagenverkeer met meer dan 100 %!

      De Standaard,

      De e-bom bijvoorbeeld, ook wel de High Power Microwave-bomb genoemd, zal het paradepaardje worden van de Amerikaanse slagkracht en wellicht als eerste wapen ingezet worden, voorspellen experts.

      De Morgen,

      De VS kregen er - de landbouwsector niet meegeteld - 118.000 banen bij, een stuk minder dan de 179.000 die experts hadden voorspeld.

      De Standaard,

      Maar experts voorzien ook een vergrote belangstelling uit de VS voor beleggen in Europa, ook in obligaties.

      http://krant.telegraaf.nl/krant/actueel/euro/teksten/euro2.beleggingsportefeuille.html,

      Bij de dollar voorzagen drie experts een ongeveer gelijk niveau ($1 per euro), de overige 79% verwachtte een aanzienlijke dollardaling.

      http://www.harbrinknuman.nl/

      • wijzen op

      Overdag rijden met de dimlichten aan zou het aantal ongevallen sterk verminderen [...]. Experts wijzen ook op nadelen van het systeem: verblinding van andere weggebruikers, de remlichten die minder goed opvallen én de verminderde zichtbaarheid van motorrijders en andere zwakke weggebruikers.

      http://www.komopstraat.be/vgbart.php?id=55,

      Het graf van koningin Nefertari [...] is zaterdag voor het eerst sinds de ontdekking in 1904 opengesteld voor het publiek [...]. De wandschildingen hebben zo'n heldere kleuren, dat het lijkt of ze recentelijk werden aangebracht [...]. In juli, toen journalisten de kans kregen het graf te zien, wezen experts al op het gevaar van verhoogde luchtvochtigheid door ademhalende toeristen. Zij vrezen dat de kleuren vervagen en dat de gevoelige pleisterlaag waarop de schilderingen aangebracht zijn, zal loskomen.

      De Standaard,

      Experts wijzen erop dat zowel Labour-leiders als Margaret Thatcher geklaagd hebben over de tegenwerking van de administratie.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • een expert aanstellen
      • een expert inschakelen

      Volgens het schattingsverslag bedraagt de schade ongeveer 85 miljoen frank, maar de verzekeraar heeft een eigen expert aangesteld om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

      De Standaard,

      De rechtbank stelde een expert aan, maar die werkt ook voor de verzekering van de architekt. Hij werd gewraakt. Weer maanden uitstel. Een andere expert gaf Van Impe grotendeels gelijk. Hij legde 80 % van de schuld bij de architekt, 10 % bij de aannemer en evenveel bij de bouwheer. De schade raamt hij op 4,7 miljoen frank.

      De Standaard,

      De organisatoren hadden twee experts ingeschakeld om alles te laten controleren en de resultaten door te geven aan het Guinness Book of World Records.

      De Standaard,

      Ze gingen verder akkoord met het aanbod van de internationale gemeenschap om een 'militaire expert' in te schakelen die de supervisie krijgt over de samenvoeging van de legers van beide partijen en de schepping van een gezamenlijk opperbevel.

      NRC,

      • een expert raadplegen

      De Brusselse rechter stelde, nadat hij een expert had geraadpleegd, verschillende prijsvorken voor naargelang het soort gegeven.

      De Standaard,

      De inzet van ICT kan leiden tot versterking van het leggen van relaties. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker contacten met anderen leggen, een groot aantal bronnen en experts raadplegen, 'rustiger' samen leren (zonder gestoord te worden), rollen verdelen en onderlinge feedback voorbereiden.

      http://e-learning.surf.nl/e-learning/artikelen/2326,

      Velge dacht: machtige mannen hebben de neiging te geloven dat wat ze niet kennen, overbodig is, ze raadplegen een expert en laten die verstaan dat hij alleen maar een specialist is die niets snapt van de grote lijnen.

      De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

      met adjectief ervoor


      • aanwezige experts

      De aanwezige experts rapporteren alleen aan de geheime dienst die hen stuurde.

      Trouw,

      Voor wat de zaak Kalanke betreft, stelden de aanwezige experts dat het Europese Hof een regionale instantie is en het dus geen hinderpaal vormt om zich tot de internationale VN-organen te wenden.

      De Standaard,

      U kunt bijzondere zaden kopen; uitleg over hoe en wanneer u moet zaaien krijgt u er meteen bij van de verschillende aanwezige experts.

      http://www.bio.uu.nl/botgard/

      • een academisch expert
      • academische experts
      • wetenschappelijke experts

      Op het einde van het academiejaar zat de DIB-coördinator als leidend academisch expert de TEMPUS-selectie voor Albanië voor.

      http://allserv.rug.ac.be/~adcokere/dibsite/algemeen/verslag.htm,

      De amateur houdt zich ook verre van de grote Amerikaanse stichtingen, want die hebben academische experts in dienst om onderzoeksprogramma's uit te voeren ter bevordering van politieke en commerciële doelstellingen.

      NRC,

      Wij hebben met het regeerakkoord de opdracht om na te denken, te leren van de fouten van het verleden, en te luisteren naar artsen, managers en verpleegkundigen die het echte werk doen, te studeren op betere stelsels in andere landen, en te profiteren van academische experts op het terrein van de gezondheidszorg.

      Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

      Een al langer sluimerende gedachte werd geactiveerd door een kort bericht in dezelfde krant over de zogeheten 'bolblikseminslag' die in Emmen de nodige schade heeft aangericht. Zelfs dit tamelijk inzichtelijke natuurverschijnsel bleek de dag erna aanleiding te zijn voor verwarring en verschil van mening bij de wetenschappelijke experts.

      NRC,

      De leden van een Wetenschappelijke Commissie oefenen hun taak ten persoonlijke titel uit als wetenschappelijke experts in hun gebied en niet als vertegenwoordigers van de universitaire of wetenschappelijke instellingen waaraan zij verbonden zijn, wat een serene en objectieve evaluatie garandeert.

      http://sun.fwo.be/index.php?lang=

      • buitenlandse experts
      • een internationale expert
      • internationale experts

      In ieder geval wordt het Nederlandse onderwijs en onderzoek door visitatiecommissies, veelal samengesteld uit buitenlandse experts, over het algemeen als behoorlijk tot zeer goed beoordeeld.

      NRC,

      Volgens buitenlandse waarnemers was het bericht bedoeld om te tonen dat de strijdkrachten van de Volksrepubliek beter geoefend zijn dan buitenlandse experts denken, en dat ze ook een reëel aanvallend vermogen hebben.

      De Standaard,

      Een internationaal expert analyseert momenteel de procedures en de trajecten die overdag op Brussel-Nationaal worden gebruikt.

      http://www.isabelledurant.be/nl/trans/index_air.htm

      Het eerste bicultureel project werd opgezet in 1981. De fase van het experimenteren is al een tijd voorbij. Het project werd midden van de jaren tachtig door internationale experts positief beoordeeld. De eerste biculturele kinderen zitten nu in het hoger onderwijs.

      De Standaard,

      De VVV-praeses voegde eraan toe dat de reeds genoemde versterking van de informatievoorziening volgens internationale experts daarbij één van de belangrijkste voorwaarden voor de toekomstige toerist en recreant is.

      Meppeler Courant,

      In drie jaar tijd steeg de werkgelegenheid er van negenhonderd naar ruim tweeduizend plaatsen, en de joint venture werd door internationale experts uitgeroepen tot de op één na de meest suksesvolle in China.

      De Standaard,

      • een economische expert
      • een financieel expert
      • een fiscaal expert
      • een forensisch expert
      • een gerechtelijk expert
      • een juridisch expert
      • een militair expert
      • een politiek expert
      • een technisch expert
      • economisch experts
      • economische experts
      • financiële experts
      • fiscale experts
      • forensische experts
      • gerechtelijke experts
      • juridische experts
      • medische experts
      • militaire experts
      • politieke experts
      • technische experts
      • veterinaire experts

      De Duitse raad van economisch experts, de zogenaamde "Vijf Wijzen", denkt dat Duitsland in 1997 de normen voor toetreding tot de Europese muntunie niet haalt.

      De Standaard,

      Hoe verklaart u dat de Tobin-taks onder politieke activisten zoveel bijval kent, terwijl economische experts hem bekritiseren.

      http://www.knack.be,

      Economische experts verwachten echter dat de traditionle voorjaarsvraag naar woningen de bouwcijfers weer zal opjagen, vooral als de kosten voor de hypotheken blijven dalen.

      NRC,

      "Er is een fascinerende race van de grote chemische bedrijven bezig om te participeren in Aziatische chemiefabrieken", zei Ralf Gronych, een ekonomische expert van de Duitse scheikundereus Basf tijdens de Cefic-konferentie.

      De Standaard,

      De helpdesk moet juristen en financiële experts goed kunnen adviseren, o.a. over de implicaties van de Brusselse regelgeving.

      http://www.awt.nl/nl/,

      De term "financieel expert" dient door de SEC te worden gedefinieerd waarbij in aanmerking wordt genomen of een persoon middels opleiding of ervaring beschikt over inzicht in algemeen aanvaarde grondslagen voor waardering en resultaatbepaling in jaarrekeningen, ervaring met het opstellen of controleren van jaarrekeningen van grotendeels vergelijkbare ondernemingen, de toepassing van dergelijke grondslagen bij de verantwoording van schattingen, transitoria en reserves, ervaring met interne beheersingsmaatregelen en inzicht in de rol van het audit committee.

      http://www.kintraco.nl/sarbanes%20oxley%20act%20samenvatting.htm,

      Elke auto-bezitter betaalt gemiddeld zo'n 73.000 frank aan de fiskus. "Dit is voor veel mensen een sociaal drama omdat de auto onbetaalbaar wordt", zegt Rik Daems, financieel expert van de VLD-Kamerfraktie. Hij vindt dat de Vlaamse overheid de verhoging van de verkeersbelasting moet blokkeren.

      De Standaard,

      Een typisch geval waarin een belastingplichtige op zo'n inschikkelijkheid kan rekenen, is wanneer hij voor zijn operaties het advies van fiscale experts heeft ingehuurd. In dat geval kan hij moeilijk van kwade trouw worden beschuldigd.

      De Standaard,

      Nu mag immers iedereen die daar zin in heeft, een bordje op de deur hangen met ronkende titels zoals fiscalist, fiscaal expert of belastingadviseur.

      De Standaard,

      "Als werkgever ben je zo verplicht maandelijks de tandenborstels te tellen." En zo zijn er volgens de fiscaal expert meer belastingregels die schier onuitvoerbaar zijn.

      http://www.belastingzaken.nl/Media/TG8.htm,

      Politiemensen en forensische experts doen onderzoek bij de pier van Brighton, waar de IRA zaterdag een bom had gedeponeerd.

      NRC,

      "Alle zes slachtoffers die gisteren werden opgegraven, droegen burgerkleding. Het betreft blijkbaar volwassenen", zei John Gerns, forensisch expert van het vijf man tellend onderzoeksteam. "We hebben zeker te maken met een massagraf."

      De Standaard,

      Drie gerechtelijk experts vonden toen in een rapport over het financiële reilen en zeilen van Boelwerf de vastgoedoperatie "genendele verantwoord".

      De Standaard,

      De autozwendel [...] wordt door sommigen ook in verband gebracht met Georges Zicot, de hoofdinspecteur bij het parket van Charleroi die in de loop van het onderzoek naar de bende rond Marc Dutroux werd aangehouden. Zicot wordt verdacht van medeplichtigheid aan de autotrafiek van de bende-Dutroux [...]. Maar dat hoeft niets te bewijzen tegen hem: als gerechtelijk expert in autodiefstallen is het maar normaal dat Zicot de onderwereld van Charleroi door en door kende.

      De Standaard,

      Volgens Mahieu gaat het om een van de grootste fraudezaken in de Belgische financiële wereld. Hij verwijst naar een verslag van een gerechtelijke expert, aangesteld door onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen, dat stelt dat onder meer de jaarrekeningen van Assubel, de waarderingsregels en de verslagen van de commissaris-revisor foute informatie bevatten.

      De Standaard,

      Het Deense ministerie van Kultuur heeft een nieuwe zendvergunning gegeven aan de nazi-groep DNB [...]. Volgens juridische experts kon de Deense regering niet anders dan de vergunning teruggeven, omdat de wet nazi-propaganda niet verbiedt, wel het aanzetten tot haat.

      De Standaard,

      Juridische experts menen dat er na de schikking van de Amerikaanse popster Michael Jackson in de zaak van beschuldiging van seks met een nu 14-jarige jongen meer claims kunnen komen van ouders wier kinderen zijn ranch Neverland bezochten.

      Meppeler Courant,

      Als onafhankelijk juridisch expert zal de notaris de partijen op gelijke voet behandelen en hen objectief en deskundig adviseren.

      http://www.notaris.be/

      Toch twijfelen de medische experts er niet aan dat het sterk psychisch getinte whiplash-syndroom een lichamelijke oorzaak heeft.

      http://www.tlichtpuntje.be/info/nekwiplash.htm

      Virus blijkt oorzaak van longziekte. Artsen in Hongkong en Duitsland hopen een stap dichter te zijn gekomen bij het achterhalen van de oorzaak van longziekte Sars [...]. Door de ontdekking wordt het eenvoudiger de diagnose te stellen bij nieuwe verdenkingen, zo verwachten medische experts.

      Het Parool,

      Nota bene de VS leverden in de jaren tachtig aan de Afghaanse rebellen honderden Stinger-raketten [...]. Militaire experts waarschuwden eind vorig jaar al dat niet uit te sluiten viel dat ze ooit met die eigen wapens zouden worden bestookt.

      De Morgen,

      De aanstelling van een internationale arbiter die bindende uitspraken doet in conflicten tussen de moslims en Kroaten, de benoeming van een militair expert die de supervisie krijgt over de samenvoeging van beide legers en de inschakeling van internationale bemiddelaars.

      NRC,

      Enkele militaire experts in Debré's omgeving overlegden met hoge officieren van het Burundische leger.

      NRC,

      Juristen en politieke experts uitten kritiek op de stembusgang.

      De Standaard,

      Diplomaten en politieke experts kijken verbijsterd naar de recente militaire aankopen van Botswana.

      De Standaard,

      Ben Hood (Kevin Kline) maakt zich zorgen om zijn promotie, Elena Hood (Joan Allen) houdt krampachtig vast aan het laatste strootje van haar huisvrouwschap, hun zoon Paul hunkert naar meisjes en dochter Wendy is al erg vroeg een politiek expert.

      http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

      Regeringen moeten inzien dat de interneteconomie regelingen vereist die radicaal verschillen van die van de oude industriële economie [...]. Gebruikers, ondernemers en technische experts moeten een maximale inbreng hebben in de beleidsvorming en internationale onderhandelingen.

      http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?articleID=DSM12042000_003,

      Volgens K. wordt van tevoren altijd naar de locatie gekeken, er was zelfs een technisch expert uit Denemarken gehaald om te onderzoeken of het katapulting mogelijk was op de kleine Brink in Dwingeloo.

      Meppeler Courant,

      Londen moet de veterinaire experts in Brussel er nu van zien te overtuigen dat de varkenspest onder controle is.

      De Telegraaf,

      Hij weigerde echter in te gaan op het krantebericht dat het hoofd van het departement Landbouw in 1993 een interne nota zou hebben rondgestuurd om veterinaire experts aan te zetten tot discretie in de gekke-koeienziekte (BSE).

      De Standaard,

      • een externe expert
      • externe experts
      • intern expert

      Grote bedrijven beschikken vaak zelf over arbeidsanalisten, maar KMO's zijn aangewezen op een externe expert.

      http://www.crif.be/uploadedFiles/DIENSTEN/Informeren_en_opleiden/mannequinsnumeriques02-nl.pdf,

      Hij beloofde alvast dat de bank zou meewerken om de ware toedracht te achterhalen. Ze trok al een team van externe experts aan om het dossier in Luxemburg te rekonstrueren.

      De Standaard,

      In de volgende vijf workshops is door verschillende externe experts een uiteenzetting gegeven over diverse scenarioplannings methodieken.

      http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

      WES zal voor deze opdracht een klankbordfunctie vervullen als intern expert, zowel inhoudelijk als voor de te hanteren methodes.

      http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rup/albertkanaal/albertkanaal.html

      • een onafhankelijk expert
      • een onafhankelijke expert
      • onafhankelijke experts

      "Bosnië is Europa's Angola", zei een onafhankelijk expert, met een verwijzing naar het Afrikaanse land dat na decennia van oorlog op sommige plaatsen letterlijk bezaaid ligt met mijnen.

      De Standaard,

      Dokter George Luterbach van het ministerie van Landbouw beklemtoonde zondag dat er geen enkel bewijs bestaat dat TSE overdraagbaar is op runderen of mensen. Een onafhankelijke expert van de universiteit van Calgary zei echter deze mening niet te delen.

      De Standaard,

      Afspraken met leveranciers leggen we vast, regelmatig gaan we zelf langs voor een uitgebreide controle of laten we door onafhankelijke experts een controle uitvoeren.

      http://www.ah.nl/nl/AH/content/onzeproducten/

      Vooreerst moet een groep onafhankelijke experts een inventaris opmaken van de kunstschatten in Noord-Cyprus in de staat waarin deze zich nu bevinden.

      De Standaard,

      In totaal werden zo'n 119 objecten door een groep van onafhankelijke experts en leden van natuur- en milieuorganisaties nogmaals kritisch tegen het licht gehouden.

      http://www.geo.uu.nl/ngv/index.html

      • een vooraanstaand expert
      • gezaghebbende experts
      • vooraanstaande experts

      Ten slotte heb ik in het aanhangsel van dit boek een geheel nieuwe bijdrage opgenomen over de laatste tocht van Jezus, de zogenaamde Via Dolorosa, speciaal voor dit boek geschreven door de vooraanstaande expert Magen Broshi.

      http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

      Op 13 en 14 juni organiseerde Infodrome een (besloten) 24-uur ontwerpsessie met negen gezaghebbende experts uit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld.

      http://www.infodrome.nl/infodromezine/e_zine9.html,

      Onder druk van Canada, de VS en Rusland wil de Europese Commissie de Europese Leefmilieuministers "vangen" door allerlei wrede klemmen op te dringen, die niet aanvaard worden door de meest gezaghebbende experts.

      De Standaard,

      Deze miskenning en hun isolatie meer dan moe, trekken de CVS-lijders, met de steun van een aantal vooraanstaande experts, aan de alarmbel.

      http://home.tiscali.be/be077857/medische/cfs/kranten/17april1996.htm,

      • een zogenaamde expert
      • zogenaamde experts

      Een andere zogenaamde expert, dhr. Hardin, stelt dat er geen hulp moet gegeven worden aan de armen, dat uithongering een oplossing biedt voor overbevolking.

      http://www.lsp-mas.be/lsp/bib/overbevolking.htm

      Yourdons argumentatie komt erop neer dat de zogenaamde experts - Greenspan incluis - of geen experts zijn, of niet weten waarover ze praten.

      http://www.computable.nl/artikels/archief9/d41rs9wt.htm,

      Ook dat is een van de gezamenlijke frustraties van de ouders: "Wat wij zeggen, wordt in de gewone pers altijd geïnterpreteerd en geanalyseerd door zogenaamde 'experts'."

      De Standaard,

      • een Amerikaans expert
      • een Belgische expert
      • een Franse expert
      • een Nederlandse expert
      • Amerikaanse experts
      • Belgische experts
      • Franse experts
      • Nederlandse experts
      • Russische experts

      David Stoll, een Amerikaans expert die het boek "Wordt Latijns-Amerika protestant?" schreef, wijst erop dat een kwart van de Indiaanse bevolking van Guatemala zich nu identificeert als evangelische protestanten.

      De Standaard,

      Amerikaanse experts zeggen dat het nog een dag of twee duurt voordat duidelijk wordt of het virus tijdig is ingekapseld.

      de Volkskrant,

      Jeltsins toenmalige "bewaarengel", generaal Alexander Korzjakov, zegt dat Jeltsin toen besliste zijn dochter Tatjana in de campagne te werpen. Tot dan had Tatjana [...] zich vooral met haar werk en haar gezin [...] bezig gehouden. Ze kreeg echter snel de smaak van de politiek te pakken, aldus de Amerikaanse experts die speciaal naar Moskou waren gehaald om Jeltsins imago bij te werken.

      De Standaard,

      Een Belgische expert van het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid is in Nederland om de Belgische methode te demonstreren.

      NRC,

      De Belgische expert die zal bepalen hoe de economische steun van ons land kan ingevuld worden, moest vorige week volgens Kapur nog aangesteld worden.

      De Standaard,

      Na de Witte Mars beloofde premier Dehaene een onderzoek naar de oprichting van een pendant van het Amerikaanse NCMEC [...]. Eerst wilde hij de zaak ter plaatse in Washington gaan bekijken [...]. Bij zijn terugkeer achtte de premier het wenselijk dat ook Belgische experts op studiebezoek gingen.

      De Standaard,

      Een Franse expert verklaarde aan Le Monde dat de slachting van veertigduizend dieren geen enkel nut heeft.

      De Standaard,

      Juppé herhaalde dat het Nederlandse drugsbeleid gevoelig ligt in Parijs, maar dat er al enkele maatregelen zijn genomen zoals de stationering van Franse experts in Den Haag.

      NRC,

      De benadering die toen werd uitgezet is eveneens deze van de Nederlandse expert terzake Hielke van der Meulen en Jan Bieleman van de Leerstoelgroep Agrarische Geschiedenis aan de Landbouwuniversiteit Wageningen.

      http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

      Van de Voorde gaat er van uit dat de Nederlandse experts die volgende week assisteren bij met name het openen van de graven, te werk gaan volgens gebruikelijke principes.

      Haagsche Courant,

      Het Russische ministerie voor kernenergie Minatom kwam met de gedachte een seminar voor Duitse journalisten te organiseren om Russische experts in de gelegenheid te stellen hun visie op de kwestie te geven.

      NRC,

      Russische experts schatten begin 1994 dat een derde van de tieners trachtte met werken aan de bak te komen.

      De Standaard,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een erkend expert
      • erkende experts

      Hij is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Max-Planck-Instituut in Keulen en internationaal een erkend expert op het terrein van arbeidsvraagstukken in Europees perspectief.

      http://www.democratisch-europa.nl/

      De tuinbouworganisaties vegen de vloer aan met dit rapport. De schrijvers zijn geen erkende experts en een cijfermatige onderbouwing van het rapport ontbreekt, stellen zij onder meer.

      Reformatorisch Dagblad,

      Het zit Roa dwars dat bij vaststellingen van overtredingen op de vogelbeschermingswet notoire vogelbeschermers als "partijdige" experts worden opgeroepen. Jan Rodts van het KBVBV is het met deze zienswijze niet eens: "De wettelijke lijst van erkende experts is nog niet samengesteld."

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • een expert bij het hof van beroep
      • een expert bij het Japanse Instituut voor Defensiestudies
      • een expert bij het Federaal Planbureau
      • experts bij de Wereldgezondheidsorganisatie
      • experts bij het internationale centrum voor wetenschappelijke en technische informatie

      De psychiater J.-M. A., expert bij het hof van beroep in Aix-en-Provence, had klacht tegen de drie ingediend.

      De Standaard,

      Kim junior wordt in de media uitvoerig bezongen als de Grote Leider [...]. Maar hij heeft nog steeds niet de functies van partijleider en staatshoofd. Waarom niet? Omdat Kim junior zijn vader zo lief had, dat hij de rouwperiode met nog een jaar heeft verlengd, zo luidt het officieel. Het klinkt erg ongeloofwaardig en voedt de speculaties over een machtsstrijd. Het weekblad Far Eastern Economic Review citeert professor Hideshi Takesada, een expert bij het Japanse Instituut voor Defensiestudies, die de uitleg niet zo gek vindt.

      De Standaard,

      Op een studiedag van het Belgisch Instituut voor Openbare Financiën maakte D. D., expert bij het Federaal Planbureau, de resultaten bekend van een onderzoek van de stelling dat de primaire uitgaven van de centrale overheid onder invloed van de federalizering, signifikant zijn afgenomen ten opzichte van een situatie zonder federalizering.

      De Standaard,

      Tijdens de meest recente bijeenkomst van experts bij de Wereldgezondheidsorganisatie in maart 2001, is geconcludeerd dat 6 maanden uitsluitend borstvoeding het beste is voor de gezondheid van jonge kinderen.

      http://www.lactatiekundige.com/

      De chef van de afdeling voor mathematische bediening van informatiesystemen [...] heeft tijdens zijn werk in een internationale groep van experts bij het internationale centrum voor wetenschappelijke en technische informatie op 14 en 18 juli buiten dienstverband twee ontmoetingen gehad met een buitenlandse specialist van deze groep.

      Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

      Voorzetsel: in

      • expert in vloerbedekking
      • expert in het civiel recht
      • expert in psychiatrie
      • expert in kernwapens
      • expert in seksuele delinquentie

      Door de jarenlange ervaring en het enorm uitgebreide gamma in linoleum, vinyl, tapijt alsook egalisaties, lijmen en toebehoren kan je op ons rekenen als expert in vloerbedekking voor zowel de particuliere als projectmarkt.

      http://www.forbopro.be/home_nl.phtml

      Hij zou, nu hij zo zoetjesaan toch een expert in het civiel recht was geworden, een proefschrift schrijven over het nut en mogelijk gebruik van artikel 1403 BW, aangaande aansprakelijkheid.

      Het overspelige gras, Louis Ferron,

      Zij is niet alleen expert in psychiatrie, maar ook in bijbelwetenschap.

      De Standaard,

      Het rapport van het Amerikaanse ministerie van energie stelt dat "de mogelijkheid voor de overtreding van exportcontrole wordt vergroot door grote voorraden splijtstoffen voor wapens, te weinig werk voor experts in kernwapens, slechte veiligheidsvoorzieningen voor installaties, behoefte aan harde valuta en de geringe belangstelling van sommige regeringen in controle op nucleaire produkten".

      NRC,

      Volgens professor Paul Cosyns van de UIA, expert in seksuele delinquentie, is pseudo-behandeling al jaren de regel bij gebrek aan opvangmogelijkheden.

      De Standaard,

      • experts in Canada
      • experts in Europa
      • experts in London
      • experts in Brussel
      • experts in de omgeving

      Wij hebben al enkele honderden boerengezinnen begeleid naar Canada en zij vinden het allemaal meer dan de moeite waard. En die moeite, die moeten we gewoon samen delen. We zijn experts in Canada en daar kunt u van profiteren.

      http://www.a-otten.nl/

      Bovendien kunt u altijd rekenen op de ondersteuning van onze experts in Europa, waar en wanneer dat ook nodig mocht zijn.

      http://www.integra-europe.nl/

      Experts in Londen becijferden dat 40 tot 60 procent van de belastinginkomsten door de brouwerij worden geleverd.

      De Standaard,

      Londen moet de veterinaire experts in Brussel er nu van zien te overtuigen dat de varkenspest onder controle is.

      De Telegraaf,

      Enkele militaire experts in Debré's omgeving overlegden met hoge officieren van het Burundische leger.

      NRC,

      Voorzetsel: overig

      • een expert inzake opiniepeilingen
      • een expert inzake lokale guerrillabewegingen
      • een expert inzake Duitsland
      • een expert inzake huisvestingsdossiers
      • een expert inzake mobiliteit
      • een expert inzake democratie en democratische structuren

      Joe Shumate is een expert inzake opiniepeilingen die nagaat hoe de campagne moet bijgestuurd worden om in te spelen op de gemoedsgesteldheid van het publiek.

      De Standaard,

      Volgens Carlos Tello, een expert inzake lokale guerrillabewegingen, kwamen de eerste zapatisten al in 1993 naar Guerrero en andere staten, om er boeren te organizeren.

      De Standaard,

      Mijn vriend Helmut, die bij ons in het gezin geldt als expert inzake Duitsland.

      Russendisco, Wladimir Kaminer,

      Bernard Hubeau wordt beschreven als een man met visie en een grote zin voor realiteit en organizatie, expert inzake huisvestingsdossiers en een objektief kenner van de migrantenproblematiek.

      De Standaard,

      Nog onrealistischer noemt Ramoudt het invoeren van een maximumsnelheid van 30km in de bebouwde kommen. "De man is expert inzake mobiliteit, dus weet waarover hij spreekt."

      http://www.belgischeunie.be/nederlands/indexnl.htm,

      Dieter en zijn vrienden zijn de vijftig voorbij, maar hun verwachtingen zijn die van jonge mensen. Je voelt je oud in hun gezelschap. Als westerling weet je zaken die zij nog niet weten en kan je je dus voordoen als expert inzake democratie en democratische structuren.

      Het onvermogen, Giovanni Peirs,

      Voorzetsel: op

      • een expert op het gebied van beleggingen
      • een expert op het gebied van eieren, larven, cocons en baby's
      • experts op het gebied van de genomica
      • experts op het vlak van seriemisdadigers
      • experts op het terrein van het Europees recht
      • experts op verschillende terreinen

      De raad van bestuur van Aegon is zijn expert op het gebied van beleggingen kwijtgeraakt aan concurrent Fortis.

      NRC,

      Bovendien ben ik een expert op het gebied van eieren, larven, cocons en baby's.

      Oud zeer, Mieke Gossaert-Verschuere,

      In de groep zitten niet alleen plantdeskundigen, maar ook nanotechnologen, ingenieurs en experts op het gebied van de genomica.

      Gazet van Antwerpen,

      Vandaag, tien jaar later, is Canter één van de experts op het vlak van seriemisdadigers.

      De Standaard,

      Wat betreft het aantrekken van experts op het terrein van het Europees recht merkt de commissie op, dat er tegen gewaakt moet worden dat dergelijke functionarissen als een- of tweelingen een geïsoleerde positie gaan innemen; zij dienen ingebed te worden in een structuur (zoals een centrale wetgevingsdirectie, een Europaforum).

      http://www.wetgevingsjuristen.nl/frameset3.html,

      Enkele bijeenkomsten waar wij experts op verschillende terreinen (economie, technologie en internationalisering) hebben geconsulteerd over hun visie op dit terrein.

      http://www.awt.nl/nl/,

      Voorzetsel: uit

      • experts uit het vak
      • experts uit het bouwmanagement
      • experts uit de administratie

      Productnoviteiten en vaktrends worden tijdens de EFFF door experts uit het vak grondig bediscussieerd en geanalyseerd tijdens workshops, seminars en forumdiscussies.

      http://www.efff.nl/nl/html/algemeen/Info/efff2003.asp,

      De onderzoekers diepten deze oorzaken op uit literatuurstudie en diepte-interviews met experts uit het bouwmanagement.

      Het Financieele Dagblad,

      Voor die campagne deed hij niet alleen een beroep op experts uit de administratie, maar ook op particuliere agentschappen.

      De Standaard,

      • experts uit beide landen
      • experts uit Capelle aan den IJssel
      • experts uit Zuid-Korea
      • experts uit ons land
      • experts uit de EU-lidstaten

      Van Britse zijde was via de ambassade in Den Haag eerder gewaarschuwd dat de mijnen mogelijk op de Nederlandse stranden terecht zouden kunnen komen [...]. Theoretisch is het mogelijk dat de kist het begeeft en dat de kleine mijnen alsnog in volle zee raken. Maar experts uit beide landen noemen de kans minimaal dat ze dan afdrijven naar Nederland.

      Meppeler Courant,

      Voor het daadwerkelijk beveiligen van een IT-systeem is volgens de expert uit Capelle aan den IJssel doorgaans een cultuuromslag nodig in een bedrijf.

      http://www.qcn.nl/services/index.html

      De honger zal zich dan vooral laten gevoelen in de steden, aldus experts uit Zuid-Korea.

      De Standaard,

      Later zal een delegatie van experts uit ons land een studiereis maken naar Washington.

      De Standaard,

      Het Permanent Veterinair Comité, met experts uit de EU-lidstaten, overlegt dinsdag in Brussel opnieuw over de zaak, zo kondigde de woordvoerster van eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid en Consumentenzaken) zaterdag aan.

      Haarlems Dagblad,

      Voorzetsel: van

      • een expert van het Instituut voor Internationale Betrekkingen
      • experts van de Wereldbank
      • experts van de Amerikaanse kustwacht
      • experts van de Verenigde Naties
      • experts van firma MTS

      Morgen in deze krant: een interview met een expert van het Instituut voor Internationale Betrekkingen in 's Gravenhage.

      De Standaard,

      Experts van de Wereldbank vrezen dat sommige landen niet uit hun moeilijkheden geraken als ze niet ten belope van negentig procent schuldkwijtschelding krijgen.

      De Standaard,

      Tien experts van de Amerikaanse kustwacht arriveerden gisteren op het getroffen San Cristobal-eiland gewapend met de modernste absorberingsmiddelen en chemicaliën die de biologische afbraak van de brandstof versnellen.

      De Telegraaf,

      De nationale kiescommissie (CNE) raamde, in samenwerking met experts van de Verenigde Naties, de uitgaven voor het grondwettelijk referendum en voor de presidents- en parlementsverkiezingen op 7,6 miljard Belgische frank.

      De Standaard,

      Het schepencollege nam gistermiddag kennis van het rapport van de externe experts van firma MTS en begint pas over drie weken met de bespreking ervan.

      De Standaard,

      • experts van landbouw
      • experts van hun eigen geschiedenis
      • experts van verschillende disciplines

      Nochtans hadden de experts van landbouw vroeger bitter weinig uit te staan met ontwikkelingssamenwerking, dat immers een aparte benadering vergt.

      http://www.knack.be,

      Al deze beweringen en mededelingen baseer ik op mijn ervaring met de VPRO-televisiefilm 1938-1948, waarin ongeveer dertig mensen als de experts van hun eigen geschiedenis optreden.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      Bij de voorbereiding waren experts van verschillende disciplines en vertegenwoordigers van veel maatschappelijke organisaties in Brabant betrokken.

      http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

      Voorzetsel: voor

      • een expert voor voorwerpen uit de oudheid
      • experts voor kinderrechten
      • experts voor digitale duurzaamheid

      Hoe kweek je meer begrip en bouw je een markt op? Door opgewekt mee te werken aan Tussen Kunst Kitsch, antwoordt Zilverberg. Bij het Avro-programma is ze al achttien jaar de expert voor voorwerpen uit de oudheid.

      NRC,

      Er komt voorts een commissie van experts voor kinderrechten.

      De Standaard,

      Op 15 december 2000 is het Europese project Nedlib (Networked European Deposit Library) afgesloten met een workshop waaraan 92 experts voor digitale duurzaamheid uit 22 verschillende landen deelnamen.

      http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_organisatie.html

      in voorzetselgroep


      • volgens experts
      • volgens een expert
      • volgens de expert

      De onderzeeër heeft geen kernwapens aan boord, maar volgens experts dreigt er niettemin een ecologische ramp vanwege de aanwezige nucleaire reactor.

      De Telegraaf,

      Volgens een expert van de Commissie werden geen beperkingen opgelegd voor het gebruik van de maïs.

      De Standaard,

      Het is volgens de expert nog maar de vraag of zo'n landingsbaan veel zou uitmaken, omdat de Syriërs ook in Beiroet veel in de melk te brokken hebben en ook het Libanese regeringsleger de zaken in de hoofdstad goed in de gaten houdt.

      De Standaard,

      Volgens experts organiseerde Goethals mogelijk via Sogespat een witwasoperatie, onder meer via KB-Luxemburg.

      De Standaard,

      Alhoewel de positie van de "f"-gaten van groot belang is, is het niet duidelijk of dit belang verbonden is met de gulden snede. Meer nog, de meeste van de huidige violen zijn niet geconstrueerd gebruik makend van dit getal. Maar het is zo dat, volgens experts, hun klank dan ook niet zo mooi is als die van een Stradivarius.

      http://www.kulak.ac.be/vwo/nl/vwowwwnl.html

      • een commissie van experts
      • een delegatie van experts
      • een groep van experts
      • een panel van experts
      • teams van experts

      Binnen enkele weken trekt een commissie van experts opnieuw naar Washington voor een technische en financiële analyse.

      De Standaard,

      Een delegatie van experts van de UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties voor cultuur, had vorige maand de vindplaats bezocht om zich over de prehistorische vondsten een oordeel te vormen.

      NRC,

      De diverse delegaties vragen Uefa daarom een groep van experts aan te stellen om de gesprekken met de Europese Kommissie te voeren.

      De Standaard,

      Het is de bedoeling dat de hele zaak in het najaar wordt geëvalueerd op een afsluitende conferentie in Zuid-Afrika, met de Zuid-Afrikaanse coauteurs van de grondwet en met het panel van experts onder leiding van professor Gerhard Erasmus van de universiteit van Stellenbosch.

      De Standaard,

      Wij hebben speciale, snel-inzetbare teams van experts paraat die we er direct op uit kunnen sturen als zich een kans voordoet. Die analyseren in korte tijd een interessant bedrijf, bekijken het lokale management en de marktkansen, en gaan na hoe zo'n faciliteit kan worden ingepast in onze structuur.

      NRC,

      • bestaand uit experts

      Dit agentschap zal de oorspronkelijke inspectietaken van Volksgezondheid en Landbouw hergroeperen en optimaliseren. Het zal gesteund worden door een Wetenschappelijk Comité bestaande uit nationale en internationale experts en door een Raadgevend Comité.

      http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

      Daartoe werd een werkgroep opgericht, de Vlaamse Werkgroep Inclusief Onderwijs, bestaande uit onafhankelijke experts uit de academische wereld, de scholengemeenschappen, de PMS-centra, de lerarenopleiding, het ministerie en ouderkringen.

      http://www.downsyndroom.org/pdfs/update45.pdf,

      met bijwoord ervoor


      • aldus de expert
      • aldus een expert
      • aldus experts
      • aldus de experts

      Achotegui heeft nog geen precieze statistieken over de verspreiding van de ziekte. "Het fenomeen is nog te nieuw en we moeten onze kennis nog verder uitdiepen", aldus de expert.

      De Standaard,

      De ervaring leert dat nieuwkomers bij dergelijke fondsen snel uitblijven en dat het systeem instort. "In Albanië", aldus een expert die bij de fondsen betrokken was, "bleven ze jaren bestaan omdat ze veel complexer waren."

      De Standaard,

      De omschakeling van pinautomaten is inmiddels voltooid, maar de aanpassing van muntautomaten zal iets langer duren, aldus experts van de bank.

      Reformatorisch Dagblad,

      Met een snelheidsreductie van slechts vijf kilometer per uur zouden er op de wegen in de Unie jaarlijks 11.000 doden en 180.000 gewonden minder vallen, aldus de experts.

      NRC,

      met substantief ervoor


      • een aantal experts
      • aantallen experts
      • een groep experts

      Hij heeft in februari 2000 een aantal experts bij elkaar geroepen en de nota die daaruit voortvloeide is zeer goed.

      http://www.11.be/index.htm?standpunten/belgie/rap2000/jaarrapport2000.htm&2

      We gaan in mei met een aantal experts proberen de commissie nieuw leven in te blazen, en kijken of vanuit de slachtofferzijde klachten kunnen worden ingediend over het optreden van een van de partijen.

      http://www.amnesty.nl/artikelen/NK-ART0449.shtml,

      Ook de dienstensectoren, vooral de niet-commerciële quartaire sector, namen in omvang toe en zogen grote aantallen experts op het gebied van de gammakennis op.

      http://www.eur.nl/fw/hyper/colleges/ontologiehyper/syllabusteksten/zijdergam.html

      Volgens een woordvoerder van de Nederlandse projectgroep beslist een groep experts onder aanvoering van een Noorse Navo-generaal binnenkort over de locatie.

      NRC,

      De minister laat een groep experts een informatieve tekst voorbereiden, die de gebruiker moet inlichten over genetisch gewijzigde voedingsmiddelen.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • experts en leken

      Je kunt je geen weekje met tennis bemoeien of Gullit en Van Basten doen de wonderlijkste dingen. De eerste laat Oranje in de steek zonder de reden te willen vertellen en de ander roept tegen beter weten van experts en leken in dat hij best nog een kwartiertje mee zou kunnen ballen, straks in de States.

      NRC,

      • experts en specialisten
      • specialisten en experts

      Een vraag als "Laat het land besturen door experts en specialisten, niet door politici" (35,6% pro, 37,6% contra) is bijvoorbeeld dubbelzinnig.

      http://home.pi.be/~penninc/wit/publicaties/wittewerf/ww12-2002/ww12-2002.html#a,

      Zij zouden het land liever bestuurd zien door wijze mensen, experts en specialisten, en in geen geval door politici.

      De dramademocratie, Mark Elchardus,

      Programmeren werkt als een gebied zeer stabiel is. Dit komt steeds minder voor. We moeten dan ook een andere manier van werken gaan zoeken die de stappen analyseren en verkennen (of ontdekken) echt gaan ondersteunen. In deze stappen zitten de werkzaamheden van specialisten en experts (de kenniswerkers).

      http://www.onlineconferentie.nl/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      expert 2.0

      iemand die ergens goed in is; iemand die ergens veel ervaring mee heeft; iemand die iets op een hoog niveau kan; ervaringsdeskundige
      Wordt als niveauaanduiding gebruikt, maar is ook vaak ironisch.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een expert…

      is een persoon

      • [Deskundigheid of vaardigheid] is ergens erg goed in
      • [Geslacht] is een man of een vrouw

        Algemene voorbeelden


        Wel, jij kunt het weten, Joan, jij bent de expert. Ik kan er niet over meepraten.

        Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

        Ze begint te vergeten dat ze van koken houdt. Wat ze niet vergeet is dat ze van drinken houdt. Ben voert haar als de expert die ze is megadrankhallen door en koopt de flessen die ze al docerend aanwijst, zodat het bij hen iedere dag feest is in de late uurtjes.

        Kriblijn, Barber van de Pol,

        Verbaasd kijkt ze naar het bleke, potente lid dat na de drukte even in rust is. Het is besneden, net als dat van Jacob, ze wrijft er onhandig over, zegt dat ze niet zo'n expert is, maar hij helpt, schiet op het laatste moment in haar en komt schreeuwend een derde keer klaar.

        Kriblijn, Barber van de Pol,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een echte expert

        Voor een professionele aanpak kunt u een piëzo ontsteking monteren op de bus (te vinden op oude gaskachels), deze kunnen met een touw geactiveerd worden. Een kleine vonk is namelijk al voldoende om het gas te laten exploderen [...]. Het klinkt moeilijk maar wees niet bevreesd, na enige knallen bent u reeds een echte expert en loopt de buurt uit om te zien wat er aan de hand is.

        http://home.tiscali.nl/~cb008970/De_cursus/body_de_cursus.html

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: in

        • een expert in zondvloedverhalen

        Hij werd een expert in zondvloedverhalen: de dijken die braken in Zuid-Holland, de drie grote Chinese rivieren die tegelijk uit hun oevers traden, de spectaculaire scheepsongevallen van deze eeuw.

        Le nouveau roman est arrivé, Hilde Proot,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • beginners en experts

        Ook werd vaak ten onrechte gesuggereerd dat De Groot een vergelijking maakte tussen het geheugen van beginners en experts, terwijl hij in werkelijkheid alleen ervaren schakers gebruikte.

        NRC,

        Vliegen met een helicopter is de moeilijkste discipline in het modelbouwgebeuren maar het boeiendste, zowel in het mekanisch aspect als de techniek van het vliegen [...]. Zou het een kleine of een groot model worden, een 2-takt, een stille 4-takt of een propere elektrisch model. Er zijn zoveel verschillende merken op de markt dat dit beslist een moeilijke keuze is. De Baron 30 is daarom een aanbevolen model, zowel voor beginners en experts.

        http://www.antwerpheli.com/frames.htm

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen