specialist


specialist 1.0

iemand die zich voor zijn beroep op een bepaald gebied gespecialiseerd heeft; deskundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een specialist…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Als gevolg van het Verdrag van Malta, waarin een verplichting tot archeologisch onderzoek is opgenomen bij bouwactiviteiten in bepaalde gebieden, is er een veel grotere vraag ontstaan naar specialisten die archeologisch onderzoek kunnen verrichten.

      Dagblad van het Noorden,

      Het Rathenau Instituut is een onafhankelijk instituut met als taak maatschappelijke en politieke oordeelsvorming over complexe wetenschappelijke en technologische onderwerpen te stimuleren. Het werkt daarom al enkele jaren op een andere manier: het vormt een burgerpanel, dat zich door specialisten laat inpraten, en vervolgens een mening vormt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1998-1999, toen het ging over nut, noodzaak en risico's van kloneren.

      Nederlands Dagblad,

      Workshops over uiteenlopende onderwerpen, gegeven door specialisten kunnen gratis worden bezocht en bieden aanvullende informatie over tal van relevante onderwerpen. De uitgebreide beurswebsite www.expatinfo.nl geeft jaarrond informatie over presentaties en deelnemers.

      NRC,

      Het thema van je stages is uiteraard technische natuurkunde, maar als je wilt kun je je specialiseren door middel van de verschillende studie- en specialisatiemogelijkheden. In het vierde jaar word je specialist op je vakgebied.

      http://www.saxion.nl/wtb/voltijd/enschede/uitgebreide_info

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • onderzoeken

      Grijp laat nu door specialisten onderzoeken of het juridisch verkieslijk is een nieuw, beter gemotiveerd taalkader op te stellen dan wel de tweetaligheid in te voeren voor alle brandweerbeambten, zoals vroeger onder de agglomeratie het geval was.

      De Standaard,

      • wijzen erop

      Specialisten wijzen er inmiddels op dat de tank nooit zou ontploft zijn, ongeacht de oorzaak, als hij was uitgerust met een systeem om overtollige benzinedampen te evacueren.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • raadplegen

      Na nog een specialist in Antwerpen geraadpleegd te hebben bevestigde hij mijn determinatie. Hij had er zelf in Nederland nog nooit een gezien. Twee andere botanische hoogleraren, van de VU en uit Utrecht, zeiden dat deze vorstgevoelige boom in ons land onbestaanbaar is.

      NRC,

      met adjectief ervoor


      • academische specialisten
      • wetenschappelijke specialisten

      Door functiedifferentiatie komen meer nieuwe functies in het onderwijs, van onderwijsassistent en assistent-leraar op mbo-niveau, via de junior- en seniorleraar en tijdelijk ingezette vaklieden op hbo-niveau, tot de academische specialist.

      http://www.bredeschool.net/frames/n123.htm,

      Bij zo veel onzekerheid lees ik liever de zorgvuldige analyse van drie academische specialisten aan M.I.T. in Boston. Prof. Henry Jacoby, Prof. Ronald Prinn en Prof. Richard Schmalensee zijn stuk voor stuk ook verantwoordelijk voor de leiding van milieu-onderzoek.

      http://www.nijenrode.nl/nl/

      Dit kan er nogmaals op wijzen dat de vernieuwingen te eng gericht waren op het vormen van wetenschappelijke specialisten, en dat te weinig belang werd gehecht aan wetenschappelijke geletterdheid voor iedereen.

      http://allserv.rug.ac.be/~jlenaert/dloart1.html

      Tijdens deze dagen wordt een bepaald onderwerp door een aantal wetenschappelijke specialisten belicht.

      http://users.bart.nl/~jbmeijer/dpv.htm

      • buitenlandse specialisten

      Verbeek, hoogleraar filosofie aan de Universiteit Utrecht, geldt als een van de meest prominente buitenlandse specialisten op het gebied van de cartesiaanse filosofie.

      Sp!ts,

      • een echte specialist
      • echte specialisten

      Poppendokter Henk Hemkes uit Den Haag repareert kapotgespeelde kinderpoppen en is een echte specialist op het gebied van restauratie van oude en antieke poppen.

      Meppeler Courant,

      Met het geld kan de politie dan echte specialisten inhuren, bijvoorbeeld mensen die verstand hebben van vennootschapsrechten.

      Het Parool,

      De gerechtelijke politie moet de Belgische FBI worden. Want daar zitten de echte specialisten.

      De Standaard,

      • externe specialisten

      De maatschappijen kunnen ook externe specialisten (lees: niet aan de maatschappij gebonden detectivebureaus) inschakelen, bijvoorbeeld voor schadegevallen in het buitenland.

      http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

      • juridische specialisten

      J. P., vierdejaars studente rechten in Leiden, volgt eens in de vier weken de vergaderingen en discussies van Mordenate College waarin juridische specialisten dieper op een bepaald onderwerp ingaan.

      NRC,

      Bovendien hebben niet alle fracties genoeg juridische specialisten om drie commissies tegelijk te bemannen.

      De Standaard,

      Prof. dr. 'K.G.V.', juridisch specialist van de KNVB en ex-voorzitter van HFC.

      NRC,

      ( Vergelijk betekenis 2.0)
      • een medisch specialist
      • medische specialisten

      In het UMC worden basisartsen opgeleid tot medisch specialist. Dat is een taak van het academisch ziekenhuis. Deze artsen-in-opleiding worden ook wel arts-assistenten genoemd.

      http://www.azn.nl/professional/index.html

      Vandaag beginnen de klinische biologen, nierspecialisten en radiologen aan hun tweede stakingsperiode. Die duurt tot en met donderdag 4 oktober. De staking van de medische specialisten is een protest tegen de besparingsmaatregelen van minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, in de betrokken sectoren.

      http://www.standaard.be/cnt/dmf01102001_001,

      Voorlopig komt er dan ook geen Convergentiewet. Die was aangekondigd in het regeerakkoord en was bedoeld om ziekenfonds en particuliere verzekering geleidelijk naar elkaar toe te laten groeien. Het verplichte eigen risico van 200 gulden dat in 1997 in elk geval voor alle (hoofd)verzekerden in het ziekenfonds en particulier verzekerden met een standaardpakketpolis wordt ingevoerd, zal niet gelden voor de kosten van de huisarts. Daarmee wil het kabinet de 'consumptie' van ziekenhuiszorg en het beroep op medisch specialisten beperken.

      NRC,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een erkend specialist
      • erkende specialisten

      Z. (R., 1970) is erkend specialist op het gebied van oorlogsrecht, mensenrechten en internationaal strafrecht.

      http://www.antenna.nl/ravage/archief2003/2003archief/0903ar07.htm,

      De atletiektrainer, die verder geen enkele bemoeienis met het Nederlands voetbalelftal heeft, is een erkend specialist op het gebied van voeding en tevens trainer van de eerder op nandrolon betrapte sprinter T. D.

      De Telegraaf,

      Tenslotte doen sommige dagbladen een exclusief beroep op de knowhow en de ervaring van een aantal erkende specialisten, die voor de gelegenheid tot consultants worden bevorderd.

      http://213.193.164.200//nl/dossiers/MM28doswereldbeker.htm

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • specialist in geldstromen
      • specialist in de politieke geschiedenis
      • specialist in gevogelte en wild
      • specialist in Grieks schrift
      • specialist in het administratief recht
      • specialist in voeding en diëten

      Kaufman werd altijd beschouwd als een specialist in geldstromen.

      De Standaard,

      Prof. dr. Els Witte wordt erkend als een van de meest onderlegde specialisten in de politieke geschiedenis van Brussel.

      De Standaard,

      De Fransman J. C., een voormalige meesterslager uit de Haute-Savoie, stelde zijn familie voor raadsels, toen hij zich bekeerde tot de islam [...]. "Hij was een specialist in gevogelte en wild."

      Het Parool,

      Professor Yves Duhoux van de Université Catholique de Louvain, specialist in Grieks schrift, zag er afbeeldingen van tijdens een filologencongres in Salzburg vorig jaar en vindt de vondst hoogst interessant.

      De Standaard,

      Als specialist in het administratief recht introduceerde hij in België het idee van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, als juridische bescherming van de burger tegen de overheid.

      De Standaard,

      De diëtist is de specialist in voeding en diëten en manager van voedingszorgplannen.

      http://www.nvdietist.nl/default.htm?dietist/dietist.htm

      • specialist in de financiële wereld

      Gezien deze daadwerkelijk waarneembare effecten, maar deels ook verwachtte effecten, wordt in verschillende kringen gesproken van een 'Nieuwe Economie'. Tegen de achtergrond van de vragen die centraal staan in deze studie, is het ook van belang te wijzen op de gevolgen van ict op de ontwikkeling, distributie en het gebruik van kennis. Studies naar de vraag hoe in dit kader de verhouding publiek versus privaat mogelijkerwijs verschuiven zal, zijn echter niet beschikbaar voor zover de auteurs dat kunnen beoordelen. Met de publicatie 'New Rules for the New Economy' heeft Kevin Kelly (1997), redacteur van het tijdschrift Wired, deze discussie getrokken tot buiten het kringetje van internetadepten. Beleidsmakers, specialisten in de financiële wereld, en economen nemen deel.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      Voorzetsel: op

      • specialisten op vrijwel ieder vakgebied
      • een specialist op het gebied van de Nederlandse prentkunst
      • een specialist op het gebied van tankvervoer
      • een specialist op het gebied van de melkklieren van runderen
      • een specialist op het terrein van Etruskische vazen
      • op het vlak van management en duurzaam gebruik van biodiversiteit

      Binnen ons ruime netwerk van gekwalificeerde, zelfstandige managers bevinden zich specialisten op vrijwel ieder vakgebied binnen alle mogelijke sectoren.

      http://www.capitalgroup.nl/start.htm

      Een specialist op het gebied van de Nederlandse prentkunst van het Rijksmuseum die de collectie goed kent, zegt dat de nadruk ligt op eersteklas, ongebruikelijke, experimentele drukken.

      NRC,

      Met zo'n dertig jaar ervaring is Hegeman een regelrechte specialist op het gebied van het tankvervoer.

      http://www.hegemanbv.nl/index2.html

      De Amerikaanse bioloog Max Paape is een specialist op het gebied van de melkklieren van runderen.

      De Standaard,

      Mieke Zilverberg (52) is afgestudeerd archeologe, specialist op het terrein van etruskische vazen en oude munten.

      NRC,

      Wij zijn specialisten op het vlak van het management en duurzaam gebruik van biodiversiteit.

      De Morgen,

      Voorzetsel: van

      • een specialist van de 17de-eeuwse Vlaamse schilderkunst
      • een specialist van de middeleeuwse christelijke mystiek
      • een specialist van de gammakennis
      • een specialist van het spoor

      Als specialist van de 17de-eeuwse Vlaamse schilderkunst speelde Roger d'Hulst een grote rol bij de verwerving van het archief van Ludwig Burchard, dat de basis vormt van de Rubens-studie in het Rubenianum te Antwerpen.

      De Standaard,

      De centrale figuur in hun boek is de veertiende-eeuwse Brabantse mysticus Jan van Ruusbroec. Als specialist van de middeleeuwse kristelijke mystiek koesterde Mommaers al langer plannen om een boek over hem te schrijven.

      De Standaard,

      Het verzamelen van feiten en gegevens over de maatschappij (in brede zin genomen) blijft natuurlijk een belangrijke taak voor de verschillende sociale wetenschappen, maar meer dan ooit zullen zij moeten trachten duidelijk te maken wat al die feiten en data betekenen. Dit is alles nog rijkelijk 'priesterlijk' gedefinieerd - alsof de specialisten van de gammakennis duidelijk zouden weten wat de ware betekenis van al die stromen informatie is.

      http://www.eur.nl/fw/hyper/colleges/ontologiehyper/syllabusteksten/zijdergam.html

      'Vijfentwintig jaar geleden heb ik bewust gekozen voor een loopbaan bij de Spoorwegen. Ik kon later andere banen krijgen, waar ik ook wat meer kon verdienen, maar ik bleef de NS trouw. Je wist dat je zekerheid had. Nu word je uitgespuugd. En waar moet je heen? We zijn specialisten van het spoor, geen andere baas moet ons hebben.'

      Meppeler Courant,

      • specialisten van het NICC
      • specialisten van SP en CVP

      De specialisten van het NICC zijn voor de speurders op het terrein vaak de laatste hoop.

      De Standaard,

      De Clerck denkt in die richting, tegen de specialisten van SP en CVP in.

      De Standaard,

      Voorzetsel: voor

      • specialist voor Noord-Afrika
      • specialist voor politieke delinquenten
      • specialist voor Oost-Europese nationaliteitenkwesties
      • specialist voor volksgezondheid

      Hij werkte sinds enige tijd op de redactie buitenland als specialist voor Noord-Afrika.

      http://www.volkskrant.nl/redactie/srebrenica/srebrenica.pdf,

      Geen specialist voor politieke delinquenten, een gewone heel bekende advocaat in Arnhem.

      Met voorbedachten rade, Henri Knap,

      Van de eveneens internationale wetenschappelijke ploeg is tot dusver alleen de directeur vast benoemd, de Berlijnse historicus en specialist voor Oost-Europese nationaliteitenkwesties Stefan Troebst.

      De Standaard,

      De specialist voor de volksgezondheid in de PvdA-fractie die "teksten aanleverde voor het program" laat doorschemeren zelf wat ongelukkig te zijn met de uiteindelijke formulering in de programtekst.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • een beroep doen op een specialist
      • een beroep doen op specialisten

      Daarnaast doet de redactie een beroep op specialisten die elk een aflevering over hun domein verzorgen.

      De Standaard,

      Die andere partijen deden op hun beurt ook een beroep op specialisten.

      Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

      • volgens specialisten

      Het fenomeen is de Belgische staatsburger niet onbekend: als het aantal economisch actieven afneemt en het aantal bejaarden groeit, komen de pensioenen in gevaar. Volgens specialisten zal het probleem zich binnenkort nergens ter wereld zo scherp stellen als in China.

      De Standaard,

      • een werkgroep van specialisten

      Een werkgroep van specialisten bepaalde een groep van 200 tot 250 prioritaire patiënten, die het middel volledig gratis ter beschikking zullen krijgen: vooral patiënten die binnen het jaar dreigen te sterven worden geholpen.

      De Standaard,

      met substantief erachter


      • de specialist mediarecht
      • de specialist openbare financiën
      • de specialist verdovende middelen
      • de specialist handelsrecht
      • de specialist outplacement

      Volgens professor Dirk Voorhoof, specialist mediarecht aan de Gentse universiteit, gaat het om een voor journalisten dubbelzinnige uitspraak.

      De Standaard,

      De specialist openbare financiën van de KU Leuven kijkt bezorgd.

      De Standaard,

      De Vlieger werkt als specialist verdovende middelen bij de politie in Rotterdam-Rijnmond.

      NRC,

      Betrokken was de specialist handelsrecht wel bij de ontvoering van ex-premier Paul Vanden Boeynants, in januari 1989.

      De Standaard,

      Boel had blijkbaar grote haast om het geld op de rekening te krijgen. Ze waren overigens al sedert eind april op zoek naar extra-geld. Toen werd Lode B. al naar Boelwerf geroepen en werd hem gevraagd of hij niet kon meewerken aan een operatie om de scheepsbouwonderneming uit de nood te helpen. Lode B. was toen bedrijfsadviseur en specialist outplacement.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • experts en specialisten
      • specialisten en experts
      • specialisten of deskundigen
      • specialisten en deskundigen

      Een vraag als "Laat het land besturen door experts en specialisten, niet door politici" (35,6% pro, 37,6% contra) is bijvoorbeeld dubbelzinnig.

      http://home.pi.be/~penninc/wit/publicaties/wittewerf/ww12-2002/ww12-2002.html#a,

      Zij zouden het land liever bestuurd zien door wijze mensen, experts en specialisten, en in geen geval door politici.

      De dramademocratie, Mark Elchardus,

      We moeten dan ook een andere manier van werken gaan zoeken die de stappen analyseren en verkennen (of ontdekken) echt gaan ondersteunen. In deze stappen zitten de werkzaamheden van specialisten en experts (de kenniswerkers).

      http://www.onlineconferentie.nl/

      De Voorzitter vraagt of SGR overweegt om beroep te doen op externe specialisten of deskundigen voor materies waar deze niet beschikt over bevoegd personeel.

      http://www.droit.fundp.ac.be/textes/echelonnl.pdf,

      Universiteiten worden aangemoedigd om niet-academische specialisten en deskundigen in de betreffende vakgebieden uit te nodigen om deel te nemen, alhoewel alleen studenten, docenten en universiteiten recht hebben op communautaire steun.

      http://www.europeesplatform.nl/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      specialist 1.1

      professionele sporter die in het bijzonder op een bepaald terrein of in een bepaalde techniek erg goed is

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een specialist…

      is een persoon

      • [Deskundigheid of vaardigheid] is bijzonder goed op een bepaald gebied, bijvoorbeeld op een bepaald onderdeel van een tak van sport of in een bepaalde wedstrijdvorm, of is bijzonder goed in een bepaalde techniek
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Activiteit of handeling] oefent een bepaalde sport uit, doorgaans op professioneel niveau

        Algemene voorbeelden


        Vrijschoppen hebben hun specialisten [...]. Zetterberg, Van Geneugden, Lemoine kunnen het in finesse, Vanhaezebrouck en Van Meir met kracht. Ploegen die het zonder zo'n specialist moeten stellen, proberen het met ingestudeerde manoeuvres.

        De Standaard,

        De tijdrit in en rond Mechelen over 20,6 km werd gewonnen door de Zwitserse specialist Cancellara van Fassa Bortolo voor Michael Rogers van Quick-Step.

        http://www.nicomattan.be/nl/nieuws/,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een echte specialist
        • echte specialisten

        Naast mij zwom de Oekraïner Djaburia. Een echte specialist van de kortebaan.

        De Standaard,

        Museeuw oordeelt dat hij zelfs in topvorm geen kans maakt tegen echte specialisten als Indurain, Olano en Rominger en hooguit een plaats bij de top-tien kan halen.

        De Standaard,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: in

        • de specialist in lange afstanden
        • specialisten in het rijden in waaiers

        De Marokkaanse specialist in lange afstanden is door de IAAF 4 jaar geschorst, een sanctie dat is goedgekeurd door de Marokkaanse Atletiekbond.

        http://www.bladna.nl/abderrahim-goumri-doping,04041.html,

        Hoffman was donderdag in de tweede etappe, de koninginnerit in de Spaanse profronde, al als vierde geëindigd. Vrijdag zat de rijder uit Groenlo in de voorste rijen van het peloton, dat op 15 kilometer van Jumilla door de wind in drie stukken brak. De Nederlanders, specialisten in het rijden in waaiers, waren in de kopgroep sterk vertegenwoordigd.

        NRC,

        Voorzetsel: op

        • een specialist op deze afstand
        • een specialist op de middellange afstanden
        • een specialist op korte nummers

        Dat bedrag was voor de Canadees Neal Marshall die als specialist op deze afstand doorbrak.

        NRC,

        Een specialist op de middellange afstanden die allrounder tracht te zijn.

        NRC,

        Besloten is de finale van de 100 vlinder van morgen te laten volgen op de halve finales van de 50 vrij, een combinatie die voor de specialisten op de korte nummers ondoenlijk is.

        De Telegraaf,

        Voorzetsel: van

        • een specialist van vrije trappen
        • een specialist van de korte afstand

        "Vrijdag nam ik de mogelijke strafschopnemers door", zei Venables na twee uur voetbal op Wembley. "Ik schreef meteen zijn naam op - hij is een specialist van vrije trappen - maar bedacht me meteen."

        De Standaard,

        In Peking was een andere specialist van de korte afstand, Veronica Campbell-Brown, de vaandeldraagster van Jamaica.

        http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20120726_187,

        Voorzetsel: voor

        • specialisten voor de middenafstanden

        Specialisten Schreuder en Straathof zijn deze winter de specialisten voor de midden-afstanden.

        Meppeler Courant,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        specialist 1.2

        bedrijf dat zich toelegt op een specifiek product of specifieke dienst; producent die is gespecialiseerd in specifieke artikelen; ook: winkel met een specifiek assortiment; speciaalzaak

        Betekenisbetrekking


        Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een specialist…

        is een zaak

        • [Omvang abstract] kan in grootte variëren van een kleine speciaalzaak tot een grote onderneming die marktleider op een bepaald gebied is
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespecialiseerd in het aanbieden en soms ook de productie en ontwikkeling van een bepaald product of een bepaalde dienst
        • [Activiteit of handeling] brengt specifieke producten of diensten op de markt

          Algemene voorbeelden


          In Purmerend was vroeger de ijzerwinkel van de familie Groenhart. Die is verdwenen uit de binnenstad, net als elk jaar wel ergens in Nederland een ijzerwinkel verdwijnt; de omzet wordt steeds schraler en de timmersupers blijven groeien [...]. Jan Groenhart zag het twintig jaar geleden aankomen, zegt ie. De timmersupers maakten de specialisten het leven zuur.

          http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/447723/1998/12/19/Gamma-jaagt-de-echte-man-naar-Internet.dhtml,

          Voor specialisten lijkt in de kledingsector geen plaats meer te zijn. Schoenenmakers en stoffenwinkels verdwijnen langzaam. Hier en daar duiken dan wel weer fietsenwinkels op. Andere speciaalzaken die het goed doen, zijn baby- en speelgoedwinkels.

          http://www.standaard.be/cnt/ik1u4ugl,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: in

          • specialist in kampeersport
          • specialist in sport

          Ze heetten voorheen gewoon 'sportzaak' of 'specialist in kampeersport', maar zelfs Harbach in Zutphen ('sinds 1840') noemt zich tegenwoordig Outdoor-specialist. Niet langer is de verkoop van buitensport-artikelen het domein van zaken als Bever, Slee en Carl Denig die met name vestigingen in de Randstad hebben.

          http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2622519/1997/05/24/DE-ZIEKTE-VAN-DE-ZITLAP.dhtml,

          Specialist in sport, in alle vormen! Of het nu voetbal, hockey of korfbal is. Op elk gebied is er in ruime mate een assortiment waar je in kan slagen.

          http://www.wimjaquetsports.nl/

          • specialist in de ontwikkeling
          • specialist productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerij-ingrediënten
          • specialist in de productie van maandverbanden

          Bakels Senior is specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerij-ingrediënten waarbij zowel het ambachtelijke als ook het industriële segment van de bakkerijbranche wordt bediend.

          http://www.bakels-senior.nl/nl/main.htm

          Fardis werkt samen met het Britse bedrijf Dambi Ltd, een specialist in de productie van maandverbanden.

          Gazet van Antwerpen,

          Voorzetsel: op

          • een specialist op fietsgebied
          • een specialist op vlaaiengebied

          De Gazelle dealer is de specialist op fietsgebied waar u met al uw vragen terecht kunt.

          http://www.gazelle.nl/HTML/info/faq3.htm

          Kent u ze ook, de Limburgse vlaaien. Nou, wij wel, sterker nog Echte bakker Piet Daane is een echte specialist op vlaaiengebied.

          http://www.pietdaane.nl/

          Voorzetsel: voor

          • de specialist voor het inrichten van uw huis

          Lundia is de specialist voor het inrichten van uw huis.

          http://www.lundia.nl/

          in voorzetselgroep


          • bij de specialist

          De groep consumenten die alle boodschappen in de supermarkt doet, groeide van 15 naar 17 procent. Het bezoek aan de speciaalzaak zakte van 2,5 keer per maand vorig jaar tot 2,3 keer per maand nu. Het zijn vooral de jonge boodschappers (34 jaar en jonger) en eenpersoonshuishoudens die steeds minder bij de specialist komen. Ook veel ouderen gaan enkel nog naar de supermarkt.

          http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/771571/2006/06/08/Consument-minder-vaak-in-supermarkt.dhtml,

          "De prijsconcurrentie is enorm", zegt A. Kuiper, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Handelaren in IJzerwaren en Speciaalzaken. "Sinds korte tijd komen er weer kansen voor de kleinere zaken. Er zijn steeds meer klussers die niet langer meer genoegen nemen met modaal materiaal. Deze komen nu bij de specialist terecht."

          http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/17/Vp/extra12.html,

          met eigennaam


          Bij specialist Ulla Popken zijn shirts verkrijgbaar tot maat 68.

          http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1191485/2008/12/05/Steeds-meer-mode-voor-volle-vrouwen.dhtml,

          voorafgegaan door als


          • als specialist

          Boudisque Amsterdam houdt er mee op. Teruglopende cd-verkoop en een huurverhoging doen de winkel de das om. "Dan zit je als specialist in een spagaat."

          http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1302473/2008/02/22/Exit-voor-een-cd-walhalla.dhtml,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          specialist 2.0

          iemand die voor zijn beroep als arts een bepaalde medische specialisatie heeft en op dat terrein werkzaam is; medisch specialist

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een persoon…

          is een persoon

          • [Uiterlijk] draagt witte dokterskleding of groene of lichtblauwe chirurgenkleding
          • [Plaats] werkt in een ziekenhuis of medische kliniek
          • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft geneeskunde gestudeerd en zich daarna nog gespecialiseerd in een specifieke tak van de geneeskunde als arts in opleiding
          • [Geslacht] is een man of een vrouw
          • [Activiteit of handeling] stelt diagnoses; voert soms operaties uit; probeert mensen te genezen
          • [Betrokkene] behandelt patiënten
          • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

          Algemene voorbeelden


          Ik schrok van wat ik op straat aantrof. Gestoorde bejaarden die helemaal in de war in de stad rondliepen [...]. Mensen met vergaande kanker die nooit bij een specialist waren geweest.

          NRC,

          Volgens onderwijsdirecteur Ted Splinter van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is vaak onvoldoende duidelijk wat de artsen kennen en kunnen. Dat leidde er toe dat artsen die in eigen land specialist waren, soms weer als student in de banken zaten.

          NRC,

          Wie als patiënt het Apeldoorns Duizeligheid Centrum (ADC) bezoekt, treft in de spreekkamer niet één maar twee specialisten aan. Keel-, neus- en oorarts dr. P. Bruintjes en zijn collega neuroloog dr. R. B. van Leeuwen houden samen spreekuur.

          Reformatorisch Dagblad,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • mannelijke specialisten
          • vrouwelijke specialisten

          Phil Heiligers, universitair docent sociale- en organisatie-psychologie in Utrecht, doet in opdracht van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) al jaren onderzoek naar deeltijdwerk onder specialisten, en hoe dat te organiseren. Vijfenveertig procent van de aankomende mannelijke specialisten en tachtig procent van de vrouwelijke verklaarde in deeltijd te willen werken indien de mogelijkheid er was.

          NRC,

          Verder komen er steeds meer vrouwelijke specialisten. Vrouwen vormen sinds jaren een meerderheid onder de medicijnenstudenten.

          NRC,

          Bijna de helft van de medisch specialisten en specialisten-in-opleiding wil in dienst van een ziekenhuis werken. Ruim tweederde van de vrouwelijke (aankomende) specialisten geeft daaraan de voorkeur.

          NRC,

          De forumbezoekers vallen niet alleen over de harde kritiek van de gynaecologen op het thuisbevallen, ook de vermeend vrouwonvriendelijke toon van het gesprek bezorgde hun het maagzuur. - 'Brrr, wat een engerds. Typisch voorbeeld van ivoren-toren-mentaliteit en arrogantie: wij zijn de (mannelijke !!!) specialisten en weten het per definitie beter.'

          http://www.bollebuik.com/modules.php?name=News=article=15,

          met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


          • de behandelend specialist
          • de behandelende specialist
          • behandelend specialisten
          • behandelende specialisten

          Prenatale zorg. Het vroedvrouwenteam kan instaan voor het volgen van een risicozwangerschap op voorschrift van de arts. Deze zorg gebeurt in nauwe samenwerking met de behandelende specialist en huisarts.

          http://www.debakermat.be/Kraamverzorgsters.htm

          Als je deze symptomen waarneemt, is het verstandig om meteen contact op te nemen met de behandelend specialist, veel te drinken en rust te houden.

          http://www.freya.nl/

          Een goede behandeling, waar continuïteit in zit, vereist dus een goede afstemming, coördinatie en overleg tussen behandelend specialisten, verpleegkundigen, de huisarts, de wijkverpleegkundige en anderen die erbij betrokken zijn.

          NRC,

          Overige specialisten. Wilt u een gesprek met een van de overige behandelende specialisten dan kunt u een afspraak maken via de secretaresse van die specialist.

          http://franciscus.ziekenhuis.nl/

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: in

          • specialisten in gynaecologie-verloskunde, oto-rino-laryngologie, oftalmologie, urologie, orthopedie
          • specialisten in pediatrie, plastische chirurgie, neurochirurgie en neuropsychiatrie

          Erkende specialisten in gynecologie-verloskunde, otorhinolaryngologie, oftalmologie, urologie, orthopedie, zo mogelijk ook in cardiologie en pneumologie moeten werkzaam zijn in hetzelfde ziekenhuis, terwijl erkende specialisten in pediatrie, plastische chirurgie, neurochirurgie en neuropsychiatrie met speciale bevoegheid voor de neurologie, er als consultenten moeten kunnen geraadpleegd worden.

          http://www.health.fgov.be/AGP-Lex/nl/wetgeving/minist_besluiten/specialisten/anesthesiologie.htm,

          • de specialist in het ziekenhuis
          • specialisten in het ziekenhuis
          • specialisten in ziekenhuizen

          Ook de partner, familie, wijkverpleegkundige en specialist in het ziekenhuis spelen een belangrijke rol.

          De Limburger,

          De specialist in het ziekenhuis weet tegenwoordig niet meer of hij aan het eind van het jaar nog "productieruimte" heeft om patiënten te helpen.

          http://www.nijenrode.nl/nl/

          'De intercollegiale verhoudingen met de specialisten in het ziekenhuis zijn van dien aard dat je snel kunt verwijzen', weet SMA-voorzitter Jan van Gooswilligen.

          Meppeler Courant,

          De specialist in het ziekenhuis, meestal een internist met specifieke kennis van de problemen van de hypofyse (een endocrinoloog) kan via bloedbepalingen beoordelen of iemand de ziekte acromegalie heeft of niet.

          http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

          Als het slaagt zal er geen sprake meer van zijn dat de maatschappen van specialisten in het ziekenhuis functioneren als zelfstandige 'boutiques', zoals de Commissie-Biesheuvel ze omschrijft in het advies aan staatssecretaris Simons (volksgezondheid) dat zij voorbereidt over een andere manier van honoreren van de specialisten.

          NRC,

          Mensen die een besmetting hebben opgelopen, krijgen een behandeling om te voorkomen dat ze in de toekomst tbc krijgen [...]. Huisartsen en specialisten in het ziekenhuis moeten contact opnemen met de GGD als een van hun patiënten zo'n ziekte heeft opgelopen.

          http://www.ggdbno.nl/

          Op dit moment zijn verschillende partijen betrokken bij een uitbraak van de legionellabacterie waarbij mensen besmet zijn geraakt, zoals onder meer specialisten in ziekenhuizen, het streeklaboratorium en de GGD.

          ANP,

          • specialisten in opleiding

          De Kamer eist vandaag keiharde toezeggingen als het gaat om de huisartsenzorg, orgaantransplantatie, radiotherapie, tandartszorg, salarissen van specialisten in opleiding en ambulances.

          De Telegraaf,

          Daarnaast stel je vast dat nu reeds in de ziekenhuizen een tekort dreigt van specialisten in opleiding om het bestaande systeem overeind te houden.

          http://www.vld.be/nieuws/congressen/TekstBorginon.html

          Pas bijgeschoolde huisartsen en specialisten in opleiding zijn sowieso geakkrediteerd.

          De Standaard,

          Voorzetsel: op

          • specialisten op de kinderafdeling
          • specialisten op de polikliniek

          Wat dat betreft kunt u te allen tijde rekenen op de toegewijde zorgen van al onze medewerkers, kinderartsen en andere specialisten op de kinderafdeling die aan het ziekenhuis zijn verbonden.

          http://franciscus.ziekenhuis.nl/

          Wat verder in de toekomst, we zitten dan misschien al ver in de 21e eeuw, zullen specialisten op de polikliniek hun recepten per computer direct naar de apotheek van de patiënt kunnen verzenden.

          http://www.xs4all.nl/~gnapzapo/transfer.html

          Voorzetsel: uit

          • specialisten uit verschillende chirurgische disciplines

          Het gebeurt steeds vaker dat specialisten uit verschillende chirurgische disciplines oncologische operaties samen uitvoeren.

          http://www.monica.be/diensten/medisch/oncochirurgie.html

          in voorzetselgroep


          • naar de specialist gaan
          • doorverwijzen naar een specialist
          • doorverwijzen naar specialisten

          Bijna 4 Belgen op 10 zeggen op eigen initiatief en rechtstreeks naar een specialist te gaan, zonder voorafgaande verwijzing door de huisarts.

          De Standaard,

          Wanneer het probleem te complex blijkt zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist met kennis en ervaring op het gebied van allergie en intolerantie (zoals een pneumoloog, een huidarts, een KNO-arts, een kinderarts).

          http://www.astma-en-allergiekoepel.be/allergie/index.html

          Kan hij die zelf verhelpen, of moet hij doorverwijzen naar een specialist?

          De Limburger,

          De huisarts moet de spil zijn van de gezondheidszorg, moet alle "gewone" medische handelingen voor zijn rekening nemen, de patiënt doorverwijzen naar specialisten voor specifieke problemen, en van die specialisten en gespecializeerde instellingen feed back krijgen om het medisch dossier van de patiënt te kunnen bijhouden.

          De Standaard,

          Als je vaak last hebt van een blaasontsteking zal de huisarts je doorverwijzen naar een specialist (uroloog of gynaecoloog) om te onderzoeken of er een afwijking van de urineweg is die de ontsteking in stand houdt.

          http://home.tiscali.be/jantje/index.html

          Je benen voelen zwaar aan en soms ook kriebelig en warm. Zijn ook je enkels opgezwollen? Dan hou je waarschijnlijk teveel vocht vast als gevolg van een verstoorde afvoer van lyfmevocht [...]. Komen deze kwalen regelmatig terug, ga dan naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een specialist (fleboloog).

          http://www.beautyweb.nl/index2.php

          • de opleiding tot specialist
          • opleiding van specialisten

          De verschillen weerspiegelen zich ook in de opleiding tot nucleair geneesheer: De opleiding tot specialist in de NG bedraagt 5 jaar, waarvan 2 basisjaren interne geneeskunde en 3 jaar specifiek NG.

          http://www.ftw.rug.ac.be/FTW-NIEUWS/persberichten/kerngeneeskunde.htm,

          Specialisme in de prothetische tandheelkunde. De opleiding tot specialist in de prothetische tandheelkunde duurt in totaal drie jaar en is hoofdzakelijk klinisch, deels theoretisch van aard.

          http://www.med.kuleuven.ac.be/education/docs/tandartsboekje.doc

          De KNO-artsen zijn vorig jaar - vooralsnog bij wijze van proef en op vrijwillige basis - begonnen met het doorlichten van de praktijken die niet bij de opleiding van specialisten betrokken zijn.

          NRC,

          • van specialist naar specialist

          Hij ging van specialist naar specialist, kreeg injecties maar er trad geen verbetering op.

          NRC,

          Na de acute (ziekenhuis) fase kom je terecht in het vervolgcircuit; van specialist naar specialist, naar het revalidatiecentrum, aanmeten van een prothese, operaties, controles, overleg op school of een andere school, aanpassingen van de woning, bijdragen van de gemeente en ga zo maar door.

          http://www.meningitis-stichting.nl/index2.htm

          met substantief erachter


          • specialisten algemene tandheelkunde

          Vlaanderen heeft recht op 84 beroepsbeoefenaars: 70 specialisten algemene tandheelkunde, zeven parodontologen en zeven specialisten orthodontie.

          http://www.bankvanbreda.be/Images/14_958.pdf.,

          met ander, nevengeschikt substantief


          • ziekenhuizen en specialisten
          • specialisten en ziekenhuizen
          • ziekenhuis en specialist

          Bij maatstafconcurrentie is geen sprake van een markt met vrije prijzen, maar krijgen ziekenhuizen en specialisten die goed presteren hogere vergoedingen voor hun werkzaamheden.

          Staatscourant,

          Borst heeft het besluit nu tot die datum opgeschort, omdat de voorzitters van de specialistenorganisaties hebben beloofd "alles in het werk te stellen" om de specialisten ertoe te bewegen uiterlijk op 1 november te komen tot lokale en regionale afspraken met specialisten en ziekenhuizen.

          NRC,

          Er moeten taakafspraken komen tussen huisartsen, specialisten en ziekenhuizen (met een centrale rol voor de huisarts), het artsenaanbod moet beperkt (Vandenbroucke deed geen konkreet voorstel over hoe dat moet gebeuren) en binnen het bestaande artsenkorps moet er een werkherverdeling komen (maximum aantal patiënten per arts en verplichte pensioenregeling).

          De Standaard,

          Ieder ziekenhuis en iedere specialist streeft naar een zo goed mogelijke bewerktuiging maar de samenleving stelt grenzen en het gezondheidsbeleid wordt in het parlement gemaakt en niet op de werkvloer.

          NRC,

          Dit heeft niets te maken met de contractuele relatie tussen ziekenhuis en specialist.

          NRC,

          • huisarts of specialist
          • de huisarts en specialisten
          • huisartsen en specialisten

          In de 'binnenkast' kunnen het alarmnummer, de medische gegevens en foto worden gegraveerd. Achter uurwerk en penning gaat de alarmdienst van de (internationale) Stichting Witte Kruis schuil. De drager kan met hulp van huisarts of specialist een medisch spoeddossier samenstellen.

          Brabants Dagblad,

          De toekomstige artsen zijn weliswaar gekant tegen het voorstel van de federale regering, die slechts een beperkt aantal pas afgestudeerde artsen wil toelaten te specializeren tot huisarts of specialist.

          De Standaard,

          Zo'n diabetesverpleegkundige doet de zorg voor patiënten met suikerziekte en ontlast daardoor de huisarts en de specialisten in het ziekenhuis.

          http://www.minvws.nl/documents/staf/Speech/,

          Hieruit blijkt dat ruim een kwart van de huisartsen en specialisten ontevreden zijn over de manier waarop zij hun beroep moeten uitoefenen.

          http://www.zorgvisie.nl/Nieuws2002/september/27092002.htm,

          De diskussie draait rond de relaties tussen huisartsen en specialisten in de toekomst.

          De Standaard,

          Lessen organiseren op dit niveau, in samenwerking met de lokale huisartsen en de specialisten van de regionale ziekenhuizen is zeer nuttig.

          http://www.uhak.be/uhak/kringdef2.htm

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als deel van een samenstellende samenstelling


          specialist 3.0

          iemand die ergens goed in is; iemand die ergens veel ervaring mee heeft; iemand die iets op een hoog niveau kan; ervaringsdeskundige
          Wordt echt als niveauaanduiding gebruikt, maar is ook vaak ironisch.

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een specialist…

          is een persoon

              Hoofdsemagram: expert


              Combinatiemogelijkheden


              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: in

              • specialisten in het manipuleren en beliegen van mensen
              • specialisten in de strijd tegen het bolsjewisme

              Zij zijn vaak ook specialisten in het manipuleren en beliegen van mensen.

              http://www.sasam.be/taalnl/stalking/wat_is_stalking.htm,

              De oude nazi's werden de specialisten in de strijd tegen het bolsjewisme.

              http://ptb.be/scripts/article.phtml?obid=13537=2,

              Voorzetsel: op

              • specialist op het gebied van het verleiden

              Ik ben A. P. en ik ben specialist op het gebied van het verleiden van vrouwen.

              http://www.lovegids.nl/dating/tongzoenen.html

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als deel van een samenstellende samenstelling


              specialist 4.0

              (biologie)

              dier dat binnen de groep van herbivoren of binnen de groep van carnivoren maar één soort voedsel eet; dier dat één type voedsel eet; voedselspecialist

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een specialist…

              is een dier

              • [Soort] is een herbivoor of een carnivoor
              • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] eet maar één specifiek soort voedsel, bijvoorbeeld alleen bamboe, alleen bladeren, alleen vogeleieren, alleen wormen, etc.

                Algemene voorbeelden


                Binnen de scholeksters die in de Waddenzee leven komen zowel specialisten voor - ze eten of wormen of schelpdieren -, als generalisten die wormen en schelpdieren eten.

                http://www.waddenvereniging.nl/zoeken/item.php?id=2693&q=scholekster

                Binnen de groep herbivoren zijn er specialisten die voornamelijk bladeren eten (folivoor) of vruchten (frugivoor).

                http://nl.wikipedia.org/wiki/Herbivoor

                Combinatiemogelijkheden


                met ander, nevengeschikt substantief


                • specialisten en generalisten

                In de natuur lopen specialisten en generalisten rond: oftewel moeilijke eters, zoals de pandabeer die alleen tevreden is met een scheut bamboe en dieren die alles wat ze tegenkomen naar binnen werken.

                http://www.kennislink.nl/publicaties/kieskeurig-dier-neemt-beste-beslissing,

                Woordfamilie


                Als deel van een afleiding


                Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen