gauwdief


gauwdief 1.0

dief die op behendige, listige wijze te werk gaat; geslepen, doortrapte dief

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gauwdief…

is een dief; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geslepen, doortrapt
  • [Wijze] gaat op behendige, vlugge, listige wijze te werk
  • [Object betroffen] steelt doorgaans kleine zaken, zoals geld, een portemonnee, handtas of mobiele telefoon

    Hoofdsemagram: dief


    Algemene voorbeelden


    De politie kon dinsdagmiddag een gauwdief onderscheppen in de Steenstraat in Brugge. De man had in de drukke winkelstraat een handtas van een vrouw in een rolstoel gestolen. Hij werd uiteindelijk herkend op camerabeelden van een winkel.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121101_00354545,

    Een veertienjarige Hilversummer is door een gauwdief bestolen van zijn smartphone [...]. De jongen zat op een bankje bij de vijver te praten met twee andere jongens. Een onbekende man kwam op hen af en vroeg om een sigaret. Op hetzelfde moment griste hij de smartphone van de Hilversummer uit zijn handen. De man rende daarna weg richting de Neptunusstraat.

    http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article13190823.ece/Gauwdief-pikt-smartphone-van-Hilversummer-(14),

    Wat willen gauwdieven? Geld.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    Dagelijks stapt een groep van vier trekkers, politiemannen die op gauwdieven jagen, de Nieuwstraat op en af. Hun ultiem doel: een tasjesdief op heterdaad betrappen.

    De Standaard,

    Liften en roltrappen zijn bijvoorbeeld bevoorrechte plaatsen voor gauwdieven, die zich tegenover een gemakkelijk toegankelijke tas bevinden. Een professional zal zich even gemakkelijk van uw tas bedienen zoals u zich bedient in de rayon van een supermarkt.

    http://www.federalepolitie.be/nl.htm?home.htm~main

    Sinds augustus zouden er nog een achttal repatriëringen geweest zijn. Het ging meestal om minderjarigen die op heterdaad betrapt werden bij o.m. het openbreken van de parkeermeters, het losrukken van handtassen (vaak met geweld), gauwdieven en inbraken in appartementen.

    http://www.de8.be/pagina%20vluchtelingenwerk%20thematisch%20fp.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • opereren
    • stelen

    Algerijnse gauwdieven opereren liever in fast food-restaurants. Zij zoeken naar klanten, die hun jas over hun stoelleuning hebben hangen. De dief zet zich op de stoel achter die van de niets vermoedende klant en hangt ook zijn jas over de leuning. In dezelfde beweging rooft hij de portefeuille. Dat geld wordt onmiddellijk gewisseld voor dollars. Op die manier wissen dieven sporen. Want worden ze gepakt met het gestolen geld nog op zak, dan kan dat een aanzet zijn tot bewijs van het misdrijf.

    De Standaard,

    Tijdens het winkelen in een warenhuis aan de Liersesteenweg heeft een gauwdief de portefeuille van een 41-jarige vrouw uit haar handtas gestolen.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121115_00370450,

    Magistraten moeten leren neer te dalen uit hun ivoren toren. Het oude vrouwtje dat met veel moeite te weten is gekomen wanneer de gauwdief die haar handtas heeft gestolen wordt berecht, heeft geen behoefte aan juridisch jargon. Ze wil dat de rechter haar geduldig vraagt hoeveel schadevergoeding ze wil.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • de gauwdief herkennen
    • een gauwdief veroordelen

    Een treinrover kon vrijdagmorgen dank zij de noodrem ontsnappen op de internationale trein Parijs-Amsterdam. Een tiental reizigers had de kaartjesknipper aangeklampt met de melding dat uit hun bagage geld of juwelen waren verdwenen. De kaartjesknipper ging samen met een getuige in de rijdende trein op zoek naar daders. De getuige herkende in de laatste wagon de gauwdief. Die haalde een revolver boven en dreigde te schieten. Net voor het station van Essen, de laatste halte voor de Nederlandse grens, trok hij aan de noodrem en sprong uit de trein.

    De Standaard,

    De vakantiekamer bij de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde dinsdag een gauwdief tot acht maanden cel, zeven minder dan was gevorderd. Bij de behandeling van de zaak pleitte zijn advocaat onschuldig, maar werd door zijn cliënt voor schut gezet toen die tot slot zijn welgemeende spijt uitdrukte voor de diefstal.

    http://www.politics.be/nieuws/5747/

    in voorzetselgroep


    • gerichte acties tegen gauwdieven
    • preventie tegen gauwdieven

    Binnenlandse Zaken zal ook communicatie- en zendapparatuur aankopen voor de Oostendse politie. Daarmee kunnen patrouilles van politiemensen in burger onopvallender en sneller optreden tegen de gewiekste benden. Ook in Blankenberge komen er meer gerichte actie's tegen gauwdieven.

    De Standaard,

    De rijkswacht zet bijna 800 manschappen in, waarvan 150 te paard. Vanaf 's ochtends trekken patrouilles op pad in Brussel, vooral uit preventie tegen gauwdieven of autokrakers. Twintig hondenbegeleiders moeten agressieve supporters tot bedaren brengen.

    De Standaard,

    • de bestrijding van gauwdieven

    De politie van Gent staat de kustcollega's met raad en daad bij in de bestrijding van gauwdieven.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding