zakkenroller


zakkenroller 1.0

iemand die op behendige wijze en ongemerkt bij iemand iets, met name portemonnees met geld, uit de zak steelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zakkenroller…

is een dief; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] steelt geld; rolt zakken, rolt portemonnees
  • [Wijze] gaat op listige, behendige wijze en ongemerkt te werk
  • [Betrokkene] heeft het vaak voorzien op toeristen
  • [Object betroffen] steelt met name geld; steelt portemonnees met geld

Hoofdsemagram: dief


Algemene voorbeelden


Amper had ze enkele stappen gezet in een drukke winkelstraat of ze botste op een zakkenroller die haar haar portefeuille ontfutselde.

De Standaard,

Simons had vooral interesse in de rondhangers. Hij herkende de wazige blik van junkies op zoek naar hun volgende shot en de nerveus spiedende blik van de kleine straatdealers. Hij zag ook verschillende kinderen, niet ouder dan vijftien, zestien jaar, die met de geoefende blik van een zakkenroller de voorbijgangers bekeken op zoek naar een slachtoffer.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

De praktijk heeft uitgewezen dat de bewijsvoering van het delict zakkenrollen zeer problematisch is. Het gedrag van zakkenrollers is eenvoudig te traceren maar het waarnemen van de diefstal zelf is verre van eenvoudig. De invoering van het strafbaar stellen van "zakkenrollersgedrag" biedt een nieuw handvat om zakkenrollers aan te pakken.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

Het aantal gevallen van zakkenrollerij in de hoofdstad stijgt tijdens de koopjesperiode met 10 tot 15 procent. Dat melden de Brusselse trekkers, een politie-afdeling, die zich specifiek met gauwdieven bezighoudt. "De beste zakkenrollers", zegt gerechtelijk inspekteur Vangeluwe "stelen maandelijks tussen 300.000 en 350.000 frank bijeen." Nieuwe geliefde slachtoffers zijn Japanse toeristen.

De Standaard,

We worden gered door intelligente kleding. Door truien die heel hard 'Sleutels!' roepen voordat de deur dichtklapt. Broeken die alarm slaan als zakkenrollers de portemonnee uit je achterzak stelen. Jassen die de weg wijzen in een vreemde stad. Bh-tjes die tijdens het hardlopen de hartslag, de zweetsamenstelling en de bloeddruk in de gaten houden.

de Volkskrant,

Het regionale bestuur van de Balearen zal op korte termijn een speciaal korps in het leven roepen om toeristen beter te beschermen tegen overvallers, dieven en zakkenrollers. Met ingang van volgend jaar zullen bij wijze van proef op Mallorca, Menorca en Ibiza 100 agenten ingezet worden die als enige taak hebben te voorkomen dat toeristen slachtoffer worden van delicten.

De Telegraaf,

De trein is ook een goed alternatief voor de bus op lange trajecten. Zeker voor het traject Bangkok - Chiang Mai is de trein de beste keuze. Mijdt vanwege het grote aantal zakkenrollers de stadsbussen van Bangkok.

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/thailand/transport/openbaar_vervoer.htm

Wel waren er in het centrum weer zakkenrollers actief. In totaal werd er vier keer aangifte van zakkenrollen gedaan. In een geval werd later de lege portemonnee in een prullebak teruggevonden.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met koppelwerkwoord


  • zijn

'Werk je in de toeristische sector?' 'Si. Ik ben zakkenroller.'

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

met adjectief ervoor


  • superbehendige zakkenrollers

Nog geen etmaal in Tana en al tweemaal bestolen, één keer mijn bril, daarna vijfduizend frank maar dan in geld van hier, des francs malgaches of Fmg. Tweemaal door superbehendige zakkenrollers, tovenaars of goochelaars eerder dan dieven, als je het mij vraagt.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

in voorzetselgroep


  • oppassen voor zakkenrollers
  • waarschuwen voor zakkenrollers

In de stad wemelt het van de bedelaars en mensen die je dingen proberen te verkopen. Vooral de eerste paar dagen is het goed oppassen voor zakkenrollers. Dan is het wel handig om een money-belt te hebben, een klein tasje voor geld en paspoort, wat je rond je middel draagt, onder je kleren.

Meppeler Courant,

Het aantal diefstallen neemt toe. Conducteurs stellen zich steeds terughoudender op, als gevolg van bedreigingen door criminelen als ze reizigers waarschuwen voor zakkenrollers. Er worden wel dieven betrapt, maar de bendes blijven actief, zegt Van Beek. "De Schiphollijn is een eldorado voor dieven."

Reformatorisch Dagblad,

met ander, nevengeschikt substantief


  • zakkenrollers en bagagedieven
  • zakkenrollers en dieven
  • zakkenrollers en tasjesrovers
  • zakkenrollers en winkeldieven
  • zakkenrollers en zwartrijders

Zakkenrollers, tasjesrovers en bagagedieven. Op alle grote stations van ons land vele aangiften per dag van gestolen koffers, videocamera's, rugzakken, laptops en portemonnees. Vakantiegangers en buitenlandse toeristen, soms nog geen tien minuten in Nederland of ze zijn al hun bezittingen al kwijt. Daar gáát ons imago van tulpen en molens!

De Telegraaf,

Een collega van Arie staat, vermomd als japanse toerist, op het perron waar de internationale treinen halt houden. Wanneer de zakkenrollers en de dieven zijn aanwezigheid door hebben en zijn vermomming 'stuk' is, gaat hij weer terug naar de politiepost. Daar zoekt hij weer een nieuwe vermomming uit.

NRC,

Zakkenrollers en tasjesrovers zitten waarschijnlijk niet in hetzelfde gilde. Ze opereren in elk geval anders. Zakkenrollers slaan graag toe op drukke plaatsen, terwijl tasjesrovers het gemunt hebben op geïsoleerde slachtoffers die weinig weerstand kunnen bieden. Oudere vrouwen met rollators zijn een makkelijk doelwit.

http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/zakkenrollers-en-rovers-zijn-overal-actief-1.1780504,

Vier jaar geleden kregen ze de bewapening na herhaald verzoek van hoofdcommissaris Hessing. Het publiek verwacht dat parkeeragenten optreden tegen zakkenrollers, winkeldieven en tasjesrovers, stelde de hoofdcommissaris. Voor de controleurs was de overhandiging van de wapenstok en handboeien de bekroning van een lange strijd.

NRC,

"Eerst had je het stadion en wat kantoren, nu heb je al die megawinkels en uitgaansgelegenheden. Station Bijlmer wordt na de renovatie ook nog een van de grootste van het land. Zakkenrollers en winkeldieven vinden het daar prettig toeven. Aan ons de eer dat in te dammen."

Het Parool,

Liep het misdaadcijfer voor de maand september in Parijs terug met 9,4 procent, dan noteerden de politiediensten over het hele Franse grondgebied een daling van 5,9 procent. Vooral de RATP (Regie autonome de transport Parisiens) maakt melding van veel minder betrapte zwartrijders en zakkenrollers.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen