tasjesdief


tasjesdief 1.0

iemand die een ander berooft van een tas, tasje; iemand die tasjes steelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tasjesdief…

is een dief; is een persoon

  • [Object betroffen] berooft iemand van een tas, tasje; steelt tasjes, damestasjes

    Algemene voorbeelden


    Een 47-jarige vrouw is donderdag op de Zuidwal in Den Haag door een tasjesdief op een scooter onderuit getrokken. De vrouw liep rond 13.45 uur over straat toen zij achter zich een scooter hoorde. Vervolgens voelde zij hoe iemand hard aan haar tas trok. Ze viel daardoor op straat. De dader reed vervolgens hard door op een zwarte scooter.

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/01-02-2013/tasjesdief-trekt-vrouw-op-straat,

    Volgens het decreet is voorarrest verplicht voor een aantal zware misdrijven. Daaronder vallen wapen- en drugshandel, moord en alle mafia-activiteit. Ook wie op heterdaad wordt betrapt voor mindere vergrijpen, zoals zakkenrollen, krijgt verplicht enige tijd voorarrest. Verdachten van andere vergrijpen mogen niet in preventieve hechtenis worden genomen. Dat heeft geleid tot de bittere conclusie dat een tasjesdief kennelijk zwaarder bestraft moet worden dan iemand die de schatkist voor miljoenen guldens dupeert.

    NRC,

    De columnist is als een standup comedian, een hit en runfiguur, die met de snelheid van een tasjesdief te werk gaat. Daarbij moet hij als broodschrijver telkens weer een mening over van alles en nog wat ophoesten, hetgeen automatisch leidt tot een inflatie van meningen. Om dit te verdoezelen moet elke opinie de kracht van een donderslag krijgen.

    http://www.google.nl/search?q=cache:lOSVbvMdZMMJ:home.planet.nl/~houck006/poseurs3.pdf+closereading+site:.nl=nl=lang_nl,

    Een bijna onzichtbaar, cocktail consumerend en kettingrokend meisje. Ze had iets van een tasjesdief met haar sprietige haren en vlugge bewegingen. Ik hoopte maar dat ze hier kwam om te stelen. Alles beter dan verkopen in een plaats als deze. Wachtte ze tot iemand haar zou aanspreken? Dan moest ik de eerste zijn.

    Slaap!, Annelies Verbeke,

    De politie in Breda heeft een waarschuwingsschot gelost tijdens de achtervolging op twee tasjesdieven. Direct nadat het schot was gelost, werden de twee straatrovers ingerekend. Een 24-jarige man uit Bavel en een 25-jarige man uit Breda hadden in de vroege ochtend eerst een tas gestolen van een 19-jarige vrouw in een park. Hetzelfde overkwam even later een 25-jarige vrouw die net haar voordeur open deed in het centrum van Breda.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/12_december/09/binnenland/waarschuwingsschot-voor-tasjesdieven.xml,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een tasjesdief betrappen
    • een tasjesdief oppakken
    • een tasjesdief pakken

    Dagelijks stapt een groep van vier trekkers, politiemannen die op gauwdieven jagen, de Nieuwstraat op en af. Hun ultiem doel: een tasjesdief op heterdaad betrappen. "Deze job vergt extreem veel geduld", zegt Vangeluwe. "Soms volgen we een verdachte twee uren. We letten ook op de jongens, die we in het verleden al snapten. Bij vermoeden dat ze weer op roverspad zijn, houden we ze administratief aan."

    De Standaard,

    Rustig avondje, zuchtte John, toen we om twaalf uur nog steeds geen Noordafrikaanse, verslaafde tasjesdief hadden betrapt. Terwijl we toch als aasgieren rond de gedoogzone Perron hadden gecirkeld, rond de tippelzone, in de gevaarlijkste straten van de stad.

    NRC,

    De politie heeft gisteravond laat een tasjesdief opgepakt, die in een horecagelegenheid aan de Lange Jufferstraat zijn slag wilde slaan. Agenten gingen naar het café omdat er een vervelende man rondliep. Getuigen verklaarden dat de verdachte tot tweemaal toe een tas uit de gelegenheid had gestolen.

    http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/861425/tasjesdief-opgepakt-door-de-politie,

    Er kwam zoveel op ons af dat wij als politie van de ene dag op de andere onze aandacht voor verkeersonveiligheid verloren. Je kon niet meer iemand opschrijven voor rood licht. Zo iemand zei: "Komaan, kun je niet beter eerst eens die junk van de straat halen en die tasjesdief pakken?"

    NRC,