geboortemoeder


geboortemoeder 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

moeder die direct na de geboorte afstand heeft gedaan van een of meer kinderen; moeder die direct na de geboorte een of meer kinderen heeft afgestaan voor adoptie; biologische moeder van een of meer adoptiekinderen; biologische moeder van een afgestaan kind; afstandsmoeder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geboortemoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] staat haar kind na de geboorte af, meestal aan adoptieouders

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  De geboortemoeder heeft het kind nog enkele uren bij haar gehad en heeft de adoptanten ook gezien.

  http://www.gewenstkind.be/zoekreg_geadopt.html,

  In België gaan geruchten naar de invoering van anonieme bevallingen, wat nu nog mogelijk is in Frankrijk, en de installatie van verschillende vondelingenschuiven. De invoering van beide systemen gaat regelrecht in tegen de visie van VAG. Geadopteerden en afstandsouders moeten antwoorden krijgen op hun vragen om rust te vinden. Bij anonieme bevallingen wordt de identiteit van de moeder niet bekendgemaakt en de afstand van een kind in de vondelingenschuif is onherroepelijk voor beide partijen. In dit laatste geval heeft de geboortemoeder geen bedenktijd en wordt niet begeleid.

  http://go.to/v.a.g.,

  Zo kreeg ik alsnog de gelegenheid een beter beeld te vormen van mijn geboortemoeder, haar leven en vooral de geleden pijn en verdriet.

  http://www.adoptie.net/frame/at.htm

  Moet je misschien juist opgelucht zijn als er niets bekend is over de geboorte-ouders van je kind? Omdat dit betekent dat het dus ook geen vruchteloze of teleurstellende zoektocht hoeft te ondernemen? Of moet je blij zijn als je kind z'n geboortemoeder vindt, zelfs als die vrouw daar doodongelukkig van wordt of het contact ontzettend tegenvalt?

  http://www.ouders.nl/dido/xdid2000-02.htm,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2000