goedgemanierd


goedgemanierd 1.0

( Gezegd van personen)
goede manieren hebbend; met goede manieren; ook: blijk gevend van goede manieren; beleefd; wellevend
Veel minder gebruikelijk dan het synoniem welgemanierd.

Algemene voorbeelden


"Tennissers moeten goedgemanierd zijn. We zijn trots op spelers die op en buiten de baan voorbeeldig gedrag tonen."

De Standaard,

De Nigeriaan die vrijdag probeerde een terreuraanslag te plegen op een Amerikaans passagiersvliegtuig, was "een goedgemanierde, ingetogen, beleefde en capabele jongeman". Dat heeft zijn voormalige universiteit, University College in Londen, maandagavond verklaard.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/5670725/__Nigeriaan_was__goedgemanierd___.html,

Het is een werkelijk heel fijne hond in de omgang, zacht van karakter en relaxed van aard. Hij is enorm graag bij de mensen en zou ook voor kinderen prima gezelschap zijn door zijn kalme en goedgemanierde gedrag.

http://www.pets.be/sighthounds-2-save-greyhound-jerry-ii-63745%26layout=standard%26show_faces=false%26width=450%26action=recommend%26colorscheme=light%22,

Toch wel vervelend als je altijd alles net op het verkeerde moment doet, terwijl je het allemaal zo goed bedoelt. Dit overkomt ook Lily Bart (Gillian Anderson), een vrolijke dame die in aristocratische kringen verkeert. Ze is knap en goedgemanierd, maar ontdekt na financiële tegenslagen en oplopende gokschulden dat je alleen daarvan niet kunt leven.

http://www.film1.nl/films/781-The-House-of-Mirth.html

De bel. In geluid gegoten vastberadenheid, maar niet brutaal, goedgemanierd. De knop werd beroerd door iemand die van aanbellen een uiting van wellevendheid wist te maken.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding