hartlijder


hartlijder 1.0

((vooral) in België)

iemand die aan een hartkwaal lijdt; hartpatiënt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hartlijder…

is een patiënt; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan een hartkwaal

    Algemene voorbeelden


    Hartpatiënten die hun gevoelens onderdrukken, lopen een viermaal groter risico om aan hun ziekte te overlijden dan hartlijders die hun gevoelens de vrije loop laten.

    De Standaard,

    Het werden hectische momenten voor hartlijders en voor de supporters van beide teams. Dan weer leek Duitsland op de zege af te stevenen, dan kwamen de Zweden weer aan de leiding en zo huppelden de kansen over en weer.

    http://allserv.rug.ac.be/~mmultael/frames1.htm,

    Bij een ballondilatatie wordt een katheter vanuit de lies door de bloedvaten opgeschoven tot in de kransslagaders die de hartspier van bloed voorzien, waarna op de juiste plaats een ballonnetje aan de tip van de katheter wordt opgeblazen om een vernauwd bloedvat weer open te rekken. De procedure wordt vaak toegepast bij hartlijders, in plaats van een chirurgische overbrugging waarbij de borstkas moet worden opengezaagd.

    De Standaard,

    Nu al werd er druk geschaatst, hoewel de politie waarschuwde voor wakken en het publiek herinnerde aan het schaatsverbod dat bleef gelden tot nader order. Luisteraars kregen de raad waterleidingen af te schermen en radiatoren open te draaien om stuk vriezen te voorkomen. Hartlijders en bejaarden konden beter binnen blijven, maar voor de rest van de bevolking bestond er geen probater tonicum dan een fikse wandeling in de vrieskou.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

    De cassetterecorders met eraan verbonden elektroden die tot voor kort werden gebruikt om de hartslag van hartlijders in de gaten te houden, zijn verleden tijd. In de plaats krijgt een patiënt tegenwoordig een digitaal meetapparaatje mee naar huis, dat klein genoeg is om in een vestzak te passen en 24 uur lang de bewegingen van het hart registreert.

    De Standaard,

    Een hartlijder was hij, die zich bewust was dat hem elke dag iets kon gebeuren, er blijkbaar mee verzoend was, al repte hij er nooit over en gunde hij zich niet veel rust.

    Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

    Een goed oefening is ook de Bermuda Expedition: je stapt met zo'n tiental in een duikboot waarvan gezegd wordt dat hij met een ongelooflijke snelheid loodrecht omlaag zal schieten – hartlijders, zwangere vrouwen en gevoelige personen wordt dit evenement ten stelligste ontraden, losse voorwerpen moeten onder de stoelen worden geborgen en iedereen wordt van kop tot teen vastgesnoerd.

    Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

    Zowat iedere bevolkingsgroep heeft tegenwoordig zijn of haar eigen vakbond, lees: belangenvereniging. Van fietsers, vrouwen, vegetariërs, diabetici, hartlijders en macrobioten tot zogeheten nieuwe bewegingen die ijveren voor de derde wereld en/of het milieu.

    De Standaard,

    De wetenschappers putten ook enkele adviezen uit hun onderzoek: ga niet jagen op een zware maag, en als je hartlijder bent, begin dan niet te slepen met een dood hert.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding